Pazar Postası Büyüleyici Safranbolu'ya yolculuk
Paylaş
Büyüleyici Safranbolu'ya yolculuk

Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde, en iyi korunan 20 kent arasında yer alıyor. Geçen hafta bu özel kentte, Safranbolu’daydım. Altıncısı düzenlenen Safran Hasadı Festivali’ne katıldım.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan üç bin yıllık bu kent, buram buram Osmanlı kokuyor. Dünyaca ünlü tarihi evleri, konakları, muhteşem silueti, otantik görüntüsü, hâlâ dimdik ayakta duran tarihi çarşıları, hanları, hamamları, mistik sokakları tam anlamıyla büyüleyici.

Haberin Devamı

Bir kilo safran için 150 bin çiçek

Yiyecek, içecek, ilaç, koku, tekstil ve daha birçok alanda kullanılan safranın lideri aslında İran. Dünyadaki safranın yüzde 95’i İran’da üretiliyor. Her yıl ağustosta, Safranbolu’da 79 dekar alana safran ekimi yapılıyor. Hasadı ise ekim-kasım aylarında oluyor. Mor renkli, hoş kokulu safrana ‘kızıl altın’ da deniyor. 150 bin çiçekten sadece bir kilo ürün elde ediliyor. Bu mucize bitkiden yılda sadece 35 kilo ürün elde edilip kilosu 100 bin liradan satılıyor.

İlçesine aşık mütevazı, çalışkan başkan: Elif Köse

Üç gün süren festival boyunca Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse misafirleriyle birebir ilgilendi. Her gün safran çiçeği morunun farklı tonlarında giydiği takım elbiseleriyle hem çok şık hem de çok mütevazıydı. İlçesini kalkındırmak için gece gündüz demeden çalışıyor. Hem safranla hem de organik tarımla yakından ilgilenip kaybolmakta olan ata tohumlarını bulup onlara yeniden hayat veriyor. Ata tohumu bankası kuran başkan, kiraladığı 17 dönüm arazide aklınıza gelebilecek her türlü sebze ve meyve yetiştiriyor. Ürünleri Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde değerlendiriyor, fazlasını da ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Ata tohumundan yetiştirdiği domatesler mis kokusu ve görselliğiyle usta bir ressamın fırçasından çıkmış gibi heybetli, alımlı ve güzel.

Haberin Devamı

Safranlı Yemek Yarışması

Festival etkinlikleri arasında ‘Safranlı Yemek Yarışması’ da yapıldı. ‘Güz Şöleni’ ile Emine Yanık birinci, ‘Safran İle Lezzetlendirilmiş Maniye Dolması’ ile Meltem Üstün ikinci, ‘Safranlı Özbek Pilavı’ ile Sema Akın üçüncü oldu. Tatlılar kategorisinde ise ‘Zergun Tatlısı’ ile Eren Oflar birinci, ‘Safranlı Armut’ ile Melda Nur Küçükaslan ikinci, ‘İncir Tatlısı’ ile Fatma Küçük üçüncülüğü aldı. Jüri Özel Ödülü’ne ‘Ekşi Mayalı Safranlı Ekmek’ ile Emine Akın layık görüldü.

Safranbolu’da görülecek yerler

Safranbolu’ya yolunuz düşerse 18’inci, 19’uncu ve 20’nci yüzyıllarda yapılmış geleneksel Safranbolu evlerini, Tarihi Saat Kulesi’ni, Kent Tarih Müzesi’ni, Kristal Teras Tokatlı Kanyonu’nu, Kaymakamlar Müze Evi’ni, Tabakhane’yi ve Çikolata Müzesi’ni mutlaka görün. Anadolu Saat Kuleleri, Minyatür Park Müzesi, Tarihi Cinci Hamamı ve Cinci Hanı, Hıdırlık Tepesi, İncekaya Su Kemeri, Karabük Kent Ormanı, Çamlık Tabiat Parkı, Bulak Mencilis Mağarası ve Yörük Köyü de sizleri büyüleyecek

Haberin Devamı