Cumartesi Postası Kadınsı yakınmalara sihirli dokunuşlar

Kadınsı yakınmalara sihirli dokunuşlar

Paylaş
Kadınsı yakınmalara sihirli dokunuşlar

Mayo mevsimindeyiz. Vücutlarımızın, memnun olmadığımız bölgelerinden şikayet etmeye çoktan başladık. Ama yaz aylarında da bu yakınmalardan kurtulabiliriz...

ESRA ÖZÜBEK

Haberin Devamı

eozubek@doganburda.com

Yaşlılığın her türlü izinden kurtulmuş kusursuz ellere sahip olmak, yağları aldırıp birkaç beden incelmek, yüzdeki kırışıklıkları yok etmek istiyorsanız, bu yazı tam size göre. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Serdaroğlu’ndan; yaz boyunca yaptırabileceğiniz estetik öneriler...

EL ESTETİĞİ

İnsanlar, estetik operasyonlarla yüzlerindeki fazlalık derileri aldırabiliyor ya da dolgu maddeleri ile hacim kazandırarak kırışıklıkları yok edebiliyorlar. Ama kişinin elleri kırışık, leke dolu, alttaki damarları belirgin haldeyse, bu yapılan gençleşme çabaları eksik kalmış oluyor. Eller, kişinin yaşını eleveriyor. Ergenlik çağındaki dolgun ve parlak el derisi, yirmili yaşlarda güneş, dış etmenler ve yaşlanmaya bağlı olarak elastik yapısını yitirmeye başlar. Zamanla kırışıklıkların artması, deri fazlalığı ve lekelenme, elleri daha da yaşlı gösterir. El derisinde sarkma ve incelme, özellikle açık tenli kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra artar. Deri içindeki damarlar belirginleşir ve yeşil-mavi röfle vermeye başlar. Parmakları hareket ettiren tendon (kiriş) yapıları göze batmaya başlar. Ellerdeki bu yaşlanma belirtilerinin estetik cerrahi ile tedavisi artık mümkün. Genel olarak amaçlanan, derinin eski dolgun ve lekesiz görünümüne kavuşabilmesi.

Haberin Devamı

Bunun için kullandığımız en önemli teknik, belirginleşmiş tendon yapıları ve damarlanmanın etrafına yağ enjeksiyonu uygulanması. Liposuction kanülleri ile kişiden alınan yağ dokusu, bazı saflaştırıcı işlemlerden sonra çok ince iğnelerle ve lokal anestezi altında, el cildi altına veriliyor. Bu yağ dokusu vücudun bir parçası haline geliyor, böylece ellerin eski dolgun ve gergin yapısı sağlanmış oluyor. Enjekte edilen yağ dokusuyla birlikte verilen kök hücrelerin, el derisinde gençleşme, iyileşme, parlak ve diri bir yapı sağlıyor. Damarlanmanın kamufle edilmesi ve ciltteki dolgunluğun sağlanabilmesi için dolgu maddelerinden de yararlanmak mümkün.

Klinik ortamda, lokal anestezi altında 15-20 dakika süren işlemde, dolgu maddesi el sırtına 3-4 noktadan verilebiliyor. Masajla tüm el sırtına yayılıyor, ellerdeki kırışık ve yaşlı görünüm yok ediliyor. Leke ve ince kırışıklıklardan kurtulmak için de kimyasal soyma işlemleri yapılmakta. Burada, derinin en üst tabakası asitlerle travmatize edilerek yeni cildin oluşması için kontrollü bir soyma işlemi yapılıyor. Lekelere karşı karbondioksit lazer ya da fraksiyonel lazer de kullanılıyor. Ellerdeki deri kalitesini artırmak ve iyileştirmek için uygulanan son yöntem, PRP. Kişiden alınan bir miktar kan, özel tüplerde santrifüj edildikten sonra içindeki 4-5 cclik plateletten zengin kan ekstresi, tekrar el cildine çok ince iğnelerle enjekte ediliyor.

Haberin Devamı

TERLEME TEDAVİSİ

Mevsim gereği, aşırı terleme problemi ön plana çıktı. Toplumun yüzde 1’inde görülen ve sadece genetik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan aşırı terleme, başlı başına bir sorun. Ama aşırı terleme için botox uygulamaları yapılıyor.

Yüzdeki mimik kaslarını geçici olarak dondurmak için kullanılan botox, ter bezlerinin çalışmasını da geçici olarak bloke ediyor. Terlemenin yoğun olduğu koltukaltına yaklaşık 10-13 noktadan 1-2 cm aralıklarla yapılacak olan botox enjeksiyonları, tamamen ağrısız, 10 dakikalık bir işlem. Uygulama sonrası 2-3 gün içinde terlemede azalma hissedilir, 4-6 ay süreyle sorun ortadan kalkmış olur.

Haberin Devamı

BOYUN ESTETİĞİ

Boynumuzun üst kısmı, yani çene kenarı ile birleşme yeri, yaşlanma yüzünden sarkar ve çene konturu bozulup silikleşir. Hem platisma kasındaki kasılmaya hem de derideki gevşemeye bağlı olarak çene konturunun bozulması ve boyunda oluşan bantlar, yaşlanma ile birlikte boyunda en sık görülen deformasyon.

Boyun konturunu gerginleştirmek, kırışıklıkları yok etmek ve çene kenarını belirgin hale getirmek de güzelliğin-gençliğin göstergelerinden biri. Güzelliği ile meşhur olan eski Mısır kraliçesi Nefertiti’nin büst ve betimlemelerinde de boyun gerginliği ve konturu önemli yer tutmakta. Çene kenarındaki birkaç noktaya yapılacak botox enjeksiyonu ile tüm boyun ve çene kenarı belirgin hale getirilebilir, yanak alt kısımlarını aşağı çeken ve boyunda kırışıklığa neden olan kas gevşetilir, boyun gerginleştirilir. Bu işleme de “Nefertiti lift“, yani Nefertiti boyun germe işlemi denir. Bu yöntemle 4-6 ay boyunca istenilen gerginlik ve kontur muhafaza edilir.

Haberin Devamı

KARIN YAĞLARI

Karın bölgesi başta olmak üzere vücutta yağlanma, beslenme, genetik özellikler, hareketsiz çalışma şartları ve spor yapılmaması sonucunda ortaya çıkar. Bu da bir sağlık problemi, hatta yaşam tehdididir. Şişmanlık ve obezitede, plastik cerrahların yapabilecekleri şeyler aslında sorunu bir anda ortadan kaldırmaya yetmiyor. Ama ciddi kontur değişiklikleri hastanın hayatını kolaylaştırıyor, özgüvenini artırıyor, kilo verme konusunda iyi ve kararlı bir başlangıç yapmasına yol açabiliyor. İşlem öncesinde, önce kişinin genel sağlık durumu, karın bölgesindeki yağ miktarı ve dağılımı, karın cildinin sarkıklığı, fazlalığı ve deri kalitesi değerlendirilir.

Bu bulgular sonucunda, kişinin karın germe, liposuction ile birlikte karın germe veya sadece miniabdominoplasty için uygun bir hasta olup olmadığına karar verilir. Bazı hastalarda sadece liposuction yeterli olurken bazısında ise üst karın ve bel bölgesindeki aşırı yağlanmayı azaltmak amacıyla karın germe operasyonuyla birlikte liposuction yapılabilir. Bu kombine işlemlerle hasta birkaç beden küçülür ve çirkin vücut konturundan kurtulur. Birkaç saat içinde, genel anestezi altında geçirdiğiniz bir operasyon sonrasında, aynı akşam yürüyüp ertesi gün evinize gidebilirsiniz.

(09.07.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)