Cumartesi Postası 'Baba, bana köpek al!'

'Baba, bana köpek al!'

Paylaş
'Baba, bana köpek al!'

Çocuğunuz karne hediyesi mi bekliyor? Yoksa sizin küçük de köpek beslemeyi mi düşlüyor?

Bir köpeği sahiplenmek çok güzel de onun bakımı, eğitimi, yaşam şartlarına uygunluğu göz önüne alındığında çok iyi düşünmeli. Bu konuyla ilgili merak edilenleri ve kimin nasıl köpek beslenmesi gerektiğini köpek eğitmeni Can Paksoy’a sorduk...

Haberin Devamı

Haber: Özgür KÖYLÜ

ozgur_koylu@posta.com.tr

İstanbul-Ömerli’deki Petworld’ün kurucusu Can Paksoy köpeklere tutkun... 1990’da, beslediği Alman çoban köpeği ile başlayan sevgisi 1998’de Ömerli’deki çiftliğini kurmaya kadar gitmiş.

Yabancı ülkelerden getirttiği iyi kana sahip Alman çoban köpekleri üretmiş. 2003’te Philippe adlı köpeğiyle Bulgaristan’da yapılan yarışmada Balkan 3.sü olmuş. 2004’te düzenlenen Dünya Şampiyonası’na Türkiye’den katılan ilk köpek de yine Can Bey’e ait olan Raul von Rednex imiş.

Okullar kapandı, en popüler karne hediyelerinden biri olan köpek almak yeniden konuşulur oldu. Malum çocuklar köpeği beslemeyi, onunla oynamayı sever. Ama tişört alır gibi köpek alınmaz herhalde değil mi?

Haberin Devamı

Bu soruyu yönelttiğimiz Can Paksoy şu cevabı verdi; “En önemli nokta, anne-babası bilinen ve sağlıklı köpek almak. Orijini sağlam olmalı. Bizim gibi güvenebileceğiniz çiftliklerdeki ya da tanıdığınız birindeki yavruyu almak garanti sonuç verir.”

Çocuklara Golden alerjiklere Poodle

Öğrendik ki köpeğe evin içinde de bahçede de bakılabiliyor. Ama uygun ırkı seçmeniz şartıyla. Can Bey “Hemen tüm köpekler gerekli egzersiz yaptırılırsa evde yaşayabilir ama bazı küçük köpekler bahçede olmaz.

Apartmanda bakacaksanız havlama sorunu olmayan bir ırk seçmelisiniz. O yüzden tavsiyem ırk seçerken önce yaşam alanını değerlendirmek. Apartmanda oturan birinin ev yaşamına uyumsuz, çocuklu birinin çocuklarla anlaşamayan bir ırk seçmesi büyük hata olur” diyor ve köpek ırklarını kategorilere ayırıyor:

-Çocuklu bir aile için Golden, Labrador, Alman çoban köpeği, Cavalier (King Charles).

-Bahçede yaşamaya yatkın özellikli ırklar Alman çoban köpeği, Foundland, Bernese Mountain Dog, Border Collie.

-Apartman hayatına en uyumlu köpekler Golden, Boston Terrier, Cavalier, Pug, Maltiz, Yorkshire. Köpek alerjisi olan kişilere uyacak ırklar bile varmış: Poodle başta olmak üzere Maltiz, Yorkshire ve Cavallier (King Charles).

Büyük köpekler daha uzun yürümeli

“Diğer önemli nokta ise sizin yaşam şartlarınız. Cocker, Beagle gibi orta boy ırk ya da Golden, Labrador gibi büyük ırk bir köpeğiniz varsa yavru döneminden çıkmaya başladığında günlük tuvalet ihtiyacı günde 2 kereye düşer. Bebeklikte bu sayı daha fazladır.

Haberin Devamı

O yüzden orta ve büyük ırk köpeğinizi bir kez sabah bir kez de akşam tuvalet gezmesine çıkarmalısınız. Büyük ırk bir köpeğe sahipseniz yürüyüş sürelerini daha uzun tutmalısınız. Yorkshire, Chiuvava, Maltiz gibi çok küçük bir ırk seçerseniz tuvalet ihtiyacını özel pedlerle evde bile giderebilirsiniz.”

‘Tarayacak, gezdireceksiniz’

Köpek beslemek, çocuk büyütmek gibi bir şey. Köpeğin diğerleriyle sosyalleşmesi, oynaması ve enerjisini atması için parklara ya da uygun alanlara götürmek şart. Tüm ırk köpekler için haftada en az 2 kere taramanız, mamasının saatini aksatmamanız, suyunu asla eksik etmemeniz, oyun saatini de hesaplamanız ve uymanız gerek.

İşin bir de maddi boyutu var. Doğru içeriğe sahip barf veya kuru mama ile beslenmeli köpek. Aşılarını da aksatmayacaksınız. “Bunları bilerek ve tüm şartları değerlendirerek kendinize en uygun ırkı seçerseniz o da siz de çok mutlu yıllar birlikte yaşayabilirsiniz” diyor Can Paksoy.

Haberin Devamı

Köpek eğitimi nasıl yapılmalı?

Ev köpeklerine verilmesi gereken, temel itaat kuralları önemli. Günlük en çok kullanacağınız temel komutları öğretebilirsiniz köpeğinize. Bu komutları, sakin ve sessiz ortamda öğretin. Yat, otur, otur bekle, yat bekle ve hayır gibi komutları öğrenir.

Bir kez bunu başardığında yanında yabancılar veya başka köpekler varken bile dinleyecektir. Temel itaate ideal başlama yaşı 6-9 ay.

(22.06.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)