Pazar Postası Ev yapımı güzellik formülleri
Paylaş
Ev yapımı güzellik formülleri

Cildinizi genç tutmak, kırışıklıklarınızı azaltmak, parlak ve dolgun saçlara sahip olmak için pahalı kozmetik ürünlerine ihtiyacınız yok. Dermatolog Zerrin Baysal, kolay bulabileceğiniz malzemelerle evde hazırlayabileceğiniz doğal bakım formüllerini açıkladı...

Pahalı ürün iyi ürün demek değil

Haberin Devamı

Temizlenmeyen deri kalınlaşır, yağlanır, kaba ve sivilceli bir görünüm alır. Cilt temizliği için çok pahalı jeller, köpükler ya da losyonlar kullanmak şart değil. Uygun bir sabunla yüzümüze yapışan kirleri, gün içinde karşılaştığınız sigara, egzos dumanı gibi zararlı maddelerden arındırabilirsiniz. PH’ı 5- 5.5 arasında bulunan bir sabun yağlı ciltlerin temizlenmesinde ideal bir üründür. Örneğin kükürtlü ya da meyve esansı içeren bir sabun uygun olur. Kişinin cildi kuruysa yağlandırma sağlayacak kremli, gliserin içerikli ya da zeytinyağlı bir sabun önerilir. Bu ürünler hem cildimizi temizler hem de parlak bir görünüm sağlar. Ancak aşırı makyaj yapanların temizliği sabunla mümkün olmaz. Sabunla yıkamadan önce cildin badem sütüyle temizlenip sonradan yıkanması daha uygundur. Böylece hem ciltte makyaj artığı kalmamış olur, hem de badem sütündeki A vitamini deriyi tazeler.

Haberin Devamı

 

Kendi kreminizi hazırlayın

Nemlendirici olarak kullanılacak ürünler kişiden kişiye değişmekle beraber; yine çok pahalısından seçmek zorunda değilsiniz. Yağlı ciltlerin daha çok su bazlı; kuru ciltlerin ise yağ bazlı olarak günlük nemlenmesi yeterli. Deriyi genç tutmak, kırışıklıkları azaltmak, gelişmiş lekeleri yok etmek için kullanılacak bir nemlendirici elde etmek kolaydır. Örneğin A, E, C vitaminleri içeren kapsüller, salatalık rendesi, badem yağı, bal gibi antiaging maddeleri bir kremle karıştırıp cildinize sürebilirsiniz. Ancak bu tarz hazırlama kremleri çabuk bozulabilir; bu nedenle az miktarda hazırlayın.

Parlak bir cilt için salatalık rendesiyle sıkılaştırıcı tonik

Cildi sıkılaştırmak için kullanılan toniklerin gözenekleri açık kişilerce kullanılması gerekir. Sıkı olan genç ciltlerde toniğe bile gerek yoktur. Mutlaka kullanmak isteniyorsa gül suyuyla hazırlanmış uygun fiyatlı tonikler kullanılabilir. Salatalık suyu ya da meyve suyu tonikleri ara sıra uygulanabilir. Bunlar yüz cildinde parlaklık sağlar. Bir adet salatalık rendesini tülden geçirdikten sonra içine 1-2 damla limon damlatılır. Hazırlanmış bu solüsyon yüz yıkandıktan sonra bir pamuk yardımıyla yüze sürülür. 5-10 dakika sonra durulanıp, yıkanır. Limon suyundaki asidik madde ve C vitamini deride parlaklık sağlar. Hafif kızarıklık oluşumu pek önemsenmemeli.

Haberin Devamı

KURU CİLTLERE ZEYTİNYAĞI

Parlak cilt için kuru kayısı

Güzel bir deriye sahip olma çabaları sadece kullanılan kozmetiklerle mümkün değil. Beslenme alışkanlıklarımız da çok önemli. Özellikle taze meyve ve sebze tüketmek, bol su içmek, kurutulmuş meyve tüketmek içten sağlayacağımız desteklerdir. Bu tarz beslenmek hem güzelliğe katkıda bulunurken hem de daha ekonomik bir beslenme sağlayacaktır. Havuç, kuru kayısı, fındık, ceviz, nar gibi gıdalar bilinen en etkili antiaging ürünlerdir.

Çay ve kahve suyun yerini tutmaz

Bol su tüketimi vücudun tüm işleyişi açısından gerekli olduğu kadar sağlıklı cilt görünümü için de şarttır. Su tüketiminin çay, kahve, asitli içecekler tarzında olması uygun değildir hatta zararlıdır, aynı zamanda pahalıdır.

Doğal nemlendiriciler

Özellikle kış aylarında cilt kuruluğunu önlemek için tüm vücudun her gece nemlenmesi gerekir. Bu bir vücut yağı, badem yağı ya da zeytinyağı olabilir. Zeytinyağı bilinen en etkili nemlendiricidir. İçine birkaç damla limon suyu damlatılarak iyi bir nemlendirici olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

SALATALIK SUYU İLE MÜKEMMEL SAÇLAR

Bitkilerle saç maskesi: 1 adet yumurta, 20 cc badem yağı, 20 cc salatalık suyu, 10 cc susam yağı, bir ampul E vitamini, bir ampul B vitamin kompleksi, çay demi ve sarımsak rendesini bir kasede karıştırıp saç derinize sürün. 2-3 saat beklettikten sonra saçınızı yıkayın.

Lekeleri azaltan karışım: 1 çorba kaşığı yoğurt suyu, 2 çorba kaşığı yulaf ya da arpa ezmesini 4-5 damla limon suyuyla karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı lekeli cilt üzerinde 15 -20 dakika bekletin. Daha sonra suyla durulayın.

Ballı bakım maskesi: 1 çorba kaşığı bal, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı badem yağı ve 3-4 damla limon suyunu krem kıvamına gelene kadar karıştırın. Daha sonra cildinize sürün, 20 dakika sonra yüzünüzü durulayın.

Haberin Devamı