Cumartesi Postası 'Max frizbi oynamaya bayılır'

'Max frizbi oynamaya bayılır'

Paylaş
'Max frizbi oynamaya bayılır'

Kim ne derse desin! 'Yetenek Sizsiniz' adlı yarışmanın finalistlerinden akılda kalanlar oldu ama hiç biri Max kadar seyircinin kalbine dokunmayı başaramadı. Finalde eğitmeninin etrafında geri geri giderek dans etmesini hangimiz unutabiliriz ki?..

Röportaj: Ömer Gören
o.goren.aktuel@gmail.com


Sevimli yüzü, enerjisi, yeteneği, şaşırtıcı gösterisiyle birinciliği hak eden Max kısa zamanda fenomen haline geldi. Tabii usta eğitmeni Ali Yeşilırmak (33) da... Border Collie cinsi Max’i (2.5) ve eğitmeni Ali’yi yakından tanımak istedik. Dünya tatlısı köpeği görür görmez de “Maşallah” demeden edemedik.

Köpek eğitmenliğine nasıl başladın Ali?

Lise mezunuyum. 14 yaşımdayken, Ankara-Çankaya’da köpek eğitim çiftliği olan dayımın yanında bir çok köpek cinsini tanıyarak başladım. 4-5 yıl süreyle narkotik köpeklerin eğitimine girdim. Yurt içi ve dışında seminerlere katıldım, eğitimler aldım. Sektörden bir arkadaşım beni İstanbul’a çağırdı, 22 yaşımda gönülsüz olarak geldim. Şimdi köpek eğitim sorumlusuyum.

Max’le nasıl tanıştın?

Max’in anne ve babası 5 yıl önce Macaristan’dan geldi. Max 4.5 aylıkken bir arkadaşım bizden aldı. Apartman dairesinde bakamadığı için de 3 hafta sonra geri getirdi. Böylece Max benim hayatıma girdi. Zaten Border Collie cinsine hayrandım. Hep öyle bir köpeğim olsun, onunla vakit geçireyim, eğiteyim isterdim. Eğiteceğim köpek, benim referansım olacaktı. Ne de olsa 17 yıldır bu işi yaparak para kazanıyorum.

Irkın özellikleri ne?

Bu cinsin anavatanı İngiltere. Dünyanın en zeki köpek ırkı olarak bilinen Border Collie, İskoçya ve İngiltere’de çoban köpeği olarak yetiştiriliyor. Ortalama ömrü 13-15 yıl. Erkeği 23, dişisi 20 kilo olur. Renkleri genelde siyah-beyazdır. Nadiren kahve-beyaz çıkar. Bir de gri-beyaz olanları vardır ki onlara rastlamak enikonu zordur.

Max’in ailesini tanıyabilir miyiz?

Annesi toplam üç kez doğum yaptı. Max’in 9 kardeşi var. Biri Fenerbahçe’nin oyuncusu Alex’de, diğeri komedyen Şahan Gökbakar’da. Bir başkası arkadaşımızda. Diğerlerinin kimlere satıldığını bilmiyorum.

Kaç yılda bir doğurur bu cins? Fiyatları ne?

Altı ayda bir doğurabilirler ama normali, yılda bir kez. Fiyatları ortalama 2000-2500 Euro.

Nerede ve nasıl bakıyorsun Max’e?

2 yıldır aynı yatağı değil ama aynı evi paylaşıyoruz. Apartmanda oturduğum için evde yaşıyor. Haftada iki kez yıkıyor, bakımına özen gösteriyorum. 2.5 yaşında olan Max’in özel maması var. Doğal besin olarak da buzdolabından zamanında çıkması gereken kurutulmuş yiyecekleri bulunuyor.

Eğitimine özel vakit ayırıyor musun? Rutin işimin dışında mı?

En çok hoşuna giden frizbi oynamak. Ayrıca koşuyoruz, birbirimize sarılıyoruz. O, hayatımın bir parçası.

“Ön elemeyi güç bela geçtik”

Yarışmaya katılmak nereden çıktı?

Çevrem baskı yapıyordu ama ben kesinlikle istemiyordum. Gel zaman git zaman, eğittiğim Sue Ellen adlı köpek yaşlandı. Ben de ikna oldum, Max’le girdim. Amacım Max gibi akıllı bir köpeğin zekasını ve eğitildiğinde neler yapabileceğini göstermekti. Ön elemelerde ‘o kadar insanın karşısında ben ne yapıyorum’ diye yarışmayı terk etmeyi bile düşündüm. İlk tur olduğu için koreograf yoktu, doğaçlama şov yaptık. Salonun tepkisine göre gösteriye ya devam edecek ya yarıda bırakıp çıkacaktım. Salonun tepkisi güzel olunca devam ettim.

Galiba ön elemede jüri sizi o kadar da yetenekli bulmamıştı.

Doğru. Hülya hanım kuşkuluydu, Sergen “Hayır” demişti. Acun Bey’in “Ekstra bir şey görmedim ama birbirinize bakışlarınızdan bu köpeğin yetenekli olduğunu düşünüyorum. Onun için ben ‘evet’ diyorum” demesiyle ilk turu geçtik. Yapmak istediğim, bir stratejiydi. Max’in farklı yeteneklerini sergileyerek daha o zaman fark atardık ama böyle olması gerektiğini düşünmüştüm.

Stratejin ya tutmasaydı?

Onu hiç düşünmedim. Kaldığımız yerden hayatımıza devam ederdik. Yarışma dört aşamalıydı, bizim iddiamız ikinci turdan sonraydı. Tüm yetenekleri başta ortaya koysaydık sonraki elemelerde sıkıntı yaşayabilirdik. İkinci turu geçtiğimiz zaman “Ben artık yürürüm ve iddialı da olurum” dedim. İkinci turdan sonraki iki hafta boyunca her gün Max’le bir dans kursuna gittik. Ben tek şarkıyla gösteri yapacaktım ama arkadaşım olan dans okulu sahibi, dört değişik dans sergilememizi önerdi. Max’in geri geri etrafımda dolaşarak dans etmesini istiyordum. “Bunu Max’e yaptırabilirsem bu işi kopartırım” diyordum. Max de büyük başarı ile yaptı ve birinci olduk. Max’i farklı cins köpeklerle de çıkarabilirdim sahneye. Ama yeteneklerini tek başına sergilemesini istedim. Max’e gösterilen ilgi ve sempatinin bölünmesi iyi olmazdı.

“Max, evladım gibi”

Geri geri dansı ne kadar zamanda öğrendi?

Bir haftada. Aslında daha önceki elemede bu hareketi Max’e yaptırmaya kalkmıştım, başaramamıştı. İyi ki de başaramamış. Derler ya; her şerde bir hayır vardır. O zaman yapabilse finale numara kalmayacaktı. Finalde bu gösteriyi sunarak “Yok artık” dedirttik.

Daha önce de yarışmalara katılmış mıydın?

Evet. Çiftlikteki farklı köpeklerle çeşitli yarışmalara katılmıştım. Kupalarım, birinciliklerim var. Yani yarışma ortamlarını çok iyi bilirim.

Finale kalan diğer köpeği rakip olarak gördün mü?

Olayın ilmini bildiğim için Tarçın’ı rakip görmedim. Finale kalınca da çok şaşırdım. Gerçi hislerim birinci olacağımızı söylüyordu ama “Eyvah!” dediğimi de hatırlıyorum. Ama Tarçın’la çıkan çocuğu kimse yabana atmasın. 18-20 yaşında ama köpeğiyle birlikte büyük bir yetenek bence.

Son ikiye kalınca ne dedin?

Ne diyeceğim ağabey! Hayatımda hissetmediğim bir heyecan duydum. Cidden dilim damağıma yapıştı, hatta parmağımla gırtlağımı işaret ederek arkadaşımdan su istedim. O anda birincilik, ikincilik muhasebesini yapacak halim yoktu.

Sence birinciliği size kazandıran ne oldu?

Aşk ve sevgi dolu iletişimimiz. Belki de Max’la birlikte Türkiye’de farklı bir çığır açtık.

Kazandığın ödülle Max için ne yapacaksın?

250 bin lira kazandık ama henüz almadım. Sorunuzun net cevabı yok. Zaten ömrümün sonuna kadar Max’e en üst seviyede bakmakla mükellefim. Aldığım para Max için özel bir şey getirmez. Biz birbirimize herşeyden önce sevgimizi verdik.

Max senin için çok şey ifade ediyor değil mi?

Bir evlat gibi. Gecem gündüzüm onunla geçiyor. Köpek olduğunun bilincindeyim ama gerçekten hayatımda, bir insan gibi, çok özel yeri var.

Birincilik seni değiştirdi mi?

Hayır. Neysem yine oyum. Hayatın gerçekleri konusunda fazlasıyla fikir sahibiyim. 4 yaşında babasını kaybetmiş ve ayakları üzerinde durmayı öğrenmiş bir insanım. Şımarmak gibi bir lüksüm olamaz.

Yarışma nedeniyle eleştiri aldın mı?

Bilinen bir radyo kanalının, birinci olmamızı çekemeyen kendini bilmez sunucusu “Emniyete söyleyelim, internetteki köpeğin görüntülerini kaldırsınlar, insanlar bunları görmesin” dedi. Sanki ahlaka aykırı bir şey yapmışız gibi gösterdi. Bu, beni çok üzdü. Her zaman her türlü eleştiriye açığım ve saygılıyım. Ama böylesine değil.

“Köpekler helak olmasın”

Bu cins köpekleri alanlar nelere dikkat etmeli?

Özellikle Border Collie ırkı ülkemizde çok tanınmıyor, pahalı olduğu için cazip de gelmiyor. Bu yarışmayla birlikte cins tanındı. Bundan Border Collie cinsi köpek almak moda bile olabilir. Ama aslında tüm köpek cinsleri çok özel. Üstüne bastırarak şunu söylemek istiyorum: Bu ırkı alacak olanlar çiftliklerden veya internetten çok ciddi araştırma yapmalı.

Neden?

Bu, ciddi bir sorumluluk. Ne yer, ne kadar koşar, tüyleri ne kadar dökülür gibi konuları araştırıp alsınlar. Buna girişmeyeceklerse Border Collie almamalarını öneriyorum, çünkü hayvanların helak olmasını istemiyorum.

( 07.04.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )


Haberin Devamı