Magazin Erkekler kız kızlar erkek gibi giyiniyor cinsiyetsizlik çok tehlikeli

Erkekler kız kızlar erkek gibi giyiniyor cinsiyetsizlik çok tehlikeli

Paylaş
Erkekler kız kızlar erkek gibi giyiniyor cinsiyetsizlik çok tehlikeli

Dobra tarzıyla dikkat çeken Işın Karaca, teknolojinin insanı azdırdığı görüşünde. Sanatçı, "Çocuklarımıza sahip çıkalım, dünya kötü. Ne yazık ki dünyada cinsiyetsizlik akımı ciddi bir tehlike arz ediyor. Alın çocuklarınızın elinden telefonları" diye seslendi.

Türkiye'nin en güçlü kadın seslerinden biri o ve her zaman çok dobra. Konuşurken dilinin kemiği yok dediklerimizden. Şimdi 23 yıllık kariyerini ‘The Best In Symphonic’ albümüyle taçlandırdı. Buluştuk, her konuda konuştuk. Diyor ki: Neden erkekler kız gibi, kızlar erkek gibi giyiniyor? Cinsiyetsizlik akımı tehlike arz ediyor.

Haberin Devamı

CİNSİYETSİZLİK AKIMI BÜYÜK TEHLİKE ARZ EDİYOR TEKNOLOJİ AZDIRIYOR İNSANLARI

‘The Best In Symphonic’ albümüyle alışılagelmişin dışına çıktınız. Neden senfoni?

“Yapacaksam bir şeyin en iyisini yapmalıyım” derim. Herkesin aynı işler yaptığı, şarkıların murdar olduğu bir süreçten geçiyoruz. Çok özenli bir sektörken çok özensiz hale geldik. Ve herkes tembelleşti. Radyoyu bir aç tüm kadın sesler, besteler aynı. Tam da böyle bir dönemde müzikte başa dönmeye karar verdim ve üç yıl üzerine çalıştığım senfoni albümünü yaptım.

SAHNEDE EN ÇOK İŞ YAPAN SANATÇIYIM

Böyle bir dönemde albüm çıkarmak fazla cesur bir hareket, hatta bir risk değil mi?

Cesurca ama risk değil. Sesine ve sanatına güvenen hiçbir şeyden korkmaz. Zaten hiçbir zaman ticari kaygım olmadı, müzikte de olmaması gereken bir şey. Zaten bu kaygıyı taşıyınca seri üretime geçildiğini, seslerin ve şarkıların birbirine benzediğini görürsün. Bugün hâlâ sahnede en çok iş yapan sanatçıyım. Baktım benim şarkılarımı başkaları okuyor ve murdar olacak çünkü yeni dönemin şarkıcıları hep aynı ses gibi.

Haberin Devamı

Senfoni de kulağa farklı geliyor. Peki, neden senfoni?

Birilerinin bu ülkede şarkı söylemesi lazım. Tıpkı Sting gibi… Ölümsüz müzisyenlerin yolunda yürümek büyük bir vizyon ve özveri gerektirir. Bunu da yapmak bize nasip oldu.

SAÇLARIMIN BİR ANDA GİTMESİ BENİ DERİNDEN ETKİLEDİ

Bir ara sağlık sorunları yaşadınız. Şimdi nasılsınız?

Alopesi üniversalis denilen bir rahatsızlık bu. Halen geçmedi, şu an kafamdaki bir peruk mesela. Saç, kaş, kirpik takma. Sadece lazere verdiğim paraya yanıyorum. Ağır bir süreçti. Saçlarımın bir anda gitmesi beni derinden etkiledi. Evde soğan sarımsakla geziyordum. Kafaya jilet bile attım. Hatta kafama hacamat bile yaptırdım. Denemediğim şey kalmadı. Umut dünyası… Aynaya baktığımda gerçek beni, özümü görüyorum artık, saçlarım, kaşlarım yok. Kızım 11 yaşında, o biraz zorlandı. Annesinin kel olmasına alışması zor oldu.

Neydi bu hastalığın size geliş nedeni?

Bu hastalığı en çok stres tetikledi. Deprem sürecinde çok üzüldüm. Bir hafta televizyon önünden kalkmadım. Çok içselleştirdim ve o süreç beni hasta etti. Oturduğum yerden ahkam kesmedim; çok sayıda vatandaşa 250 ev ayarladık. Ve sadece o gece uyuyabildim.

Haberin Devamı

BEN VOKALİSTKEN BİLE ÜNLÜYDÜM

Bu albümden beklentiniz ne?

Bu albümüm bir delilik işi. Kimse cesaret edemez. Bunu yaşamayan şarkıcı da şarkıcıyım diye geçinmesin. Hayatımdaki en büyük haz o senfoninin önünde şarkı söylemek, daha büyüğünü yaşamadım. Ben bir müzisyen olarak doğdum ve bir müzisyen olarak göçüp gittikten sonra, “Bu ülkede iyi işler yapan, böyle bir sanatçı vardı” dedirtmek isterim. Zira albümü yokken bile ünlü olan bir isimdim ben vokalistken bile… Ama artık ünlü olmak da çok kolay, eskiden böyle değildi.

Ne değişti peki?

Sosyal medya var çünkü. Bakın Ajda Pekkan hastasıyım, geçenlerde bir şarkıcı Ajda Pekkan şarkısı söyledi ve delirecektim. Arkadaş bu nasıl bir had! Sen onu söyleyemezsin. Hiç mi kimse seni uyarmadı. Bunu katledemezsin demedi. Birilerinin buna dur demesi lazım. Müzisyen arkadaşlarımın da silkelenmesini rica ediyorum. Müzik bu değil, sektör bu değil. Eskiden meziyeti olan, sanatçı kumaşı olan kişiler ünlü olurdu şimdi parası olan herkes ünlü oluyor. Ama patlıyorlar sonra. Varoluşla yok oluşu seyrediyorum, çok çirkin bir dönem. Herkes bir haddini bilsin. İyi seslerin okuduğu şarkıları başkaları okumamalı. Bestecilere de inanılmaz kızıyorum. Küçük seslere büyük şarkılar vermeyin.

Haberin Devamı

Bu sözleriniz tepki çekebilir…

Müziği benimle tartışacak kadar biliyorlarsa gelsinler, konuşalım. Yeni jenerasyonu da hiç takip etmiyorum.

TARKAN DİKKAT ETMEZSE, EDİS ONUN YERİNE GEÇEBİLİR

Yeni jenerasyondan Edis’i nasıl buluyorsunuz?

Edis de yeni değil ki, 2000’lerden ve ciddi bir pop star. Tarkan dikkat etmezse Edis onun yerine geçebilir. Edis, eski Tarkan şu anda. Eski şarkılar, eski sesler daha büyük.

ÜÇ AYDA BİR SEVGİLİ DEĞİŞTİREN BİR KADIN OLMADIM BİZİM TOPRAKLARIMIZ, GELENEKLERİMİZ VAR

Yakın zamanda evlendiniz. Neydi 5 yılın ardından size imzayı attıran o şey!

Hiç düşünmüyorduk ama bir sabah kalktık ve evlendik. Ben evlilik kurumunu seviyorum. İlişkilerim de zaten genelde evlilikle sonuçlandı. Topraklarımız, geleneklerimiz var. Ben 3 ayda bir sevgili değiştiren bir kadın değilim. Aile benim için çok kıymetli. Evlenmeyi uygun gördük. Müzik sektöründeyim ama ben gelenekçi bir kadınım, kız çocuğum var. Belli değer yargılarını ve normlarını taşıyorum. Evlilik kurumuna da bu yüzden çok önem veriyorum.

Haberin Devamı

Demet Akalın ile gerilmiştiniz nasıl aranız?

Hiçbir sorun yok. O benim canım. Benim kötü bir niyetim yok, şarkısını beğenmedim ama çok emek var dedim cımbızlandı yine. Ama Demet de zaten son şarkım olmadı demiş.

Sosyal medyayı nasıl buluyorsunuz?

Gerekli ama oldukça da tehlikeli. Çok çirkin, çok tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz. Millet sosyal medyada para dileniyormuş. Korkunç. Ben çocuklarımı da mümkün mertebe sosyal medyadan uzak tutuyorum. Herkes kolay para kazanma, fenomen olma derdinde. Bu yüzden babadan kalma hiçbir meslek olmayacak. Ne tarım, ne başka bir şey. Yarın bir gün tesisatçı, elektrikçi bulamayacaksınız. Herkes çocuğunu sosyal medyacı olsun diye yetiştiriyor. Çocuklarımıza da sahip çıkalım, dünya kötü. Ne yazık ki dünyada cinsiyetsizlik akımı ciddi bir tehlike arz ediyor. Neden kızlar erkek, erkekler kız gibi giyiniyor? Teknoloji azdırıyor insanı. Cahil cühale okumayan bir nesil yetişiyor… Cinsiyetsizlik büyük tehlike. Alın çocuklarınızın elinden telefonları.