Pazar Postası Biranın fendi...
Paylaş
Biranın fendi...

Türkiye'de bugün 'alkol alma özgürlüğüne' sahip yaştakilerin bira kültürü neredeyse Tekel Birası, Efes ve çoğumuzun İzmir'li sandığı Tuborg'la sınırlı bir çizgide. Ya da 'öyleydi' diyelim... Çünkü son yıllarda daha üst kalitede bira üretilmesi ve 'böylesi de varmış' dedirten biraların ithal edilmeye başlanmasıyla bu konudaki 'makus talihimiz' de bertaraf edilmiş oldu

BETÜL KABAHASANOĞLU

Haberin Devamı


Alkol tartışmalarında ve değişen yasal düzenlemelerde ne denilirse denilsin şu bir gerçek; Türkiye’de içki içme miktarı azalmıyor. Aksine 2012 verilerine bakılacak olursa artış var. Bu artışta en çok payı olan ise 10 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski içkisi bira. Arpa veya buğdaydan üretilen bu içkinin tüm dünyada su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecek olduğunu biliyor muydunuz?

166 yıllık Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg’in davetiyle gittiğim Kopenhag’da bira hakkında öğrendiğim pek çok bilgiden biriydi bu da... Türkiye’nin bira uzmanı olarak haklı bir şöhret sahibi olan ve gezide liderlik eden Teoman Hünal’ı daha ilk North Sield’i açtığı zamanlardan tanıyorum. Pub kültürünü Türkiye’de yerleştirmeye kararlı görünüyordu ama bu kadar ileri gidebileceğini sanırım kimse düşünmemişti. Şimdi Van’da bile bir şubesi var North Shield’ın ve belki siz de benim gibi şaşıracaksınız; büyük ilgi görüyor... Teoman Bey’in bira dünyasındaki önemi ise özellikle son yıllarda sahibi olduğu North Shield Pub’lar ve brasserie türündeki lokantası La Brise’de birbirinden güzel dünya biralarını ithal edip menüye yerleştirmesinden geliyor. New York, Londra gibi dünya merkezlerinde pek çok restoranda artık şarap yanında bira menüsü getirilmeye başlandığını, pek çok yemeğin daha iyi gittiği için birayla eşleştirilerek sunulduğunu da ondan öğreniyorum...

Kopenhag’daki Carlsberg binası bugün
milli değer olarak kabul ediliyor.


166 yıllık bir başarı ve tutku hikayesi olan Carlsberg, Danimarka’nın en önemli iki bira üreticisinden biri. Diğeri bizim meşhur Tuborg. 1970 yılında bu iki rakip şirket birleşiyor ve ve bugün birbirinden kaliteli biralar üretiyor. Carlsberg’in kurucusu J.C Jacobsen küçücük bir aile işletmesinin dünya devi olmasını sağlayan isim. Ondan sonra işleri devralan oğlu Carl Jacobsen ise biracılığı bilimle birleştiren ufuk sahibi biri. Kurduğu laboratuarda dönemin en önemli bilim adamlarıyla çalışan, ömrünün sonunda sahip olduğu muhteşem evi onların diledikleri gibi kullanmalarını vasiyet eden biri... Onun anısına Jacobsen markası altında birbirinden lezzetli ama sınırlı miktarda butik biralar üretiliyor bugün. Carlsberg’in Türkiye Başkan Yardımcısı Nilüfer Reisoğlu’ndan biraseverlere müjdeli haber ise tadım sırasında geliyor: Birbirinden farklı ve lezzetli bu butik biraların birkaçı yakın dönemde Türkiye pazarına da sunulacak. Şampanya kadehinde gelen ve aromatik tatların ismi gibi yumuşacık lezzetini zenginleştirdiği Velvet Ale düşük alkol derecesiyle en popüler yaz içkisi olmaya aday, söylememiş olmayayım...

Bira hakkında...

- Bira tahıl, daha çok da arpa maltının mayalandırılması yöntemiyle üretiliyor, su ve genellikle şerbetçiotu içeriyor.
- İki tip bira üretimi var. Lager ve Ale. Bunlar arasında fermantasyon yani mayalama farkı var. 1850’lere kadar bütün biralar ‘ale’ tipi biraydı çünkü maya bilinmiyordu. Pasteur mikropları bulana ve pastörizasyon keşfedilene kadar bu devam ediyor. O zamana dek açıkta uçuşan doğal mayalar sayesinde bira mayalanıyor.
- Biradaki alkol, türüne göre genel olarak 4 ila 7 derece arasında değişiyor ancak istisnalar yok değil.
- Bira arpadan yapıldığı için işin uzmanlarına göre ekmekle yediğimiz her şeyin yanında gider. Hatta kısmen ekmeğin yerini alabilir. Son yıllarda bütün dünyada bira- patates kızartmasının ötesinde bir anlayış yerleşmeye başladı. Artık pek çok yemekle ona uygun seçilmiş bira öneriliyor.
- Dünyanın 4. büyük bira üreticisi olan Carlsberg, 50’den fazla ülkedeki fabrikalarında 500 marka adı altında bira üretiyor ve 140’dan fazla ülkede satılıyor bu biralar. Türkiye markanın son derece önemli bir üretici ve tüketici ortağı. Genel kanının aksine Türkiye’de rakı değil bira en çok tüketilen alkollü içki.
- Tarihte bol miktarda tüketilen bira aynı zamanda çeşitli meyve ve tatlandırıcılarla, balla karıştılıp ilaç niyetine bile kullanılmış. Hatta balla karıştırılıp içildiği zaman biranın afrodizyak etki yarattığı iddia ediliyor.


(19.05.2013 tarihli Karnaval'dan alınmıştır.)

Haberin Devamı