Eğitim - Kariyer LGS'de öğrencileri neler bekliyor?

LGS'de öğrencileri neler bekliyor?

Paylaş
LGS'de öğrencileri neler bekliyor?

Geçen sene ilk kez uygulanan Liselere Geçiş sistemi (LGs) çok tartışıldı. Özellikle de sınavsız yerel yerleştirmede birçok sıkıntı yaşandı. milli eğitim bakanlığı (meb), bu sene LGs’de öğrencilere sürpriz olacak büyük bir değişikliğe gitmedi. daha çok sorun oluşturan alanlarda iyileştirmeler yapıldı

LGS kapsamındaki merkezi sınav, 1 Haziran’da yapılacak. Sınav başvuruları bugün saat 17.00’da sona erecek. Sınav sonuçları da 24 Haziran’da açıklanacak. Geçen yıl, Türkiye genelinde bin 367 liseye merkezi sınav ile öğrenci yerleştirildi. Bu sene ise, bin 531 liseye merkezi sınav ile öğrenci alınacak. Bu okulların toplam kontenjanı 139 bin 120 oldu.

Haberin Devamı

155 dakikada 90 soru

Sınav, 8’inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak. Sınav, iki oturum halinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacak. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecek. Geçen sene 60 dakika olan sayısal alan sınav oturum süresi, 80 dakikaya çıkarıldı. Sözel alanda ise 75 dakika süre verilecek.

Eşitlik durumunda

Merkezi sınav puanının hesaplanmasına okul başarı puanı dahil edilmeyecek. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde önce okul başarı puanı üstünlüğüne, eşitliğin yine sürmesi durumunda ise sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Eşitliğin yine devam etmesi durumunda sırasıyla okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılacak. Eşitlik yine devam ediyorsa öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak. Böylelikle önceki yıllarda tartışma konusu olan ‘yaşı küçük olana öncelik’ kriteri son aşamada değerlendirilecek. Yerel yerleştirmede ise bu kriter kullanılmayacak.

Haberin Devamı

‘Bulunuşluk’ kalktı

Sınavsız yerel yerleştirmede 2018 yılında ortaokullarda ‘bulunuşluk’ kriteri vardı. Bu kriter, yerel yerleştirmede problemlere yol açmıştı. 2019 yılında bu kriter olmayacak. Sınavsız yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğüne ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

'2 AYLIK SÜREYİ ETKİN DEĞERLENDİRİN'

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, sınava hazırlanan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu:

✔ Son iki ayı kapsayacak şekilde her ders için ayrı ayrı genel tekrar programı oluşturunuz. Örneğin, matematik dersi için önce tekrar edilmesi gereken ünite ve konuları belirleyiniz, sonra tekrar edilmesi gereken ünite ve konuları önce iki aya, sonra her ayın haftalarına bölüştürünüz.

Haberin Devamı

✔ Her ders için ayrı ayrı haftalık tekrar programını oluşturduktan sonra birinci haftanın programından başlayarak her haftanın günlük çalışma programını oluşturunuz. Günlük çalışma programınızı günlere bir sayısal iki sözel ders olacak şekilde oluşturunuz.

✔ Tekrar edeceğiniz konuyu önce ders kitabınızdan inceleyip konu ile ilgili sorulara göz atınız ve gerek görürseniz soruları çözünüz.

✔ Sayısal derslerin tekrarını yaparken konuyla ilgili mutlaka kalem kullanarak soru çözümü yapınız. Akıldan işlem yapmamaya özen gösteriniz.

✔ Her haftanın son iki çalışma gününde MEB internet sitesinde yayınlanmış sorulardan, çalıştığınız konu ile ilgili olanları çözünüz.

✔ MEB’in her ay yayınladığı örnek sınav sorularından çalıştığınız ayla ilgili örnek soruları çözünüz.

✔ Son haftayı deneme sınavı çözümüne ayırınız. Deneme sınavı çözümü yaparken sayısal ve sözel alan uygulamasına ve süre kullanımına özellikle dikkat ediniz.

Haberin Devamı