Cumartesi Postası Aile gergin, çocuk iştahsız

Aile gergin, çocuk iştahsız

Paylaş
Aile gergin, çocuk iştahsız

Annelerin hemen hepsi çocuğunun iştahsızlığından yakınır. Bilinç düzeyi arttıkça aile çocuğu daha iyi beslenmek ve büyütmek kaygısına kapılır...

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Bu nedenle çocuğun üzerine çok düşer, yemek saatleri adeta kavga saatlerine dönüşür. Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Pediatri Bölüm Başkanı Dr. Nevin Aykol bu konuyla ilgili merak edilenleri anlattı...

HASTA MI YOKSA NAZLANIYOR MU?

İştahsız çocuğu iyi tanımak gerek. Bunun için bebeği takip etmeli. Yemek için ağlamayan, beslenmesi için uyandırılması gereken ve gece boyu uyuyan bebeklerin açlık sinyali düşüktür. Ağzına aldığı lokmayı evirip çeviren, yavaş çiğneyen, yutamayan, yemeği bitiremeyen, nazlanan çocuklar, iştahsızdır. Bu çocuklarda temel sorun, büyümesi ve gelişmesi için yeterli gıdaları alamaması sonucunda kilo alış hızında azalma veya kilo alamama, nihayetinde boy uzamasında duraklamadır. Bu iştahsızlığın nedenleri çeşitlidir: Enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, reflü... Bebeklikten 5 yaşına kadar olan dönemde görülen iştahsızlığın nedenlerinin çoğu, yanlış besleme davranışları ve psikolojik sorunlardır.

Haberin Devamı

15 AY-2 YAŞ ARASI ÖNEMLİ

Ailedeki iletişim bozuklukları ve huzursuzluklar, çocuğu etkiler. Anne-baba geçimsizliği çocuğun yeme düzenini bozabilir. Yemek konusunda çocuğu zorlamayın. Çocuklardaki iştahsızlık yanlış beslenmeden de kaynaklanabilir. Bebeklikten başlayıp bir yaşına kadar olan sürede hızla boy atıp kilo alan çocuklar, daha fazla kalori alma ihtiyacı duyar. Daha sonraki dönemde büyüme yavaşlar, yemek isteği de azalabilir. 15 ay-2 yaş, çocukların en iştahsız ve inatçı dönemleridir.

ÇOCUĞUN İŞTAHINI AZALTAN ETKENLER

- Pütürlü gıdalara zamanında alışmamış olması.

- Yemek öncesi su içmesi, şekerli gıdalar yemesi.

- Öğün aralarında çikolata, pasta, meyve suyu gibi yüksek kalorili gıdalar yemesi, aşırı süt tüketmesi.

- Yemek öncesinde yorucu fiziksel aktivitelerde bulunması (koşma, ip atlama, top oynamak).

- Sevmedikleri şeyleri yemeye zorlanması.

- Yemek sırasında TV seyretmesi.

- Ev ortamında huzursuzluk.

- Diş çıkarma esnasında da uyku bozuklukları ve iştahsızlık görülebilir.

NE YAPILMALI?

- Bırakın döke-saça kendi yesin.

- Az porsiyon verin, isterse tekrar koyun ve başarısını övün.

Haberin Devamı

- Unutmayın; o sizi taklit eder. Yemek seçiyorsanız o da seçecektir.

- Sebze yemeklerine, karışık besinlere, keskin tat ve kokulu (pırasa, lahana, kereviz) gıdalara karşı isteksiz olurlar, zorlamayın.

- Son lokma ısrarından vazgeçin.

(23.07.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)