Magazin Altan Karındaş: Herkese kırgınım

Altan Karındaş: Herkese kırgınım

Paylaş
Altan Karındaş: Herkese kırgınım

Altan Karındaş… 91 yaşında koca bir çınar. Türk tiyatrosunu daha ileriye taşımak, insanlara tiyatroyu benimsetmek için hayatını adadı. Tiyatro, dizi, sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı Altan Karındaş, başarılarla dolu meslek hayatını geride bırakırken, “Keşke ev hanımı olsaydım” diyor. Türkiye’nin ilk ‘çöpçatan’ı olarak da bilinen Karındaş, 90’lı yıllarda ilk evlendirme programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yapmıştı. Gizem YETİL / Gizem.yetil@posta.com.tr

Yaklaşık bir ay önce ulaşmaya çalıştım ona. Mesaj attım, numaramı bıraktım ama görmedi.

Haberin Devamı

Bir sabah evde otururken telefonum çaldı. Arayan Altan Karındaş’ın torunuydu.

Altan Hanım'ın numarasını iletti. Heyecanla aradım. Ama sesi pek iyi gelmiyordu, “Yoldayım, hastaneye gidiyorum. Yarın konuşalım.” dedi, kapattı.

Ertesi gün sabah 11 gibi tekrar aradım.

Ufak bir sohbet ettik. Çok kızgın ve kırgındı.

Çok geçmiş olsun. Ciddi bir rahatsızlığınız yoktur umarım.

3 kere ölümden döndüm; nefes darlığı, bronşit, akciğer... Kalbimde elektriklenme var. Bypass oldum. Şimdi de fizik tedavi görüyorum. Ama kalp pili olduğu için tüm tedaviyi uygulayamıyoruz. Anlayacağın canımla uğraşıyorum.

Neden huzurevinde kalıyorsunuz?

İşte geldik yine aynı yere! Huzurevinde kaldığımı duyanlar hemen, “Vah vah, yazık” demeye başlıyorlar. Avrupa'da insanlar kendiliğinden giderler huzurevine. Bizimkiler yaşlanınca çocukların başında, "Bıdı bıdı" yaparlar anca. Kendim istedim, geldim. 10 yıldır belediyenin huzurevindeyim. Burası harika bir yer. 2 odalı, apart bir daire gibi. Başkasıyla da yaşayamam zaten. Çok mutlu bir hayatım var.

Haberin Devamı

BENİM BURADA OLDUĞUMDAN ÇOĞU OYUNCUNUN HABERİ YOK

Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?

Yakınlarımdan yardımcı olanlar var sağ olsunlar. Ayrıca babadan kalma maaşım... Biz öyle çok paralar kazanmadık. Hem zaten ne yapayım ki parayı? Sürekli hastanedeyim.

Şimdiki oyuncular inanılmaz para kazanıyor.

Bizim zamanımızda da kazanıyorlardı. Ama tiyatroda para dönmüyor. Şarkıcılıkta, dizilerde var para . Tiyatrocunun kazancı bellidir. Helal olsun tabii kazanacaklar böyle de olması lazım.

Biraz kızgın gibisiniz.

Çoğu oyuncunun bile haberi yok benim burada olduğumdan. Çok şükür birkaç dostum var ama bütün camiaya kırgınım. Hepsine kırgınım. Sizlere de kırgınım. Zamanında birçok insana yardımcı oldum. Çok koştular peşimden bir şey öğrenmek için. Ama şimdi çoğu ortada yok.

KEŞKE EV HANIMI OLSAYDIM, BU KADAR NANKÖRLÜK GÖRMEZDİM

Geçmişe dönüp bakınca pişmanlıklarınız var mı?

Keşke idealist olmasaydım. Keşke ev hanımı olsaydım. Bu kadar nankörlük görmezdim.

Aaa neden?

Her şeyi reddettim çünkü. Ne parası tatmin etti, ne de emeğimin karşılığını alabildim. Çok yoruldum. Benim gibi bir sanatçı Amerika'da olsa milyonları götürürdü. Biz sıkıntılarla yaşadık. Şimdi kimsenin, kimseden haberi yok. Çok oyunculu nankör, insan dışı bir meslek. Zamanında benden meslek öğrenenler bile aramıyor. Aramaları için sebep yok. Daha bir sürü şey… Bir sürü insan… Bir sürü olay…

Haberin Devamı

KIYMETİM BİLİNMEDİ

Neden nankör olduğunu düşünüyorsunuz?

Ülkenin en ücra köşelerine kadar tiyatroyu götürmeye çalıştım ben. Çocuklara, ailelere, hayatında hiç tiyatro görmemiş insanlara, kahvede masaları birleştirerek tiyatro yaptım. İnsanlara tiyatroyu aşılamaya çalıştım. Ama şimdi kimse bilmez beni. Beni sadece yaşıtlarım tanıyor. Kıymetim bilinmedi.

Ne istiyorsunuz peki şu an?

Benden yardım isteyenlerden, yardım ettiklerimden alaka istiyorum. Beddua etmem ama neyse… Zaten görüyorum ne halde olduklarını. İstanbul'da sanatçıların kaldığı yerler var. Bu konuyu Ekrem İmamoğlu ile görüşmem lazım.

Sizi ben çok tutmayayım. Söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bütün söylediklerim son sözümdür. Allah, vatan ve milletimizi korusun.

Altan Karındaş şu anda Marmaris Dinlenme ve Huzurevi'nde kalıyor. Tek isteği sevenlerinin onu ziyaret etmesi.

Haberin Devamı