Siyaset Küba Derneği: Küba'da nereye ne inşa edileceğine halk karar verir!
Paylaş
Küba Derneği: Küba'da nereye ne inşa edileceğine halk karar verir!

Türkiye'de faaliyet gösteren Jose Marti Küba Dostluk Derneği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Küba'ya cami yakışır' sözlerine tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerika kıtasını Kristof Kolomb’un değil, Müslümanların keşfettiğini söylemesinin ardından konuşmasında Küba'ya da bir cami yapılmasının yakışacağını belirtmişti.

12 yıl önce kurulan ve amacı Türkiye ile Küba arasında dostluk ve dayanışmayı artırmak olan José Martí Küba Dostluk Derneği, Erdoğan’ın bu ifadeleri üzerine bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer23535","23535","201411","23535-213492.jpg","1", "0","Erdoğan: Amerika'yı Kolomb'tan önce Müslümanlar keşfetti");

Açıklamalarında Küba Anayasası’ndan bazı alıntılar yapan dernek, cami yapımına ilişkin “Küba devleti, anayasada da belirtildiği üzere, halkın talep ve ihtiyaçlarını yine halkın katılımı ile yerine getirir. Herhangi bir yabancı ülke temsilcisinin kararı veya dileği neticesinde belirlenmez” ifadelerini kullanırken Kolomb öncesi Amerika’nın Müslümanlar tarafından keşfedilmesi hakkında ise “Erdoğan’ın konuşmasında atıfta bulunduğu Küba’da Kolomb öncesi müslüman bir topluluğun ve o tarihlerde bir cami yapısının varlığı ise asılsızdır. Kolomb’un günlüğünde yazan Küba’nın kuzeyinde Gibara kıyılarında cami kubbesine benzer güzel bir tepe gördüğüdür” dedi.

Haberin Devamı

İşte Jose Marti Küba Dostluk Derneği (JMKDD) tarafından yapılan açıklamanın tam metni:

Bugün 15 Kasım 2014, İstanbul ’da Diyanet Vakfı ev sahipliğinde gerçekleşen 1. Latin Amerika İslam Liderleri Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Latin Amerika’nın İslam’la tanışması 12. yüzyıla kadar dayanır. Amerika’yı Kolomb değil 1178’de Müslümanlar keşfetti. 1178'te Müslüman denizciler Amerika kıtasına ulaşmıştı. Kristof Kolomb anılarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahseder. Ben şimdi Kübalı kardeşimle konuşurum. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır. Yeter ki izin versinler, olur desinler. Yani Kolomb daha Amerika kıtasını keşfetmeden İslam dini kıtada inkişaf etmiş, yayılmıştı." sözleri üzerine Türkiyeli Küba dostları olarak aşağıdaki bilgilendirmeyi yapmayı gerekli görüyoruz. Öncelikle, Küba Cumhuriyeti Anayasasının 1. Maddesi Küba devletinin yapısını ve toplumsal yaşamın düzenlenmesinde izlenen prensipleri şu şekilde ifade eder:

“Küba bağımsız ve egemen bir sosyalist işçi devletidir, siyasi özgürlük, sosyal adalet, bireysel ve kolektif refah ve insani dayanışma adına herkesin katılımı ile herkesin iyiliği için örgütlenen birleşmiş ve demokratik bir cumhuriyet olarak kurulmuştur.”

Küba’da inanç özgürlüklerini garanti altına alan anayasanın 55. Maddesi ise şu ifadeleri içermektedir:

“Din ve vicdan özgürlüğünü tanıyan, bu özgürlüğe saygı duyan ve bu özgürlüğü güvence altına alan devlet, aynı zamanda her bir yurttaşın din değiştirme yada dini inanca sahip olmama ve yasalar çerçevesinde dini inançlarını beyan etmeme özgürlüğünü tanır, bu özgürlüğe saygıyla yaklaşır ve bu özgürlüğü güvence altına alır. Devletin dini kurumlar ile ilişkileri yasa tarafından düzenlenir.”

Küba devleti, anayasada da belirtildiği üzere, halkın talep ve ihtiyaçlarını yine halkın katılımı ile yerine getirir. Bu minvalde, Küba’da yaşayan müslüman topluluğun ihtiyaçlarının karşılanması da devlet tarafından ve tüm toplumsal ihtiyaçların bütünlüklü şekilde planlanmasının bir parçası olarak garanti altına alınır. Herhangi bir yabancı ülke temsilcisinin kararı veya dileği neticesinde belirlenmez.

Erdoğan’ın konuşmasında atıfta bulunduğu Küba’da Kolomb öncesi müslüman bir topluluğun ve o tarihlerde bir cami yapısının varlığı ise asılsızdır. Kolomb’un günlüğünde yazan Küba’nın kuzeyinde Gibara kıyılarında cami kubbesine benzer güzel bir tepe gördüğüdür.

Küba’da nereye ne türden yapıların inşa edilebileceği kararı yine Küba halkına aittir. Örgütlülük ve gelişkin siyasi katılım mekanizmalarının garanti altına aldığı demokratik karar alma süreçleri neticesinde ise tepelere mega boyutlu cami inşası kararının çıkacağını hiç sanmayız. Zira Kübalılar eğitimlerinin ilk basamaklarından itibaren erişebildikleri bilimsel eğitim sayesinde insanın doğanın bir parçası olduğu gerçeğini içselleştiriyor ve doğaya kast eden güç gösterisi misali çirkinliklerden tuhaf bir haz duymamayı öğreniyorlar.

Haberin Devamı

JOSE MARTİ KÜBA DOSTLUK DERNEĞİ

Haberin Devamı

Jose Marti Küba Dostluk Derneği, 2002 yılında Ankara'da kurulmuş olan, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Oğuz Kavala’nın yaptığı, amacı Türkiye ile Küba arasında dostluk ve dayanışmayı artırmak olan dernek.

Haberin Devamı

2002 yılında Ankara’da kurulan dernek Küba Büyükelçiliği'nin de desteğiyle kısa zamanda adını duyuran çalışmalar yaparak gelişmiş, 2006 yılında İstanbul şubesini, 2009 yılında Izmir şubesini, 2012 yılında da Eskişehir şubesini açarak etkinliklerine devam etmiştir.

Dernek kültürel, sanatsal etkinliklerin yanı sıra toplumsal, tarihi ve turistik alanda da Küba ile ilgili kamuoyu yaratmak için faaliyetlerde bulunmaktadır. Dernek ayrıca Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü (ICAP) üyesidir ve 2006 yılının Ekim ayında Avrupa Küba Dostluk Dernekleri Konferansı'na İstanbul’da ev sahipliği yapmıştır.r Şubesini açarak etkinliklerine devam etmiştir.