Pazar Postası İlhan Şeşen: Herkes herkesi aldatır, kadınlar daha kolay aldatır ve hiç çaktırmaz
Paylaş
İlhan Şeşen: Herkes herkesi aldatır, kadınlar daha kolay aldatır ve hiç çaktırmaz

İlhan Şeşen, yaşanmışlık duygusu olan şarkıların sesi oldu kulağımızda hep. Her şarkısında bir hikaye anlatıyor ve o hikaye ne kadar hüzünlü olursa olsun, bir şekilde hep umuda açıyor kapılarını. 13 Ekim’de Mesam’ın (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) düzenlediği ‘Ustalara Saygı Konserleri’nin açılış konseri İlhan Şeşen konseriyle yapıldı. Yeni şarkısı ‘Basmakalıp’ı müzikseverlerle buluşturdu. Müziği ve daha fazlasını konuştuk. - Oya ÇINAR / oya.cinar@posta.com.tr

Mesam’ın düzenlediği ‘Ustalara Saygı Konserleri’nin açılışı İlhan Şeşen konseriyle yapıldı. Nasıl bir geceydi? Neler hissettiniz?

Haberin Devamı

Çok güzeldi gerçekten. Kendimi çok iyi hissettim. Şükran duyguları besliyorum Mesam’a. Başka isimlerle devamı da gelecek. Adı üstünde, ustalara saygı…  Dolayısıyla gurur ifade ediyor. Senelerimi verdim bu işe. Kendime göre bir çizgi tutturdum. O kadar yıldan sonra usta olarak anılmak insanı mutlu ediyor elbette. Kendim için bu ifadeyi kullanmam ama birilerinin sizi oraya koyması hoş tabii.

Neredeyse tüm şarkılarınız çok sevilmesini neye bağlıyorsunuz?

Benim hiçbir şarkımda umutsuzluk yoktur. Karamsar şarkı sevmiyorum. İnsanların hoşuna giden yanı bu bence.  

SUSMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPAMAZ HALE GELDİK

Uzun zaman sonra yeni albümünüzün ilk teklisi ‘Basmakalıp’ı müzikseverlerle buluşturdunuz. “Ben artık susuyorum” diyorsunuz şarkıda. Burada susmak, tam olarak neyi ifade ediyor?

Haberin Devamı

Olup biten her şeye susmaktan başka bir şey yapamaz hale geldik. Diyecek söz bulamadığımız bir noktadayız. Benim tüm şarkılarımda bir sosyal eleştiri vardır mutlaka ama bunu aşkın arkasına saklarım. O sanki bir aşk şarkısı gibi tınlar kulakta. Ama dikkatli dinleyici oradan alacağını alır. “Ben artık susuyorum” da öyle bir mesaj. Bu ciddi bir eleştiri anlayana.

BENİM GİDİP DE BİR YERLERDE EĞLENEYİM, AZAYIM DİYE BİR DUYGUM OLMAZ

Şarkıda “Bu gece gönlümce eğlenip azacağım” diyorsunuz, sonra “Elbette gizlice ağlayacağım” diyorsunuz. En son ne zaman gönlünüzce eğlendiniz, en son ne zaman gizlice ağladınız?

Ben öyle deli gibi eğlenecek bir adam değilim. Hiçbir zaman olmadım. Gidip de bir yerlerde eğleneyim, azayım duygusu bende olmaz.

Hepimiz bazen buna ihtiyaç duymaz mıyız?

Ben duymam. Gidip bir dağıtayım duygum olmaz. Ağlama hissine gelirsem, o geçmişte daha fazlaydı, artık o da yok. Zaman içinde ben özellikle aşk için ağlamanın gurur yüzünden olduğunu anladım. Kimse karşı taraf için ağlamıyor aslında. Terk edilmek gururunu kırıyor, ona ağlıyor herkes. Gurur yok, ağlamak yok. Gururdan vazgeçtim. Artık ağlamıyorum.

Son dönemde herkes kendi kişisel gündeminden koptuğunu, memleketin halinden başka bir şey düşünemez olduğunu söylüyor. Sizde durum ne?

Haberin Devamı

Ben da aynı şekilde hissediyorum. Umarım bunlar daha iyi günlerimiz değildir. Ekonomik olarak çok kötü günlerden geçiyoruz. Ben çoğuna göre iyi durumda sayılırım ama ben bile bir şey alırken üç kere düşünüyorum. Geçen gün bir su alayım dedim, 5 liraydı. Sinirlendim, almadım. Gittim ucuzcu bir markete 1 lira 25 kuruşa su buldum, onu aldım. Böyle kızgınlıklar oluyor. Tabii sadece bizde değil, şu an tüm dünyada durum çok vahim. Umarım tez zamanda toparlanır, düzelir her şey.

‘UMUTSUZLUK’ AYIPTIR

Tüm bunların yanı sıra “Keşke senin de bende hala gönlün olsa, sevişebilseydik” diye şarkı sözleri yazabiliyorsunuz. Sanatçı ruhu mu bu?

Aydın Boysan’ın bir lafı vardır. Ben bir albümümde de yazdım. Bir hanım sordu ona, “Hiç umutsuzluğa kapıldınız mı? diye. Aydın Boysan her zamanki o kalender haliyle “Olur mu ya! Umutsuzluk ayıptır” dedi. Ben de bunu kendime şiar edinmişimdir. Umutsuzluk ayıp geliyor bana da.

Genç müzisyenleri nasıl buluyorsunuz?

Ben kendimden başkasını değerlendirmem. Sevip sevmemek bize kalmış ama uğraşılan şey müzikse onu eleştirmeyi doğru buluyorum. Müzik bu… Çabanın kendisi bile ne kadar nahif ve özel. Müzik yapana, “Bunu yapma” denir mi? Beğenmiyorsan dinlemezsin, o ayrı.

Haberin Devamı


İSTEYEN SAHNEYE ÇIPLAK ÇIKSIN, BANA NE!

Kadın sanatçıların sahne kostümlerinin sık sık gündem olması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bana ne. İsterse çırılçıplak çıksın. Benim bakışım budur. Hiç umursamam. Hiç takılmam. Kim nasıl iyi hissediyorsa öyle giyinsin.

BİRİNE ‘BENİ SEVİYOR MUSUN?’ DİYE SORDUĞUNDA O AŞK BİTMİŞ DEMEKTİR

Benim en sevdiğim şarkılarınızdan biri ‘Sarılınca Sana’. Hem çok romantik hem çok hüzünlü… Hani bu son demiştim ya, o gün sondu” diyorsunuz şarkıda. Genelde “bu son” dediğiniz yerde biter mi aşk sizin için?

Hemen her konuda asgari müştereklerde buluşmak zorundayız ama aşk öyle değil. Aşk herkese göre değişir, herkes istediğini söyleyebilir. Çok gelip geçicidir. Bir anda var olur, bir anda yok olur. Taraflardan birinin, “Seni seviyorum”  demesiyle başlar, bir tarafın da “Beni seviyor musun?” diye sormasıyla biter. Birine, “Beni seviyor musun?” diye sorduğunda o aşk zaten bitmiştir.

Haberin Devamı

BENİM İÇİN AŞK CİNSELLİKTİR

CİNSELLİK VARSA AŞK VARDIR, YOKSA YOKTUR

Peki, sizce sevmek mi, sevilmek mi daha değerli?  

Sevilmek daha değerli geliyor bana. Diyorum ya, aşk herkes için başka bir şey ifade edebilir ve herkes istediğini söyleyebilir. Benim için aşk cinselliktir mesela. Cinsellik olmadan aşk olmaz. Cinsellik varsa aşk vardır, yoksa yoktur.

“PLATONİK AŞK SAPKINLIKTIR”

Yıllarca platonik olarak birini sevdiğini, hatta yıllarca birini beklediğini söyleyen insanlar da var ama…

Platonik aşk doğru bir şey değildir. Kabul etmem öyle bir şeyi. Son derece yanlış ve sapkın bulurum hatta.  

Kaç kez aşık olmuşsunuzdur bugüne kadar?

Valla beş altı kere olmuşumdur herhalde ya. (Gülüyor)

Peki, “İnsan aşıkken aldatamaz” düşüncesine katılıyor musunuz?

Katılmıyorum. Herkes, herkesi aldatır. İnsanlar birbirini aldatır. Aldatmayan yoktur. Çok nadirdir. Kadınlar daha kolay aldatır hatta. Erkekler daha zor aldatır.

İlginç, tersi söylenir genelde hep.

İlgisi yok. Kadın aldatınca hiç açık vermez, erkek hemen açık eder kendini.

İkili ilişkide “Kesinlikle affedilemez” dediğiniz şey ne olur?

Aldatılmaktır tabii. Aldatıldığım an biter benim için aşk.

Ama “Herkes aldatır” dediniz. Siz de aldatmışsınızdır herhalde…

Yani… Aldatmışımdır tabii.

ÇOK KONUŞAN İNSANI SEVMEM, ÇOK KONUŞUYORSAN BOŞ KONUŞUYORSUN DEMEKTİR

Nasıl biri sizin için tahammül edilemez biridir?

Çok konuşan insanı sevmem. Çok konuşuyorsan zaten kesin boş konuşuyorsundur. 

“Benim için herkes her şeyi diyebilir ama…” cümlesini nasıl tamamlarsınız?  

“Dürüst değildir” diyemez. Dürüst bir adamım ben.

Bir kadında fiziksel olarak ilk neye bakarsınız? Ne sizi çok etkiler?

Gözler benim için önemlidir. Gözdür beni ilk cezbeden şey.

Karakter özelliği olarak en çok neyden etkilenirsiniz?

Az konuşan insanı severim. Az konuşalım, az konuşmakta fayda var.