Pazar Postası Erkekleri mutfağa soktu yıldızlı pekiyi verdi
Paylaş
Erkekleri mutfağa soktu yıldızlı pekiyi verdi

Gazeteci Deniz Alphan 28 ünlü erkekle mutfakta yaptığı röportajları kitap haline getirdi

EYLEM KESKİN

eylem.keskin@posta.com.tr

‘Erkekler güzel yemek yapamaz’ diyenlere en güzel cevap gazeteci Deniz Alphan’dan geliyor ve mutfağa soktuğu 28 ünlü erkeğe yıldızlı pekiyi veriyor. ‘Mutfakta Erkek Var’ isimli bir kitap hazırlayan Deniz Alphan, mesleği aşçılık olmayan 28 erkekle mutfakta koyu bir sohbete oturdu.

Bir yandan röportaj yaptı bir yandan onların pişirdiği yemekleri tattı. Ferzan Özpetek, Mehmet Barlas, Mustafa Alabora, Ali Poyrazoğlu gibi isimlerle sohbet eden Deniz Alphan, kitapta hem onların lezzetli yemeklerinin tariflerine hem de ilginç hikayelerine yer verdi....

28 erkekle mutfağa girdiniz, kimlerin gireceğini nasıl seçtiniz?

Bazılarını tanıyorum, ben de yemekle ilgili olduğum için kimin ne yaptığını biraz biliyorum. Bazıları da zaten çok yakın arkadaşımdı.

Kitapta görüyoruz ki mutfağın sahibi kadınlar değil erkeklermiş...

Mutfağın sahibi kadınlar da, erkekler ödünç alıyor bence. Kadınların en mutlu anını ödünç alarak yemek pişirmeye başladılar.

Yemek pişirirken kadınla erkeğin farkı ne?

Kadınlar yemeği her gün iş olarak yapıyorlar. Zevk için mutfağa girmiyorlar. Tabii ev kadınları. Ama erkekler hafta sonları ya da misafir gelecekse istediği için mutfağa girip yemek yapıyor, ortaya da çok güzel şeyler çıkıyor.

Mutfağa erkekleri sokmak, kitabı hazırlamak nereden aklınıza geldi?

Ben yemek yapmaya meraklıyım, yemeğe meraklı çok erkek var etrafta, onlar konuşmayı seviyorlar, ben de yemekle ilgili konuşmayı seviyorum. Zaten yemek yapmayı sevenler konuşmayı da severler. Yemek pişirmenin muhabbeti de lezzetlidir. Sonuçta erkeklerin evde yemek pişirmesi yeni bir şey. Baktım bu işe hevesliler, ben de böyle şey oluşturdum.

Erkekler nasıl oldu da yemek yapmaktan zevk almaya başladılar?

Eskiden evde erkeğin yemek pişirmesi hiç uygun görülmezdi. Erkekler sadece profesyonel anlamda yemek pişirirdi. Şimdi onlar da çok meraklı. Zevk için mutfağa giriyorlar.

Siz de seviyorsunuz...

Ben de seviyorum ama her gün iş olarak pişirmiyorum, zevk için pişiriyorum. Onun için çok seviyorum. Hele yanımda arkadaşlarım varsa daha zevkli. Hem beraber yemek pişiririz hem sonra sohbet ederek yemek yemek yeriz.

En güzel yemeğiniz hangisi?

Ben yaptığım yemekleri her seferinde değişik pişiriyorum. En basit yemeğe bile her pişirişimde farklı bir şey katarım. Pilav mesela, bazen soğanlı, bazen safranlı yaparım, bazen de sebzeli. Bir keresinde limonlu yaptım. Böyle olunca daha eğlenceli oluyor. Acaba bu sefer ne çıkacak diye insan merak ediyor. Kuzu yaparım, insanlar çok beğenir. Yanına da bulgur yapıyorum. Gelen misafirlere genelikle bu mönüyü yaparım. Başka şeyler de olur ama bu biraz klasiğim oldu.

Kitabı hazırlarken zorlandınız mı?

Hayır, zaten herkes çok iyi hazırlanmıştı. Mutfağın erkekleri çok rahattı. Derslerine çok iyi çalışmışlardı, benden geçer not aldılar, hatta yıldızlı pekiyi. Yemek yaparken bol bol da sohbet ettik.

Kitaptaki bütün yemekleri tattınız mı?

Evet, hepsi çok değişikti. Çok şık Michelin yıldızlı usta aşçılar gibi zor yemekler pişirenler de vardı, çok basit ama lezzetli yemek yapanlar da. Onları birbiriyle kıyaslamak mümkün değil ama bunlar çok hevesle ve isteyerek yapılan yemekler olduğu için en basit olanı bile çok lezzetliydi.

Sizi şaşırtan biri oldu mu?

Hayır. Hepsi on numaraydı gerçekten. Hepsi çok titiz ve düzenliydi.

Beceriksiziz diyen erkeklerden korkmalıyız yani...

Yemek pişirmek öyle atla deve değil. Hamur açıp su börekleri yapmak tabii ki beceri istiyor, herkes yapamaz. Normal bir şeyi herkes yapar ama yapmak istemeyenler “Ben beceremem, yapamam. Kocam bereriksiz” der. Zor bir şeye kalkışmak şart değil. Herkes yemek pişirebilir, yeter ki istesin.

En ilginç yemek kimindi?

Mehmet Barlas kıymalı yumurta yaptı, çok lezzetliydi. Murat Belge basit bir şey yaptı. Haşlanmış karidesleri püre haline getirdi, avakodonun içine koydu. Bunlar basit yemek pişirenler. Koray Malhan hamur açtı, içine yumurta, balık koydu. Bayağı el tutan bir şey ve gayet güzeldi. Ali Poyrazoğlu kerevizi meyveyle pişirdi. Ben de öyle yaparım ama o hardal tohumu ve armut koydu, biraz da içki. Çok lezzetliydi. Ben ayva ve portakalla pişiriyorum.

Kadınlarla erkekler arasındaki farklar ne mutfakta?

Kadınlar biraz daha pratik. Erkekler pazar günü ya da bir misafir gelecekse, yani kendi istediği zaman yemek pişiriyor. İcabında çok güzel balık yapıyorlar ama evde salatayı ya da pilavı başkası yapıyor. Kadınlar daha pratik. Herhalde el alışkanlığından. Ama erkekler de daha disiplinli.

Kadınlar yemek yapıyor ama aşçılar da erkek...

Aşçılık erkeklere daha uygun bir meslek. Daha güçlü kuvvetli olmak ve uzun saatleri ayırmak gerekiyor. Kadınların yemek dışında başka görevleri de oluyor; evi temizliyorlar, çocuk bakıyorlar, kocayı memnun ediyorlar.

Sizin eşiniz mutfağa giriyor mu?

Arada sırada yemek pişirir, kendi kendini idare eder. Ben yoksam karnını doyurur, evde de insanların karnını doyuracak kadar pişirir.

28 erkekle mutfakta ilginç anılarınız olmuştur eminim...

Benim olmadı da onlar ilginç anılar anlattılar. Bir kere yemek yapmaya başlamaları ilginç. Çoğu öğrenciyken başlamış ve ilerletmiş. Murat Belge hapisteki arkadaşlarına yemek pişirmiş. Kuru fasulyeleri yıkayıp piyaz yapıyorlarmış. Etleri biriktirip et yemeği yapıyorlarmış. Çok meraklıymış. Çok genç yaşta biriktirdiği parayla meyhane gibi bir yer açmış. Teknede yemek pişirmeyi sevenler var. Bülent Korman “Herkes denize girer ben küçücük mutfakta yemek pişiririm” diyor. Meriç Köyatası da teknede yemek pişiriyor, onlara küçük mutfakların aşçısı diyorum.

(18.09.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı