Gündem Kürtçe, Zazaca ve Soranice bilen bilirkişi aranıyor

Kürtçe, Zazaca ve Soranice bilen bilirkişi aranıyor

Paylaş
Kürtçe, Zazaca ve Soranice bilen bilirkişi aranıyor

Diyarbakır Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu; Almanca, Arapça, Azerice, Boşnakça, Bulgarca, Ermenice, Farsça, Fince, Fransızca, Zazaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Kürtçe, Osmanlıca, Özbekçe, Rumca, Rusça, Kürtçenin Soranice lehçesi bilen bilirkişiler arıyor

Diyarbakır Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu, Valilik aracılığıyla İl Müdürlüğü ve adliye binasında ilan astı. İlanda, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tercüman listelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmelik uyarınca komisyon tarafından düzenlenecek bilirkişi listesinin oluşturulmasına esas olmak üzere yazıda belirtilen uzmanlık dalları yazılı alanlarda bilirkişi tespitine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İhtiyaç duyulan alanlarda bilirkişilik yapmak isteyenlerin ve yazıda belirtilen koşulları taşıyanların 13-30 Ekim tarihine kadar Diyarbakır Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı’na bizzat başvurmaları istendi. İlan, Diyarbakır Valiliği aracılığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü ve bütün okullara da gönderildi.

İlanda, ihtiyaç duyulan uzman bilirkişilerinde aranan diller Almanca, Arapça, Azerice, Boşnakça, Bulgarca, Ermenice, Farsça, Fince, Fransızca, Zazaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Kürtçe, Osmanlıca, Özbekçe, Rumca, Rusça, Kürtçe’nin Soranice lehçesi ve sağır ve dilsiz bilirkişi" olarak belirtildi.

'KÜRTÇE OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ BİLİNMEYEN BİR DİL'

Diyarbakır Adli Yargı Adalet Komisyonu, aralarında Kürtçe ve Kürtçenin Soranice ile Zazaca lehçelerinden uzman bilirkişi aramak için ilan verirken Kürtçe, özellikle 2009 yılında başlayan KCK davalarında tutanaklara, 'bilinmeyen bir dil' olarak geçtiği hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Yargılanan ve siyasetçi olan sanıkların ana dilde savunmada ısrar etmeleri ve Kürtçe konuşmaları tutanaklara, ’Kürtçe olduğunu düşündüğümüz bilinmeyen bir dil’ olarak geçerken yargılanmalar kilitlenmiş ve davalardaki savunma krizi uzun süre çözülememişti. Daha sonra TBMM’den çıkarılan yasa ile Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde savunma yapılma imkanı sağlanmıştı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, geçmişte Kürtçe için yapılan, 'bilinmeyen bir dil’ tanımlaması ve kavramı akıl dışı sosyal ve bilimsel gerçekleri yadsıyan bir tanımlama olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Bu tanımlama, aynı zamanda Kürt yurttaşları rahatsız ve rencide eden bir ifade biçimiydi. Çok farklı algılara yol açıyordu. Kendi dillerinin kelimesinin bile tanınmadığı ve bir tür hakir görme gibi algılanıyordu. Yapılması gereken; bugün verilen ilanda belirtilen dilleri ve lehçeleri tarihi ve bilimsel adıyla ifade etmektir. Umarım bundan sonra bir daha o ’Bilinmeyen bir dil’ gibi garebet kavramlar yargı metinlerine girmez."

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)