Gündem Kurban kesimi ve etlerin sağlıklı değerlendirilmesi

Kurban kesimi ve etlerin sağlıklı değerlendirilmesi

Paylaş
Kurban kesimi ve etlerin sağlıklı değerlendirilmesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalıdır. Dinlendirilerek kesilen hayvanın kanı daha iyi ve kolay akacağından etin kalitesi artar" dedi

Kurban Bayramı’nda hayvan kesimi ve etlerin sağlıklı şekilde değerlendirilmesiyle ilgili açıklama yapan Kadir Güven, "Kurban kesimi sırasında gerekli hijyenik ve teknik şartlara uymak, etin daha uzun dayanması ve kalitesi için son derece önemlidir. Çünkü et ve et ürünleri; bozulması çok kolay ve hızlı şekillenen, yüksek risk grubundaki ürünlerdir.

Haberin Devamı

Kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalıdır. Dinlendirilerek kesilen hayvanın kanı daha iyi ve kolay akacağından etin kalitesi artar. Hayvanın asılı vaziyette kanatılması tercih edilerek kanatma işi kısa zamanda tamamlanmalıdır. Bu şekilde asılı vaziyette yapılan kanatmalarda iç organlardan kaslara bakteri geçişi önemli oranda azalmaktadır" ifadelerini kullandı.

ETİ DONDURMAK SURETİYLE SAKLAMA SÜRESİNİ UZATABİLİR

Kesilen kurbanlık etlerinin parçalama ve muhafaza koşullarının uygun ısı ve şartlarda yapılması gerektiğini belirten Güven, "Karkaslar sıfır derecede en az 24 saat soğutularak dinlendirilmelidir. Parçalanma işleri, etin kullanımından kısa bir süre önce yapılmalı, parçalanmış etler uzun süre bekletilmemelidir.

Haberin Devamı

Taze et dinlendirildikten sonra kaplar içerisinde buzdolabında 3- 4 gün süreyle saklanabilir. Eğer çiğ kıyma olarak saklanırsa bu süre daha kısadır. Eti dondurmak suretiyle saklama süresini uzatabiliriz.

Donmuş et eksi 18 derecede 6 aya kadar parçalar halinde muhafaza edilebilir. Ancak dondurup çözdüğümüz eti tekrar donduramayız, bu yüzden dondurmadan önce tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlemek yararımıza olacaktır. Evde uygulayabileceğimiz diğer muhafaza metodu kavurma yapmaktır. 5-6 cm geçmeyecek şekilde parçalara ayırdığımız eti önceden eritilmiş iç yağı ile birlikte 3-4 saat pişiririz. Daha sonra uygun kaplara alıp üzerini örtecek kadar yağ ilave ederiz.

Bu şekilde hazırlamış olduğumuz kavurmayı buzdolabında (1- 10 C de) 6 ay muhafaza edebiliriz" diye konuştu. Hijyen kurallarının, etin saklanma süresini etkileyen en önemli unsurlar olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, "Kurban kesiminden soframıza gelene kadar bu kurallara uymamız hem etin kalitesinin korunması hem de sağlımız açısından çok önemlidir" şeklinde sözlerini tamamladı.