Cumartesi Postası Yaz sonrası toparlanma rehberi

Yaz sonrası toparlanma rehberi

Paylaş
Yaz sonrası toparlanma rehberi

Cildimizle en az yaz mevsiminde ilgileniyoruz. Çünkü yazın artan sıcaklık ve nem, cildi koruyup bakım yapan ürün kullanımını azaltıyor. Bronzlaşan cilt daha gergin ve genç göründüğü için de bakımı ihmal ediyoruz

ESRA ÖZÜBEK

eozubek@posta.com.tr

Oysa yoğun güneşin, rüzgarın, tuzlu-klorlu suların etkisinde kalan ciltte deformasyonlar oluşuyor. Yazın artan kilo alıp vermeler de cabası... Bu hataların olumsuz sonuçlarıyla sonbaharda yüz yüze kalıyoruz. Bu yüzden bakımın ve müdahalenin tam zamanı. Uzmanların önerileriyle yazdan kalan sorunlar tarihe karışsın...

Yaz mevsiminde güneşe teslim edilen cilt, sonbahar aylarında tehlike sinyalleri vermeye başlıyor. Sadece yüz değil, eller, ayaklar, saçlar, tırnaklar da yenilenmek için sonbaharı bekliyor. Tırnaklar kırılıyor, yaz boyunca ultraviyole ışınlarına maruz kalan yorgun cilt, nemini kaybediyor, kırışıyor, sarkıyor, yağlanıyor... Sonuç ise lekelenme, sivilcelenme, ince kırışıklıklar ve elastikiyet kaybı gibi erken yaşlanma belirtileri olarak karşımıza çıkıyor. Neyse ki yazdan artakalan sorunları gidermek için sonbahar, mükemmel bir zaman. Önce Dermatolog Dr. Ömür Tekeli’ye kulak verelim ve genel bakım kurallarına göz atalım:

Düzenli cilt temizliği yapın: Özellikle sabah-akşam, uygun bir ürün ile cildi derinlemesine temizleyin. Kuru ciltlerde temizleme amacıyla formüle edilmiş kremler, yağlı ciltlerde jeller tercih edilebilir.

Nem maskesi uygulayın: Nemini kaybetmiş cilt için vazgeçilmez bir uygulama.

Buzdolabınızdan yararlanın: Cildiniz kuruysa bir kapta yumurta sarısı ve bir kaşık sütü karıştırın. Bu karışımı yüzünüze sürüp üzerini ince bir bezle örterek 15 dakika bekleyin. Ardından kağıt mendille silerek temizleyin. Sonra, önce ılık, sonra soğuk suyla yüzünüzü yıkayın. Yumurta sarısı cildi besler, süt nemlendirip sıkılaştırır. Kırışıklıklar için de soyulmuş bir elmayı ve üç kaşık kaymağı mikserle bir kaç dakika çırpın. Karışımı cildinize yayıp temiz bir bezle yüzünüzü kapatın.

On dakika sonra maskeyi silin ve yüzünüzü ılık suyla temizleyin. Bu maske cildinizi nemlendirir, elastikiyet verir, kırışıkları gizler. Sıkılaştırıcı yüz maskesi isteyenler de 1 çorba kaşığı bal, 1 yumurta beyazı, 1 çay kaşığı gliserin ve 30 gram un ile harikalar yaratabilir. Küçük bir kapta bal, yumurta beyazı ve gliserini karışıtırın. Karışım macun kıvamına gelinceye kadar un ekleyin. Maskeyi yüz ve boğazınıza uygulayın. 10 dakika bekleyip ılık suyla durulayın. Saçlara da muzlu saç bakım kremi öneriliyor. 1 adet muzu çatalla ezin, 2 çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı ekleyin. Yumuşak kıvama gelince kökten uca doğru masaj yaparak saça uygulayın. Streç filmle başınızı sarın, 30 dakika sonra yıkayın.

Peeling ile ölü tabakadan kurtulun: Dermatolog Dr. Ömür Tekeli cilt soymanın, derinin yapısını canlandıran, gençleştiren, gözenekleri tıkanmış olan deriyi daha canlı ve sağlıklı hale getiren bir işlem olduğunu söylüyor. Yazın yıpranan cilt dokusunun yerine yeni hücreler yukarı doğru hareket ederken, nemini kaybeden cilt pul pul dökülmeye başlıyor. Cildi ölü hücrelerden arındırmak, akne izlerinden, genişlemiş gözeneklerden ve güneş hasarına bağlı olarak oluşmuş lekeleri giderebilmek cildin üst katmanına peeling uygulanıyor.

Güneş hasarına karşı dermokozmetik ürünler kullanın: Güneş etkisini kaybedince lekeli cilt için özel olarak geliştirilmiş, tedavi edici özelliği öne çıkmış dermokozmetik kullanmaya başlayın. Bu tedavilerin zaman alacağını ve disiplinli uygulandığında en iyi sonucun alınacağını baştan kabul etmelisiniz. Tedavilerin başında kuruluk, hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık gibi çeşitli yakınmalar olacaktır. Bu şikayetler ortalama 10-15 gün sürer.

Oksijen terapi ile cildinize nefes aldırın: Oksijen terapisinde, iğne kullanılmadan cildin en alt tabakasına basınçla verilen oksijen, içeriğindeki etkili aktif maddelerle birleşerek daha derin bir cilt bakımı yapar. Böylece cilt dokusu yüksek basınçlı bir aletle oksijen alır. Haftalık ve aylık seanslarla yapılan bu tedavinin sonunda kişinin cildi gerginleşir ve canlanır. Ayrıca göz çevresi ve dudak kenarlarında, kas hareketlerine bağlı olarak meydana gelmiş kırışıklıkların onarımı hızlanır. İçerikteki aktif maddelerin etkisiyle cilt toparlanır ve kan dolaşımı hızlanır. Terapinin bir başka faydası; kullandığımız özellikle serum ve nemlendirici gibi yaşlanma karşıtı ürünlerin ciltteki emilimini artırması.

Saçları güçlendirin, gürleştirin: Özellikle yazın, uzun süreli güneşte kalınca saçın kalitesinde bozulma ve kıl foliküllerinde hasar ortaya çıkar. Sık banyo, havuz kullanımına bağlı klor hasarı bunlara eklendiğinde saçın kalitesi ve miktarı azalır. Revage 670 saç rejuvenasyonu ile incelmiş, zayıflamış saçı güçlendirebilirsiniz. Sistem, köklere etki ediyor, tüm saç folliküllerini uyarıyor ve bu bölgedeki kan akışını artırıyor. Bu saç lazeri, 20’şer dakikalık 45 kür şekilde uygulanmalı.

El ve ayakları unutmayın: Yazın kuruyan el ve ayaklar için medikal el-ayak bakımının yanında, diyabetik el-ayak bakımı, batık, kalınlaşmış, deforme olmuş veya mantarlı tırnak bakımları, nasır, deri deformasyonu, çatlak topuk bakımları gibi çok çeşitli bakımlar uygulanmalı.

Benleri kontrol ettirin: Dermatolog tarafından muayeneden geçin. Riskli benlerin tespiti ve bu benlerden hangilerinin çıkarılması gerektiğine ait yönlendirme, kişinin hayat kalitesini kesinlikle artırıyor.

Leke, elastikiyet kaybı ve kırışıklıkları giderin: Dermatolog Doktor Ömür Tekeli güneş hasarlarıyla oluşmuş lekelerin Medlite leke lazeri ve Fraxsel Lazer ile tedavi edilebildiğini belirtiyor. MedLite sayesinde yüzeysel lekeler için kısa sürede sonuç alınabiliyor. Derin lekeler için de daha fazla seans uygulamk gerekiyor. Fraxel Lazer ise yaşlanıp tahrip olmuş cildin üst katmanına derinlemesine nüfuz ederek yeni, sağlıklı, daha sıkı dokuları yaratmak, kusurları gidermek için mikrotermal tedavi yapıyor. Cildin görünen yüzündeki sorunlar (leke, ton farklılığı gibi) tarih oluyor.

Gençlik aşısı ile bebeksi bir cilt

Bronzluk sonrası donuklaşan, pul pul dökülen cilde, gençlik aşısı IAL Sistem’le doğal nemini ve ışıltısını kazandırabilirsiniz. Efsane güzellik iksiri hyalüronik asit, artık yüzde 100 saf olarak üretiliyor ve cilt gençleştirmede de kullanılıyor. Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Orhan Murat Özdemir, IAL Sistem gençleşme programında, 15’er günlük arayla minik aşılar yapıldığını ve kendini onaran, nem ve esneklik sağlayan, sıkılaştıran hücrelere çalışma emri verildiğini söylüyor.

Sonuç: 2. günden itibaren ciltte belirgin canlılık, parlaklık, kırışıklıklarda hafifleme ve gerginlik. Alkol, sigara, akne, güneş ve solaryumdan zarar görmüş ciltlerde diğer tedavilerle birlikte tamamlayıcı uygulama olarak da kullanılan IAL Sistem, 20 yaşından itibaren tüm cilt tiplerine uygulanabiliyor. Yılda bir kür uygulatmak, yeterli görülüyor. Dr. Orhan Murat Özdemir, sarkma sorunu içinse ameliyatsız cilt germe yöntemi Thermage CPT’den yararlanabileceğimizi söylüyor.

Bu yöntem; yüz, göz çevresi, boyun, kollar, eller, karın ve bacaklarda sıkılaşmayı sağlıyor. Yan etkisiz, dinlenme gerektirmeyen, tek seanslık bir uygulama olan Thermage CPT; cildin sıkılaşmasını, şekillenmesini ve yenilenmesini hedef alıyor. Etkisi hemen görülen Thermage sayesinde estetik cerrahi ile gerginleştirilmesi mümkün olmayan dudak üzeri ve kenarındaki çizgileri de hafifletiyor.

Biraz da egzersiz

Uzun bir ömür, sağlıkla yaş almak ve kilo kontrolü gibi nedenlerin ötesinde güzelleşmek için de egzersizin gücünü kullanmak gerek. Yenilenme programlarında sizi uzun yıllar ayakta tutacak kas, kemik ve bağ dokularınızın da yenilenmesine önem vermelisiniz. Böylece kısalan kasların yol açtığı tutulma ya da ‘kulunç’ denen fibrozitlerin oluşmasına engel olabilirsiniz. Ayrıca unutulmamalı ki masabaşı çalışanlarda sık rastlanan bel ve boyun fıtıkları, omurga eğrilikleri, kambur duruş da kasların yeterince çalışmamasından kaynaklanıyor.

Fitness uzmanı Özgür Güngör işte bu nedenle Pilates’i öneriyor. Özgür Güngör “Pilates kaslarınızı şişirmeden geliştiren ve uzatan bir egzersizdir. Kilonuz değişmese de daha ince, fit görünmenizi sağlar. Üstelik düzenli yaptığınızda boyunuz daha uzun görünecektir” diyor. Ağırlık çalışmaları da güzel ve sağlıklı vücuda sahip olmak için önemli. Belli yaştan sonra kemik erimesine maruz kalan kadınlar için kemikleri güçlendirmenin en güçlü ve doğal yöntemi, direnç/ağırlık egzersizleri.

Direnç egzersizleri kemiklere kalsiyum taşınmasını tetikler ve kemik hücrelerinin sürekli çalışmasını, kendini yenileyip güçlenmesini sağlar. Ağırlık egzersizlerinin gereği için iki önemli tüyo daha verelim; kas kütleniz artıkça vücudun kalori ihtiyacı hızlanır ve daha çok yağ yakarsınız. İkincisi de; selülitler için de ağırlık egzersizi yapmalısınız. Çünkü selüliti testesteron hormonları parçalar, testesteron hormonu ise en fazla ağırlık çalışmalarında üretilir!

Özgür Güngör şöyle devam ediyor: “Sağlık ve güzellik için her şeyi hücreler yapıyor. Onların kendini yenilemesi için toksinlerden kurtulmak ve vücuda oksijen vermek gerek. Bunun en doğal yöntemi de kardiyo egzersizleri.” Ama dikkat: Spor sırasında oluşan laktik asidin atılmasına izin vermeden, sürekli ve ağır egzersiz yapmak, laktik asitin vücutta birikmesine yol açıyor. Üstelik gereğinden fazla oksijen cildi yaşlandırıyor. “Daha fazla egzersiz daha faydalı” deyip vücudunuzu aşırı yormayın.

(08.10.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı