Magazin Domlar kimlerdir? Netflix Gönül filmindeki domlar gerçekten var mı, nerede yaşarlar?

Domlar kimlerdir? Netflix Gönül filmindeki domlar gerçekten var mı, nerede yaşarlar?

Paylaş
Domlar kimlerdir? Netflix Gönül filmindeki domlar gerçekten var mı, nerede yaşarlar?

Domlar, son zamanların en merak edilen toplulukları arasında yer alıyor. Netflix’te yayınlanan Gönül isimli filmde domların farklı yaşantısı yer alırken, filmin ardından pek çok izleyici domlar kimlerdir? Domlar gerçekten var mı, nerede yaşarlar? Sorularını araştırmaya başladı…

Netflix’in Gönül filminde göçebe olarak yaşayan ve düğünlere çalgıcılık yapan domlardan bir delikanlı, köyün bir kızına sevdalanır. Gönlünün düştüğü genç kızı almak isteyen delikanlının aşması gereken engeller vardır çünkü kimse domlara kız vermek istememektedir. Peki kimdir bu domlar? Nerede yaşarlar? İşte yanıtı…

Haberin Devamı

DOMLAR KİMLERDİR?

Domlar veya "Dom" (Arapça : دومي veya دومري -Domi,Domre) tahmini sayıları 3,3 veya 2 milyon civarında olan, büyük bölümü İran, Türkiye, Irak ve Mısır olmak üzere Orta Doğu ülkeleri ve Kuzey Afrika da yaşayan Hint-Aryan ırkına mensup Hindistan menşeli (Gurbati, Kouli, Çingene) veya Orta Doğu ve Dom çingeneleri olarak da adlandırılan, Roman halklarının bir alt öbeğini ve kolunu oluşturan Hint avrupa dil ailesinden Domari dili konuşan Proto-Roman bir etnik gruptur.

Daha çok Hindistan’da yaşayan Dombalar'la ilgilidirler. Hindistan yarımadasından en erken ayrılan Roman grupların dan olan ve Dombalar'ın bir kolu olan Domlar en erken 6. yüzyılda İran üzerinden Orta Doğu'ya yayılmışlardır. Bu tarihlerde daha batıya doğru az da olsa Dom göçleri de olmuştur. Yaşadıkları ülkelerde ekonomik anlamda küçük el işleri, demircilik, temizlik işleri, falcılık, sokak müzisyenliği vb. iş alanları Domların mesleklerini oluşturur. Hindistan’da Dombalar'la beraber Dalit veya dokunulmazlar olarak adlandırılan Kast sistemindedirler. Türkiye ve İsrail’de dernekleri mevcuttur.

Haberin Devamı

Domların Türkiye’deki sayısının 3 bini bulduğu iddia ediliyor ve çoğunlukla doğu ve güneydoğu bölgesinde yaşadıkları biliniyor.

NETFLİX GÖNÜL FİLMİNİN KONUSU NEDİR?

Romantik- dram türündeki filmde Sümbül ve Piroz'un aşk hikayesi anlatılıyor. Deli dolu Sümbül, düğününde kemane çalan göçebe Piroz'a âşık olur. Ama töre kuralları da batıl inançlar da onlara engel olamaz. Yeter ki gönüller bir olsun.

NETFLİX GÖNÜL FİLMİNİN OYUNCULARI KİMLER?

  • Erkan Kolçak Köstendil
  • Hazar Ergüçlü
  • Bülent Emin Yarar
  • Ali Seçkiner Alıcı
  • Selim Bayraktar
  • Şevval Sam
  • Asiye Dinçsoy
  • Nazmi Kırık
  • Ferit Kaya