Anish Kapoor'un medya sanatı Art Basel'da sergilendi
Günümüzün en önemli sanatçılardan biri olan Anish Kapoor, Chicago Millennium Park'taki Cloud Gate (2004) ve New York Rockefeller Center'daki Sky Mirror (2006) gibi kendine özgü ve etkileyici ölçekte enstalasyonlarıyla tanınan bir heykeltıraş. Soyut formları, zengin renkleri ve yansıtıcı yüzeyleri kullanmasıyla dikkat çeken sanatçı, yeni eserlerinde dikkatini iki boyutlu sanata çevirdi.
Anish Kapoor'un yeni çalışması, dünyanın önde gelen uluslararası sanat fuarı Art Basel'da benzersiz görüntü kalitesiyle hayat buldu. Kapoor'un yeni çalışması, onlarca yıldır şekli, büyüleyici bir renk tonundan diğerine sürekli ve ustaca değişen lüks, doygun renklerle birleştirmeye devam eden kısa bir film.
İzleyicileri 'anın' içine çeken ve zaman zaman bir yönelim bozukluğu hissi yaratan çalışmayı, parçanın deneyimsel doğasına katkıda bulunan özel olarak hazırlanmış bir film müziği ile özel ekrandaki görseller tamamlandı.
GÜNÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ SANATÇILARINDAN...
Günümüzün en önemli sanatçılardan biri olan Anish Kapoor, Chicago Millennium Park'taki Cloud Gate (2004) ve New York Rockefeller Center'daki Sky Mirror (2006) gibi kendine özgü ve etkileyici ölçekte enstalasyonlarıyla tanınan bir heykeltıraş. Soyut formları, zengin renkleri ve yansıtıcı yüzeyleri kullanmasıyla dikkat çeken sanatçı, LG ile yaptığı işbirliğinde dikkatini iki boyutlu sanata çevirdi.
LG, geçtiğimiz Nisan ayında Venedik'teki Accademia Gallery'deki büyük sergisi için de Anish Kapoor ile işbirliği yapmıştı. Etkinlik sırasında, LG'nin modelleri, Kapoor'un en tanınmış heykellerinin ve enstalasyonlarının görüntülerini sunmak için kullanılmıştı. Özel ekran teknolojisi, fiziksel çalışmalarının renklerini ve dokularını aslına uygun olarak ve üç boyutlu hissi yaratarak sergilenmesini sağlamıştı.
LG’nin Anish Kapoor ile yaptığı işbirliği şerefine LG Signature Oled R Anish Kapoor yayınının 10 kopyası, sanatçıyla kırk yıldır birlikte çalışan önde gelen galerilerden biri olan Lisson Gallery aracılığıyla tüm dünyadaki sanatseverlerle buluşacak.
ANISH KAPOOR KİMDİR?
Anish Kapoor, bugün çalışan en etkili sanatçılardan biri olarak kabul ediliyor. 1954'te Hindistan'ın Mumbai kentinde doğdu, şimdi Londra'da yaşıyor ve çalışıyor. Eserleri, Milano'daki Pra-da Vakfı, Venedik'teki Guggenheim Müzesi, Bilbao ve Abu Dabi'nin yanı sıra, New York'taki Museum of Modern Art, Londra'daki Tate gibi dünyanın en önemli koleksiyonlarında ve müzelerinde kalıcı olarak sergileniyor.
Yakın zamanda, Almanya'nın Münih kentindeki Pinakothek der Moderne'de kişisel sergiler düzenlendi (2020); Pekin'deki Merkez Güzel Sanatlar Akademisi Müzesi ve İmparatorluk Ataları Tapınağı (2019); Fundación Proa, Buenos Aires (2019); Serralves, Museu de Arte Contemorânea, Porto, Portekiz (2018); Üniversite Çağdaş Sanat Müzesi (MUAC), Mexico City (2016); Château de Versailles, Fransa (2015); Musevi Müzesi ve Hoşgörü Merkezi, Moskova (2015); Gropius Bau, Berlin (2013); Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul (2013); Çağdaş Sanat Müzesi, Sidney (2012) dediğer önemli sergileri arasında.
Anish Kapoor, 1990 yılında Premio Duemila Ödülü'ne layık görüldüğü 44. Venedik Bienali'nde Büyük Britanya'yı temsil etti. 1991'de Turner Ödülü'nü kazandı ve 2011'de Praemium Imperiale ve 2012'de Padma Bhushan dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası ödül aldı. Görsel sanatlar hizmetleri için 2003'te CBE ve 2013'te Knighthood aldı.
Mimari ölçekli çalışmalarıyla da tanınan kamu projeleri arasında şunlar yer alıyor: Cloud Gate (2004), Millennium Park, Chicago, ABD; Leviathan (2011) 2011 Monumenta, Paris'te sergilendi; Orbit (2012), Queen Elizabeth Olimpiyat Parkı, Londra; Ark Nova, Lucerne Festivali, Japonya (2013-) ve Descension (2014) için oluşturulan şişme konser salonu, en son Brooklyn Bridge Park, New York, ABD'de kuruldu (2017).
TARTIŞMA YARATAN ESERLERİN SAHİBİ
Hint asıllı İngiliz heykeltıraş Anish Kapoor'un Fransa'daki 17. Yüzyıl'dan kalma Versailles sarayının bahçesine yerleştirdiği, “Kirli köşe: Kraliçe'nin cinsel organı” isimli dev vajina heykeli ülkede tartışma yaratmıştı.
Kapoor paslanmış metalden yapılmış ve kayalarla çevrelenmiş 60 metrelik dev heykelin “Kraliçe’nin vajinasının alım gücünü” temsil ettiğini söylerken, heykelin oldukça provokatif olduğunu kabul etmiş ve Versailles Sarayı yöneticilerine cesur davranıp eserini sergilemeyi kabul ettikleri için saygı duyduğunu belirmişti.