Cumartesi Postası Nevrotik sorunlar sağlıksız gülüşler

Nevrotik sorunlar sağlıksız gülüşler

Paylaş
Nevrotik sorunlar sağlıksız gülüşler

'Zayıflamak için yediğini kusma' olarak özetlenen bulimia nervoza adlı psikolojik hastalığın sadece organlara zarar verdiğini düşünmek, büyük hata. Dişler de bu hastalıktan fazlasıyla payını alıyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu yeme problemiyle dişlerin ilgisini anlatmakla kalmadı, dişlerimizi kaybetmemek için neler yapabileceğimizi de söyledi

Haber: Esra Özübek
eozubek@elle.com.tr

Bulimia nervoza; kişinin kilo algısındaki bozukluk şeklinde kendini gösteren, tehlikeli boyutlarda zayıflanıldığında bile verilmesi gereken kilolar olduğu konusunda kişiyi obsesyona iten, bir tür psikolojik yeme bozukluğu. Kişi bir süre sonra, kilo vermemesi gerektiğini fark edemeyecek hale geliyor.

Diğer taraftan, zihni sürekli yemekle meşgul olduğu için aşırı yeme isteğini kontrol edemiyor ve her yeme sonrası yaşanan pişmanlıklar, kişinin psikolojisini giderek zorluyor. Sonuçta kişi, besinler daha midedeyken, sindirilmesine izin vermemek adına kusarak onları dışarı atma yoluna gidiyor. Mide ve sindirim sisteminin tüm dengesi bozuluyor haliyle. Bu tablonun önüne geçilmediği takdirde, iflas eden organlar nedeniyle kişi hayatını bile kaybedebiliyor.

Tedavi edilmezse dişler kaybedilir

Bu psikolojik hastalık bedene çok ciddi zararlar veriyor: Mide rahatsızlıkları, cinsel isteksizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, depresyon, bağırsak problemleri, düzensiz adet görme, kalp atışlarında düzensizlik, kulak altı tükürük bezlerinin büyümesi, boğazda tahriş, el ve ayakta ödem, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, kansızlık, kalp krizi ve ölüm riski, pankreasta şişme, baş ağrısı, midede yırtılma, göğüs ağrıları, nefes darlığı, bademciklerin sık şişmesi ve diş yapısının bozulması...

İşte dişler de bu noktada konuya dahil ediliyor. Bulimia’nın dişlerimize verdiği zarar, acilen giderilmesi ve engellenmesi gereken sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu bulimia nervosa’nın diş kayıplarına bile yol açabildiğini anlatıyor.

Diş minesi tahrip oluyor

Bulimia hastaları ilk problemi, kusmaya bağlı olarak gelişen tükürük salgısındaki azalmada yaşıyor. Sonraki süreçte ise, sürekli kusmanın boğazda neden olduğu tahriş ortaya çıkıyor ve asit nedeniyle dişlerde mine tahribatına yol açan erozyonlar başgösteriyor. Ağız içi yaralar da işin ağrılı ve sıkıntılı bir diğer boyutu. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, bulimia hastalığı konusunda önemli bir noktaya dikkat çekiyor:

“Sağlıklı olmak için yemeye, yemek için de sağlıklı dişlere ihtiyacımız var. Bu açıdan, yeme bozukluklarından kendimizi korumalı, böyle bir sorun başladıysa da acil olarak uzman bir hekim tarafından müdahale edilmesini sağlamalıyız.” Dişlerimizin sağlığının, vücudumuzun diğer organ ve işlevlerini de doğrudan etkileyeceğini belirten Kışlaoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor; “Bir tek çürük diş bile, ağız mukozası aracılığı ile vücudun diğer organlarına salgılarla ulaşarak, bozukluklara yol açabiliyor. Bu açıdan bakıldığında, bulimia hastalığının yol açacağı diş kayıpları çok daha tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. Bu kayıpları azaltmaya yönelik, minesi erozyona uğramış dişlere estetik veneer veya dolgu restorasyonları yapılabilir. Bu arada ağız kokusunu giderecek bazı uzman tavsiyeleri de uygulanmalı.”

‘Diş’ deyip geçmeyin


“Diş sağlığımız neden bu kadar önemli?” diye sorduk Çağdaş Kışlaoğlu’na. İşte cevabı; “Sindirim kanalının girişi olan ağızdaki sorunlar diş sağlığının bozulmasına ve sindirim sisteminin zarar görmesine neden olabiliyor. Ağza aldığımız yiyecekler çiğnenip tükürükle karıştırılarak parçalanır, yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilir. Bu süreç, her evresiyle önemlidir.

Organlarımızda yaşanan problemler ve kullanılan bazı ilaçlar dişlerimizin sağlığını nasıl olumsuz yönde etkiliyorsa, dişlerimizde veya ağız içinde yaşadığımız problemler de diğer organlarımızın işleyişine zarar verebilir. Bu yüzden yaşamsal faaliyetlerimiz için hayati önem taşıyan dişlerimizin muayenesi ihmal edilmemeli, bulimia’nın yaratabileceği kayıplar engellenmeli.”

(30.03.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı