Gündem Mağara evine elektrik bağlattı

Mağara evine elektrik bağlattı

Paylaş
Mağara evine elektrik bağlattı

Hasankeyf'teki antik mağaraların birinde tek başına yaşayan 57 yaşındaki Mehmet Tilki, buraya elektrik aboneliği yaptıran ilk kişi oldu

Batman' ın tarihi Hasankeyf ilçesindeki bir mağarada tek başına yaşayan 57 yaşındaki Mehmet Tilki, kaldığı mağaraya elektrik aboneliği yaptıran ilk kişi oldu. Tilki, "Mağarada iki kekliğim ve güvercinlerim var. Buradaki yaşantıyı hiçbir yere değişmiyorum"diye konuştu.

Yapımı devam eden Ilısu baraj gölü altında kalacak olan antik kent Hasankeyf' te mağarasını üç yıldır her yaz kalmaya gelen 57 yaşındaki Mehmet Tilki, elektrik aboneliğini mağaraya taşıyarak bir ilke imza attı.

'DIŞARISI 47 DERECE, BURASI PÜFÜR PÜFÜR'

Evli ve beş çocuk babası olan 57 yaşındaki Mehmet Tilki, Helenistik döneme ait 6 bine yakın mağaranın bulunduğu Hasankeyf' te mağarada yaşayan tek kişi olduğunu söyledi. 3 yıl önce mağaraya yerleştiğinde yetkililerin engeliyle karşılaştığını söyleyen Mehmet Tilki, "Ama ben de atalarımın geçtiği bu mağarayı kolay kolay terk etmeyeceğimi söyledim. Elektrik abonemi DEDAŞ'tan yaptırdım. Daha sonra televizyon, çanak anten ve buzdolabını da mağarama yerleştirdim. Yılın altı ayını burada geçiriyorum. Yazın o kadar serin oluyor ki anlatamam. Birileri bana, 'Mağarada nasıl rahat ediyorsun? diye soruyor. Fakat, kimse buradaki serin ortamın farkında değil. Yörede 47 dereceye varan sıcaklarda burası püfür püfür esiyor. Benim için mağaradaki yaşantı zor değil, aksine rahattır"dedi.

'HERKES GİTSE BİLE BEN GİTMEM'

Haberin Devamı

Yaz aylarında Adana'daki sıcaklardan kaçıp Hasankeyf' teki mağarasına sığındığını ve zaman zaman Adana'daki yakınlarını da mağaraya davet ettiği ve misafir olarak ağırladığını söyleyen Mehmet Tilki, "Benzeri bulunmayan ilçenin bir bölümü su altında kalsa bile mağarama bir şey olmayacak. Tüm Hasankeyf' liler ilçeyi terk etse bile ben buradan kopmayacağım. Atalarımın izlerinin olduğu mağarayı korumak benim görevim. Bu tarihi dokunun yaşaması için de üzerime düşeni yapacağım. Mağaramda Televizyonum açıp günlük gelişmeleri öğreniyorum. Burası tıpkı bir tatil beldesi gibidir"diye konuştu.

Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN,(DHA)