Cumartesi Postası Farklı diller, farklı mutfaklar

Farklı diller, farklı mutfaklar

Paylaş
Farklı diller, farklı mutfaklar

İstanbul'un ünlü restoran ve otellerinde çalışan yabancı mutfak şeflerine aynı soruları sorduk, elbette farklı cevaplar aldık...

Türkiye’nin yemek kültürü ve alışkanlıklarını, kendi ülkeleriyle kıyasladık... Farklı kültürlerin sofralarına konuk olduk... Çok da kolay birer geleneksel tarif aldık onlardan. Şimdiden afiyet olsun...

BUNLARI SORDUK...


1- Ülkenizin kültürüne göre kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinde neler tüketiliyor?
2- En fazla kullanılan baharatlar hangileri?
3- En çok tüketilen ana yemekler hangileri?
4- En sevilen tatlılar ne?
5- Romantik bir akşam yemeği için nasıl bir yemek ve içki önerirsiniz?
6- Ülkenize gitsek, tadına bakmadan dönmememiz gereken yiyecekler hangileri?
7- Kaçınmamız gereken yiyecekler de var mı?
8- Ülkenizin geleneksel tariflerinden birini verebilir misiniz?

Alman mutfağı

ANDREAS SCHEUREGGER Hilton Oteli Executive Şef


1- Alman kültüründe kahvaltı daha çok ekmek, reçel, şarküteri ürünleri ve peynirden oluşuyor. Öğle yemekleri daha zengin içerikli. Akşam ise hafif yiyeceklerle geçiştiriliyor.
2- Tuz ve karabiber.
3- Et ve elbette patates. Artık yiyecek çeşitliliğinde artış var ama yine de Almanya’da iyi yetişmiş patates çok tüketilir.
4- Ev yapımı enfes bir elmalı keki diğer tüm tatlılara tercih ederim. Çoğunluk da benim gibi düşünür.
5- Taze tatlı su balığı, yanında bir kadeh beyaz Alman şarabını öneriyorum.
6- Almanların yediği her şeyi deneyin. Özellikle de “harzer” peynirini mutlaka yiyin.
7- Domuz eti çok fazla kullanıyoruz, tercih etmiyorsanız dikkatli olmalısınız.
8- Spaetzle tarifi vereyim: 500 gram un, 5 yumurta, 6 gram tuz, 180 ml su. Geniş bir kasede un, yumurta ve tuzu karıştırın. Karışım hamur kıvamına gelene kadar azar azar su ekleyin. Yarım litre suyu kaynatın. Meyve sıkacağı kullanarak ya da geniş delikli bir süzgeçte sıkıştırılmış olan hamuru suya atın. 3-4 dakika kadar, erişte su yüzüne çıkana kadar pişirin. Ana yemek ya da ara sıcak olarak servis edebilirsiniz.

İtalyan mutfağı

LUCA DE ASTIS Four Seasons Oteli Executive Şef


1- Akdeniz ülkelerine benziyoruz ama İtalyanların kahvaltıda atlamayacağı tek şey, güzel bir kahve veya cappuccino ve iyi bir cornetto’dur (kruvasan).
2- Daha çok karabiber, acı kırmızı biber, safran, rezene tohumu, muskat, tarçın, anason, kakule ve zencefil kullanırız.
3- İtalya’nın kuzeyinde et, kıyı kesiminde de deniz ürünleri sık tüketilir.
4- Ev yapımı tiramisu, pannacotta, panettone, torrone.
5-Beyaz trüf mutfak için bir elmas gibidir. Bu yüzden önerim; beyaz şarabın eşlik ettiği beyaz trüflü risotto.
6- Sabah cappuccino için, öğlen taze buratta yiyin. Akşamüstü dondurmayı, akşam da seksi bir İtalyan makarnasını tercih etmelisiniz. Ayrıca kavrulmuş armut ile 12 aylık Reggiano parmezanı veya domates ile Dibufala mozzarellayı ya da cevizli gorgonzola peynirini denemeden dönmeyin.
7- Yok. Çünkü bir pizzacıya da şık bir restorana da gitseniz, insanlar size enerjisini ve tutkusunu yansıtır. İtalya’da yemek, ciddi bir konudur.
8- Risotto alla Milanese (Milano usulü risotto) öneririm. Tarifim, 4 kişilik. 350 gram Carnaroli pirinci, ince dilimlenmiş bir soğan, 100 gram tereyağı, 50 gram kemik iliği, 0,5 gram, safran, 50 gram rendelenmiş parmezan peyniri, 1 bardak beyaz şarap, 1,5 litre tavuk suyu. Geniş bir kasenin içinde 30 gram tereyağını eritin. Soğanı ve kemik iliğini orta ateşte soğanlar şeffaf hale gelene kadar, 7-8 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Şarabı ekleyin, alkol uçana kadar pişirin. Pirinci ekleyin, 2 dakika kadar pişirin. Bu karışıma 1 bardak tavuk suyu ekleyin, tuz ve biber ile tatlandırın. Sıvı buharlaşmaya başlayınca yarım bardak tavuk suyu daha ilave edin. Pirinç ‘al dente’ (dişe gelecek şekilde) olup yoğunlaşana kadar az miktarda tavuk suyu ekleyip karıştırmaya devam edin. Pirinç tam pişmeden birkaç dakika önce safranı ekleyip karıştırın. Kalan tereyağını ve parmezan peynirini de ekleyip tekrar karıştırın. Tencerenin üstünü kapatıp 5 dakika dinlendirin. Yanında parmezan peyniri ile servis edin.

Hint mutfağı

ZIA MEHMOOD Taj Mahal HİNT Restaurant Mutfak Şefi


1- Kahvaltıda pratha denilen ekmek çeşitleri (ıspanaklı, patatesli, sade) yenir. Öğle yemeğinde tarka dal (mercimek yemeği), karışık sebze, alu dam (patates yemeği) gibi seçenekler var. Akşam da lamb korma (köri soslu kuzu eti), tavuk, alu gobi ve pilav...
2-Köri çeşitleri, zerdeçal, taze zencefil, toz zencefil, garam masala, çart masala, tane kimyon...
3- Tavuk ve kuzu eti sık tüketilir. Körili karışık sebze de tercih ediliyor.
4- Gajer helva, ras malai, gulab jamun.
5- Romantik yemekte şarap veya bira öneririm. Başlangıçta chicken pakora veya samasa, ana yemekte chicken tikka masala veya lamb korma. Tarka dal (mercimek yemeği) olmazsa olmaz. Sarımsaklı ekmek ve pilav da sofrada olmalı.
6- Aslında her şey çok lezzetli ama taze ve kapalı ambalaj olmasına dikkat etmelisiniz.
7- Hindistan sıcak olduğu için ambalajı bozuk gıdalardan uzak durulmalı.
8- Mercimek yemeğinin tarifi: 150 gram mercimek, 1 yemek kaşığı doğranmış soğan ve yeşil biber. Soğanı yağda öldürün, biberleri kızartın. Bu sosa köri, zerdeçal, tane kimyon, acı biber ilave edin. Haşlanmış mercimeği ekleyin, 2 dakika sonra ocaktan indirin.

Fransız mutfağı

MAXIMILIAN J.W THOMAE Pera Palace Hotel Executive Şef

1- Basit bir kahvaltıda sütlü kahve, taze kruvasan, belki yanında marmelat, reçel... Daha zengin bir kahvaltıda baget ekmek, soğuk et, omlet ve peynir çeşitleri... Öğle yemeğinde önce başlangıç, sonra ana yemek, ardından tatlı. Akşam yemeği ise ordövr tabağı, çorba, ana yemek, peynir, tatlı ve şaraptan oluşur.
2- Karabiber ve yeşil biber. Bir baharat karışımı olan “herbes de provence” da sık kullanılır. Ayrıca biberiye ve kekik kullanımı da yaygın.
3- Fransızlar etten vazgeçemez. Sığır eti, domuz eti ve kuzu başı çeker. Balık ve kümes hayvanları da tüketilir.
4- Pastalar ve farklı tatlardaki mousse’lar.
5- Bolca deniz ürünü, balık, şampanya ve mum ışığı öneriyorum.
6- Kaz ciğeri terin, sosyonlar, peynir çeşitleri... Tadılması gereken çok fazla peynir var! Benim en sevdiklerim; fourme d’ambert ve morbier.
7- Kurbağa bacağı ve salyangoz. Eskiden daha sık tüketilirdi, ben de bayılırım. Ama hoşlanmayan, uzak durmalı.
8- Tapenade (Fransız usulü ançuez) tarifim 6 kişilik. 1 küçük kutu konserve fileto hamsi (sudan geçirilmiş), ince doğrunmış 1 diş sarımsak, 2 fincan çekirdeksiz kalamata zeytini, 2 çorba kaşığı kapari, 1 çay kaşığı doğranmış taze kekik, 1 çay kaşığı doğranmış taze biberiye, 3 çorba kaşığı limon suyu, 4 çorba kaşığı zeytinyağı. Sarımsak, zeytin, hamsi, kapari, kekik, biberiye ve limon suyunu blender’da karıştırın. Karıştırmaya devam ederken zeytinyağını yavaş yavaş ekleyin. Karışım macun haline gelsin. Panini, muffaletta, pita ekmeği gibi ekmeklere sürüp yiyin.

( 22.10.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı