Pazar Postası Cesur şarkı sözleri kadın hakları için...
Paylaş
Cesur şarkı sözleri kadın hakları için...

'Kuşu Kalkmaz' adlı şarkısının cesur sözleriyle müzik dünyasına hızlı bir giriş yapan Sultana 5 yıl aradan sonra yine cesur bir şarkıyla, 'Biz Neysek'le karşımızda. Rap müziğinde doğu ve batı ezgilerini sentezleyerek 15 yıldır fark yaratıyor. Dijital platformlarda yayınlanan yeni şarkısı 'Biz Neysek' kadın-erkek eşitsizliğine değinen bir sosyal sorumluluk projesi aynı zamanda...

Haberin Devamı

RÖPORTAJ: ELÇiN CAN GÜRBÜZER

elcin.can@posta.com.tr

Uzun süredir yoktunuz...

Magazinsel bir hayat yaşamıyorum ama hep buralardaydım. Müzik çalışmalarıma devam ettim. Farklı bir tarz arayışı içindeydim. 1,5 yıl önce ‘Biz Neysek’i yazdım.

Aslında mimari eğitimi almışsınız...

Avrupa’da ve Amerika’da yaşarken mimarlık yaptım. İkinci albümümden beri sadece müzikle uğraşıyorum. Sadece bazen arkadaşlarımın evlerini dekore ediyorum.

‘Kadın seks objesi olarak görülmemeli’

Türkiye sizi ‘Kuşu Kalkmaz’ şarkısıyla tanıdı. O yıllardan bu yana Türkiye’de hiphop ne kadar gelişti?

2010’da hiphop’la ilgilenmeyi bıraktım. O zaman arkadaşım Mike Norman ile beraber hiphopçıların performans sergileyeceği bir hiphop platformu kurduk. Bu işe gönül verenlere destek olmak istedim. Gel gör ki; biri ‘O gelirse ben yokum’ diyor, diğeri başka bir şey. Olmadı...

Haberin Devamı

Hiphop Alla Turka tarzını siz mi yarattınız?

Yaptığımız müzik bizi temsil etmeli. Kayseri’de doğdum. Özümde hem Anadolu kültürü var, hem de Avrupa. Müziğimde bunların bir dengesini oluşturdum.

Şarkılarınızda kullandığınız cinsel içerikli dil çok eleştirilmişti...

Ben onu özellikle yapıyorum. Çünkü üzerine gidilmesi gereken bir konu. Bir kadın seks objesi olarak görülebiliyor, ama kendi kimliğine sahip çıkan biri olarak kabul görmüyor. Özellikle bu konuya dikkat çekmek istedim.

Yeni şarkınız ‘Biz Neysek’ nasıl bir mesaj veriyor?

Maalesef hızla geriye gidiyoruz. Mesela gençlerimiz spordan, sanattan uzak yetişiyor. Alanlar kısıtlı. Bir de din ve inanç baskısı var. Eğitimsizlik, kadına şiddet her geçen gün artıyor. Bunlara dikkat çekmek istiyorum. ‘Biz Neysek’ kadının kendi hayatına, bedenine sahip çıkmasını içeriyor.

Nasıl tepkiler aldınız?

Herkes tarafından beğenilen bir şarkı oldu. Özellikle özgür ve ön yargılardan uzak yaşamak isteyen kadınlardan güzel tepkiler geldi. 8 Mart Kadın Dayanışma Merkezi’nin açılışında şarkımın sözleri pankartlarda ve bannerlarda her yerdeydi.

‘Kendimizi sevmeyi ihmal ediyoruz’

‘Biz Neysek’te ‘Erkeklerin akılları fikirleri...’ diyorsunuz. Sahi nerede?

Haberin Devamı

Ülkemizde genelde erkekle kimliğini bulan kadın değer kazanıyor. Kadın erkek farkı olmadan her birimiz değerliyiz mesajını vermek istedim.

‘Eteğim kısa kime ne? Başörtüm var ona ne?’ diyerek de yaşanan ötekileştirmeyi mi kastediyorsunuz?

‘Mini etek giyersen, başına kötü şeyler gelir’ diyerek genç kızları yetiştirmek çok kötü bir zihniyet. Bazı şeyler din adı altında dayatılıyor. En değerli şey insanın ibadeti. Ancak bunu sorgulayamaz hale gelince dünya katrana boyanıyor. Kadınları inanç adı altında köleleştirmeye karşıyım.

Bundan sonraki projeniz ne? Bu şarkımın İngilizce’sini yapmak istiyorum. Hatta Afganistan ve Pakistan’dan onların dilinde şarkıyı söylemem için teklif aldım. Bu projemi dünya çapında geliştirmek çok isterim.

Aşktan söz etsek biraz.. Kalbinizin prensini buldunuz mu?

Şu anda hayatımda kimse yok. Şimdilik böyle olmak istiyorum. Şarkımda da söylediğim gibi küçüklüğümüzden beri beyaz atlı presimizi ararız ya. Bulamayınca da hayal kırıklığı yaşarız. Prenslerin peşinde koşarken aslında kendimizi sevmeyi ihmal ediyoruz. Önce sevgiyi içinde hissetmelisin.

Haberin Devamı

‘Yaşsız ve zamansız yaşıyorum’

Bir erkekte hangi özellikleri ararsınız?

Geçenlerde arkadaşımla bir liste yaptım. Öncelikle bekar olmalı. Tek eşli yani. İkincisi sigara içmemeli ve üçüncüsü dansı ve müziği sevmeli. İngilizce bilmesi lazım. Spor yapmalı. Kısaca benim gibi olmalı!

Genç kalmak için neler yapıyorsunuz?

Ben yaşsız ve zamansız yaşıyorum. ‘Ne yersen o’sun. Ne düşünürsen o’sun’ felsefesinde yaşıyorum. Ciddi spor yapıyorum. Haftada ortalama 20 km koşuyorum. Yakında aktif olacak bloğumda spor rutinlerimle ilgili tüyolar olacak. Hatta yemek tariflerimi de paylaşacağım.

Yemek yapmayı sever misiniz?

Çok severim. Güzel de yaparım. Dünya mutfağından karışımlar yapmayı çok severim.