Cumartesi Postası Korkmadan bikini giyin!

Korkmadan bikini giyin!

Paylaş
Korkmadan bikini giyin!

Geçen yıldan kalma bikini ve mayolarınızı çıkardınız, tatil hayalleri eşliğinde denediniz. O da ne?!!

Geçen sene üzerinizde gayet iyi duran bikininizden şimdi yağlar taşıyor. Panik yok! Rahatça bikini giyebilmek için Uzman Diyetisyen Serkan Tutar’a kulak verin

Haberin Devamı

Röportaj: Esra ÖZÜBEK

eozubek@elle.com.tr

‘Formda olmak’tan neyi anlamalıyız? Zayıflığı mı?

Yazın formda olmak, kilo vermekle eş tutuluyor. Oysa formda olmak sadece ince görünmek veya tartı üzerinde istenilen kiloda olmak değildir. Formda olmak, kişinin kendine has kilo ve yağ kitlesi arasında ideal rakamda olmasıdır.

Yaz başında yapılan en büyük diyet hataları nedir?

Hızlı kilo verme tutkusu bu dönemde başgösterir. 8-9 ayda alınan kilolar 2-3 ayda verilmeye çalışılır. Bu da ağırlıklı olarak yağdan değil, kas ve su kitlesinden kayba yol açar.

Sonuçta da verilen kilolar yazdan sonra fazlası ile geri alınır. Bu kısır döngüye girenler, yaş ilerledikçe aldıkları kiloları veremez, kalıcı kilolar oluşmaya başlar.

Haberin Devamı

Kısa sürede ama sağlıklı kilo vermek mümkün mü?

Kilo verme hızı, kilo alma hızından her zaman daha fazladır. Örnek verelim: 4-5 yılda aldığınız kiloyu 6 ayda vermeniz ciddi bir başarıdır. Ama insanlar kilo aldıkları zamanı değil, kilo verdikleri zamanı hafta hafta, hatta gün gün sayar.

Bu nedenle kilo verme hızı yavaşmış gibi görünür. Açıkçası, bütün kilo kayıpları özünde hızlıdır. Bunu dengeli bir beslenme programı ile yaparsanız, kalıcı olur.

Diyet programı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Uyuma saatimizin ve öğün saat düzenimizin dengeli olması, kilo verme hızının beklenildiğinden iyi olacağı anlamına gelir.

Ara öğünleri ve özellikle kahvaltıyı atlamamak şart. Hareketinizi arttırabilme şansınız varsa bunu da diyete eklemelisiniz.

45 dakikalık yürüyüş birebir

Egzersiz önemli... Bu konuda önerileriniz var mı?

Egzersizi çok yoğun yaparsanız daha hızlı kilo verirsiniz ama belirli bir zaman sonra bıraktığınızda daha çok kilo alabilirsiniz. Egzersiz sıklığı, sürekli olmalı. En sık tercih edilmesi gereken yürüyüşü, 45’er dakikadan haftada 3-4 gün yapmanız yeterli olacaktır.

Geçmiş denemelerin, kilo verme çabasında etkisi var mı?

Defalara kilo alıp veren vücutların metabolizması yavaşlar. Çünkü her yaptığınız diyette metabolizmanız yoruluyordur.

Kilo takibi nasıl yapılmalı?

Her gün tartılmak yanlış mı? Kilonuzu takip edin ama her gün tartılmayın. Bu, çok tehlikelidir. Her gün kilo kaybı olmaz. Kilo vermediğiniz gün tartılırsanız motivasyonunuz düşer, diyetin devamlılığı tehlikeye girer. İdeali, haftada bir gün aynı saatte tartılmak.

Haberin Devamı

Duraklama halinde protein dopingi

Diyete başlamadan önce birkaç gün boyunca detoks yapmanın yararı olur mu?

Gerek yok. Genel olarak ilk hafta su kaybı olacaktır zaten. Ayrıca, diyetin başında detoks yapan bireyin vücudu bir anda şoklandığı için kan şekeri düşebilir, hatta bayılabilir.

Kilo verirken duraklamalar oluyor. O zaman ne yapacağız?

Bu dönemde kişi kardio ağırlıklı spora yönelebilir. Protein ağırlıklı beslenme de iyidir, daha fazla kalori harcatır. Bu nedenle eti daha fazla tüketebilirsiniz.

Ne içeceğiz? Ve ne içmeyeceğiz?

Günde 2-2,5 litre su içmeniz gerek. Böylece vücuttaki fazla miktarda bulunan ödem dışarı atılır ve rahatlama sağlanır. Ayran, cacık, maden suyu, arada tatlandırıcılı içecekler tüketilebilir. Kalori içeriği yüksek, asitli içeceklerden, meyveli sodalardan vazgeçilmeli.

Haberin Devamı

Baklava değil, kuru meyve

Adet dönemine özel önerileriniz var mı?

Adet dönemi öncesinde ve anında oluşan şekerli besin ihtiyacını gözardı edemeyiz. “Şekeri kesinlikle tüketmeyin” demek mümkün değil.

Ama hem tatlı ihtiyacını bastıracak hem de daha düşük kalorili olan bir şeyler tüketebilirsiniz. 100-150 kalori arasında bir çikolata veya tatlı tercih edilebilir.

Bunun alternatifi, kuru meyve. Ara öğünlerde kan şekerinizi dengede tutacak ve şeker ihtiyacınızı azaltacak kuru erik, gün kurusu, kuru üzüm gibi besinleri tüketin.

(29.06.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)