Pazar Postası Gülçin Ergül: Gökyüzüne uğurladığım aşkıma hediye bu şarkı...
Paylaş
Gülçin Ergül: Gökyüzüne uğurladığım aşkıma hediye bu şarkı...

Duru sesi ve güzelliğiyle yıllardır hem kulakları, hem gözleri kendine çevirmeyi başarıyor. Onu 2000’lerin başında ‘Hepsi’ grubunun solistlerinden bir olarak tanıdık. Uzun yıllardır müzik yolculuğuna tek başına devam ediyor ama her koşulda, hala ‘Hepsi’ grubuyla anılmaktan rahatsız olmadığını, onu reddetmenin kendini reddetmek anlamına geleceğini söylüyor. Gülçin Ergül, yedi ay önce sevgilisi Erdal Şeyda Lafçı’yı trafik kazasında kaybetti ve yeni şarkısı ‘Gökyüzü Çağırdı Aşkı’ için, “Hayatta yaptığım en iyi şey, bu sanki bir emirdi” diyor…

Yeni şarkınız ‘Gökyüzü Çağırdı Aşkı’ çıktı. Aslında şarkı kendi hikayesini anlatıyor ama siz nasıl ifade edersiniz?

Haberin Devamı

Sözleri yaşadıklarımı anlatıyor… Beni ifade ediyor. Genco Özer yazdı. Sevgilimi kaybetmemin üzerinden bir ay geçmişti… Bir yürüyüşe çıkmıştım… İçimde bimbir duygu… O yürüyüşten sonra demomu Evrencan Gündüz ile kaydettik. Metehan Köseoğlu’nun düzenlemesi ve sounduyla başka bir boyuta taşıdık.

Sizin de şarkı yazdığınızı bildiğimden sanırım, kaybettiğiniz sevgilinize ithaf edilen şarkıda sözleri sizin yazacağınızı düşünürdüm nedense. Sonra, “İnsanın kendi acısını kelimeye dökmesi mümkün olmayabilir” dedim…

Aslında ben bu şarkının bütün yapımını yürüttüm, her aşamasında bulundum, sözlerini beraber, beni yansıtacak şekilde yazdık demek daha doğru olur aslında. Adımı yazmamış olmamız, benim sadece şarkıyı seslendiren biri olduğumun sanılmasına sebep olmasın. 

Haberin Devamı

Okurken zorlandınız mı, yoksa tam tersi, insanı iyileştiriyor mu anlatmanın bir yolunu bulmak?

İlk demoda sözleri düşünmeden, “Söyle, yoksa bu kayıt ağlamaktan bitmez Gülçin” dedim kendime. Zaten ağlaya ağlaya yürümüştüm gelirken. Teknik düşünmeye çalışsam da yoğun hisleri en derinden hissediyordum. Ama zamanla şarkımız profesyonel bir üretim haline geliyor, hissederken üzerinde teknik de düşünebiliyor, ayrıntıları parlatabiliyorsunuz. Evet çok acıttı, acıtıyor. Ama dönüştüğünde içime sinen güzel bir şarkı oldu. Ve tabii ki ifade etmek kendine ışık tutmak şifalandırıcı bir şey, duyguları bastırmaktan çok daha şifalı.

Sizdeki duygusunu tam olarak nasıl anlatırsınız?

Benim gökyüzüne uğurladığım aşkıma hediyem bu. Elimden gelen tek şey… O, müziksever, sanatsever bir insandı, beni en çok destekleyen ve inanan kişiydi belki de. Onun güzel sözlerine layık olmalıyım. 

Şarkının sözlerindeki, “Gücüm yok eskisi gibi dimdik durmaya” ifadesi gerçek hissinizi yansıtıyor mu? Yoksa büyük kayıplar zamanla insanı daha güçlü hale mi getiriyor?

İlk dönemlerde dimdik duramadım elbette. Ama şimdi biliyorum; dimdik durmaktan başka çarem yok. Bunu onun için yapacağım, dimdik duracağım çünkü o böyle isterdi. 

PSİKOLOJİK OLARAK DESTEK ALIYORUM

Klipteki boş çerçeve özellikle düşünülmüş bir şey mi?

Haberin Devamı

Görsel bir amaçla görüntülü yönetmenimizin fikriydi aslında. 

Psikolojik olarak, profesyonel yardım aldınız mı yoksa her zaman kendi kendini iyileştirmenin yolunu bulanlardan mısınız?

Şimdi daha seyrek ama alıyorum… Hayat bir mücadele. Hepimiz bu mücadelenin bir başka versiyonunu yaşıyoruz. Bu yolda profesyonel bir gözün bakış açısıyla kendinize ışık tutabilmeniz bence çok mühim. Herkese de profesyonellerle sohbet etmeyi öneririm. Ben faydalı buluyorum.

Bir önceki röportajımızı pandemi sürecinde, albüm döneminizde yapmıştık. Arada geçen zaman üretiminiz açısından nasıl geçti?

Son iki şarkım bence kariyerimde büyük önem taşıyor. Şarkıların her aşamasında direksiyondaydım. ‘Bir Tanecik Aşkım’da da olduğum gibi… Bu bana iyi geliyor. 

DAHA ASOSYAL BİRİ HALİNE GELDİM

Özellikle pandemiden sonra herkes bir odak sorunu yaşadığını söylüyor. Siz, kendinizde nasıl değişiklikler görüyorsunuz?

Daha asosyal biri haline geldim sanırım... 

Gelecek kaygısı hissediyor musunuz zaman zaman?

Haberin Devamı

Elbette ama fazla değil, anda yaşamaya gayret ediyorum çünkü bu da büyük kaygılarımın olmasını engelliyor. 

ÇOK KÜÇÜK AMAÇLAR BİLE İNSANI HAYATTA TUTUYOR

Size en çok ne iyi geliyor? Her koşulda devam etme gücünü neyden alıyorsunuz?

Spora emek vermek, hazırlanma sürecim, müziğe ve müzik yapımına adanmışlık… Ve tabii ki hissetmek… Bunlar beni hayatta tutuyor. Çok küçük amaçlar bile insanı hayatta tutabilir.

Şu ana kadarki deneyiminizle, hayattan öğrendiğiniz en önemli bilgi ne?

Anda yaşa. ‘Şimdi’, bir hediyedir ve elimizdeki tek şeydir. 

‘HEPSİ’ GRUBUYLA ANILMAKTAN RAHATSIZ OLMAK KENDİMDEN KAÇMAK OLUR

Yılardır müzik kariyerinizi tek başınıza yürütüyorsunuz ama sizi ‘Hepsi’ grubuyla tanıdığımız için adınız hep yan yana anılmaya devam ediyor. Bu size rahatsız edici geliyor mu?

‘Hepsi’ dediğinizde zaten ister istemez direkt akla geliyorum. O da benim… Kendimden kaçamam ki!  Bu bir nevi, gruptaki kendimle yarışmak olur. 

Grup üyeleriyle de artık aranızda bir kırgınlık kalmadı diye biliyorum. Şu an nasıl bir ilişkiniz var?

Haberin Devamı

Yakın zamanda Yasemin’le bir araya geldik, denk geldik, güzel de oldu. Sosyal medyadan birbirimizi görüyoruz. Yakınlığımız bu şekilde. 

Son yıllarda müzik sektörüne neredeyse tamamen rap’çiler hakim oldu gibi bir durum var. Müziğin geçirdiği değişim için ne söylersiniz?

Rap’çiler kendi kulvarlarında başarıyla devam ediyor ama popçular da devam ediyor… Müzik trendleri hep değişiyor… Müzik bazen geriden esinlenir, bu daimi bir şey. 

Geleceğe dair çok belirgin hayalleriniz var mı?

Kristal ses çanakları eğitimi almak istiyorum. Ses banyosu için kullanılan çanaklardan bahsediyorum. 

İSTEDİĞİNİZ KADAR PLAN YAPIN, AKIŞ PLAN TANIMAZ

Plan yapar mısınız yoksa hep akışa teslim olanlardan mısınız?

İstediğiniz kadar plan yapın… Akış plan sevmez. 

Aşkla ilgili fikirleriniz zaman içinde değişim geçirdi mi?

‘Aşk Sanrılarmış’ diye bir şarkı yapmıştım. Dönem dönem değişiyor elbette bu düşünceler. 

Yakında yeni, başka proje var mı?

Sözü ve müziği bana, aranjesi Genco Arı’ya ait bir şarkı geliyor. Dans provalarına başladım. Yakında klip için çalışmalarımız da başlayacak. Ekip olarak çok heyecanlıyız.

Kısa Kısa…

YALNIZ DEĞİLİZ, BÜTÜNÜ OLUŞTURAN BİRER PARÇAYIZ

Bugüne kadar yaptığınız en iyi şey ne?

Gökyüzü Çağırdı Aşkı’ gibi bir şarkıyı ortaya çıkarmamız bence. Bu bir emirdi sanki. Yapmalıydım.

En yakın arkadaşınızın, en yakın arkadaşınız olma sebebi ne?

Altın kalbi ve niyetinin güzelliği. 

Yalnızlık kimileri için çok ürkütücü, kimilerinin yücelttiği bir şey. Sizin yalnızlık tarifiniz ne?

Hayat yolunda yalnızız belki ama hepimiz yaşamda kalmaya çalışıyoruz. Ama bu mücadeleyi hepimiz yaşıyoruz. Bir bakımdan da yalnız değiliz ve bütünü oluşturan birer noktayız. 

Sizi en kolay ne sinirlendirir?

Üst üste uyardığım şeyler biriktiğinde, ufak bir damlada aynı hatayı görmek. 

Nasıl birine asla tahammül edemezsiniz?

Ben herkesi olduğu gibi kabullenmeye gayret eder, izler, uygun bulmadığım kişileri de hayatımda tutmam. Tahammülsüzlük bir seçenek değil. 

Başka biri olsanız, Gülçin’in en çok hangi yanına hayran olurdunuz?

Huzur veren birisi olmama. Çünkü yanımdaki herkesin kendisi olmasına alan açar ve izin veririm. 

Gülçin’in en çok hangi yanına sinir olurdunuz?

İstemediğim şeyleri yapmayı erteler ya da yapmam. Bunu da söylerim.