Pazar Postası Bayramda tadınız kaçmasın!
Paylaş
Bayramda tadınız kaçmasın!

Bir Ramazan'ı daha geride bıraktık. Bir ay boyunca uyguladığımız farklı beslenme tarzından şimdi normal bir tarza geçiş yapacağız. Genelde gündüz saatleri dinlenen ve aç olan fizyoloji süratle ve birkaç gün içerisinde tekrar gündüz beslenmesine geçecek

Dr. Ender Saraç

Haberin Devamı

Bugün bayram elbette lezzetli yemekler, tatlılar yiyeceğiz. Bazı noktaları dikkate alarak bayramı daha lezzetli ve rahat geçirmek mümkün! Bayramda dünyanın çeşitli yerlerinde açı çekenleri unutmayalım ve onlar için de dua edelim. Bayram hepimize sağlık, huzur, barış ve bereket getirsin.

1) Artık akşam saatlerinde ağır beslenmeyin. Mümkün olduğunca hafif ve erken beslenin ve mutlaka sabah kahvaltısı, öğle yemeklerine başlayın.

2) Gündüz saatlerinde bol miktarda sıvı alın. Fakat bu sıvılar şekerli, asitli olmasın.

3) Ramazan’dan normal beslenme düzenine geçerken birdenbire değil, yavaş yavaş geçiş yapalım. İlk günden sindirim sistemimize aşırı yüklenmeyelim.

4) İlk bir-iki gece vücudun biyolojik ritmi gece uyanmaya veya arada kalkıp su içmeye hatta atıştırmaya eğilimli olabilir ve uykuda kalkıp yemeiçme ihtiyacı duyabilirsiniz. Ancak böyle bir durum olduğu zaman uyansanız bile gece yarısı, uyku arasında herhangi bir yiyecek yemeyin. Sadece sıvı alın ya da su için. Sabah uyandığınızda fizyoloji acıkmış olsun ki vücudun beslenme ritmi tekrar normal gündüz düzenine geçebilsin.

Haberin Devamı

5) Kendinizi iyi hissetmiyorsanız yorgun, aşırı üşüyor, saçlar dökülüyor, kırıklık hissediyorsanız fazla gaz şikayetiniz veya başka yakınmalarınız varsa ilk fırsatta kan sayımı, sedimantasyon (alyuvarların çökme hızı), idrar tahlili, şeker gibi tahlilleri yaptırmanızda ve bir doktora başvurmanızda yarar var.

6) Bugünden seyahate çıkıyorsanız ve öncesinde bir ay oruç tuttuysanız seyahate giderken yanınızda C vitamini, aspirin, mide asidini dengeleyici anti-asitler rahat uyumayı sağlayıcı yardımcı doğal haplar bulundurmanızda yarar var. Seyahate çıkmıyorsanız bile bayramda hastalanmak çok da sevimli bir durum değil. Riskli bir durumunuz varsa mutlaka önceden önlem alın. Çoğu zaman bayramda tıbbi malzemelerin alışverişini yapmak zordur. Stoğunuzu önceden kontrol edin.

7) Fizyolojiyi rahatlatmak dolaşımı kuvvetlendirmek için kendinize 5-10 dakika ayırın ve önereceğim doğal yağlarla bir masaj yapın. İsterseniz bu masajı bu sabah da yapabilirsiniz. Masaj yapmak sadece bünyeyi rahatlatmak veya cildi beslemek veya dolaşımı canlandırmakla kalmaz. Kişinin kendi bedenini hissetmesi ve cilt veya vücudunda olan değişiklikleri zamanında fark etmesini sağlar. Aslında haftada 1 veya ayda 1 bile olsa bazen insanın kendi vücuduna bakması, dikkatini vermesi, vücudunun kıvamını, cildinin nemini kontrol etmesi birçok açıdan erken uyarı imkanı sağlayabilir.

Haberin Devamı

Masaj yağı: 1.5 tatlı kaşığı susam yağı+ 1 kahve kaşığı melisa yağı. Ilıtın ve yukarıdan aşağıya doğru orta bir sertlikte 5-10 dakika masaj yapın. Sonrasında ılık bir duş alın.

8) Bu gece uzun ve bölünmemiş bir uyku uyuyun. Bir ay boyunca genelde bölünmüş bir uyku oldu. Bu nedenle bu gece yatmadan önce koyu çay-kahve ve uyarıcı yiyecek içeceklerden uzak durun. Onun yerine melisa çayı içerek sinir sisteminizi rahatlatın.

Tatlı yiyin ama tatsız olmayın!

Ramazan Bayramı’nda geleneksel olarak toplumumuzda tatlı ikramı adettendir. Bir güzel yenilir. Ancak bu güzel paylaşımı korurken aynı zamanda sağlığımızı da düşünmemiz gerekir. Bildiğiniz gibi beyaz un ve beyaz şeker gibi rafine gıdalar çok süratle bağırsaklardan emilir ve kan şekerini yükseltir. Bunun sonucu olarak düşük şeker, şişmanlık, şeker hastalığı gibi pek çok olumsuz durum ortaya çıkabilir. Bayramda tatlı yemeyecek miyiz? Tabii ki evet. Ancak bu püf noktalara dikkat edin.

Haberin Devamı

1) Tatlıları ve şekerleri tok karnına değil yemekten bir müddet sonra tercihen 2-3 saat sonra yiyin.

2) Tatlıları yavaş yavaş küçük lokmalar halinde ve uzunca çiğneyerek yiyin. 3) Bir seferde birkaç porsiyon yemek yerine bölerek farklı zamanlarda daha küçük porsiyonlar halinde yiyin.

4) Tatlıdan sonra bir fincan karanfilli sıcak su veya açık çay, yasemin çayı, yeşil çay, kuşburnu çayı, tarçın çayı gibi bitki çayı için. Eğer şekeriniz yükseliyorsa veya sınırda şeker hastalığı probleminiz varsa doktorunuza danışarak formülünde 7 şifalı malzeme bulunan bitkisel kapsüllerden kullanabilirsiniz. Bu şifalı maddeler; doğal chrom, yeşil çay, carnitin, co enzim, garcinia, zencefil, tere tohumudur. Ayrıca Zinc (çinko), özel ayurveda tabletleri, acıbadem, kekik suyu gibi çeşitli doğal kan şekeri ayarlayıcılarını kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

5) Hiç hareketin veya egzersizin olmadığı, sadece unlu ve şekerli gıdaların ve ağır yemeklerin yendiği şeker bayramında kilo almak ve rahatsız olmak kaçınılmazdır. Bu nedenle özellikle fazla tatlı yediğiniz zaman mutlaka hafif yürüyüşlerle yükselen kan şekerini dengelemeye çalışın.

6) En iyi şeker bizzat doğanın imal ettiği şekerdir. Bu nedenle tercih hakkı olduğu sürece meyve şekeri, bal, kuruyemiş, esmer şeker gibi şekerleri ön planda tercih edin.

7) Dolaşımı canlı tutmak ve yükselen kan şekerini dengelemek için en önemli maddelerden biri de en az 2-2.5 litre ılık su içmektir. Tabii ki mutlu, huzurlu ve pozitif enerjinin olduğu bir ortamda neşeyle yenen tatlıyı zararlı olarak görmemek gerekir. Hele ki bu tatlı bir aile büyüğü veya sevdiğimiz bir komşu tarafından itina ve sevgiyle yapılmışsa.

Zayıflamaya yardımcı çay

Malzemeler:

-1 bardak su

- 1 kahve kaşığı taze zencefil

-1 kahve kaşığı yasemin

-1 tutam mısır püskülü

-1 tutam kiraz sapı

- 2 adet saplarıyla beraber maydanoz

Hazırlanışı

Su kaynarken içine sadece 1 kahve kaşığı doğranmış taze zencefil atılacak ve 2-3 dakika kaynadıktan sonra içine diğer malzemeler atılıp 3-4 dakika demlenip süzülecek. 1 dilim limon konulacak ama asla şeker atılmayacak. Bu çay gün içerisinde 2-3 iri çay fincanı içilecek. Çok kaynar olmayacak ılıkla sıcak arası bir ısıda tüketilecek

Karamel sosla elmalı tart

Malzemeler:

- 4 adet küçük boy elma (Soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış, ince dilimlenmiş)

- 50 gr tereyağ

- 50 gr esmer şeker

-Yarım tatlı kaşığı tarçın

-50 gr ceviz

-75 gr elma sosu

-2 tatlı kaşığı limon suyu

-8 adet milföy hamuru

-1 adet yumurta (Hafif çırpılmış)

Hazırlanışı:

Tereyağı, şeker ve tarçını karıştırıp elmaları ilave edin. Şeker eriyene kadar kısık ateşte pişirin. Karışımı bir kaba süzüp karamelize olmuş sosu ayırın. Ceviz, elma sosu ve limon suyunu robottan geçirin. Milföy hamurlarını unlu bir yüzeyde 11 santim çapında yuvarlaklar kesecek şekilde açıp 8 yuvarlak kesin. Fırın kağıdı yayılmış tepsiye 4 adet hamuru yerleştirip yumurta sürün. 4 hamurun ortasından 9 santim çapında hamurlar çıkartın. Halka şeklinde kalan dış kısmı, tepsideki büyük yuvarlakların üzerine yerleştirin. Hazırladığınız hamurların ortasına cevizli karışımı paylaştırıp elmaları dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında üzerleri açık olarak 10 dakika pişirin. Karamelize sosu ısıtıp tartların yanında servis yapın.

( 19.08.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır )