Pazar Postası Kırışıklık yaratan 9 kötü alışkanlık
Paylaş
Kırışıklık yaratan 9 kötü alışkanlık

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek anlattı.

1) Makyajı temizlemeden uyumak

Haberin Devamı

Makyaj yüzde uzun süre kalmamalı. Gün içinde üst üste ve aşırı derecede makyaj yapılmamalı. Özellikle yatmadan önce yüz mutlaka temizlenmeli.

Çünkü yüzünüzde makyajla uyuduğunuz zaman cildinizdeki gözenekler tıkanır ve cildinizde oluşan sebum (cildinizin kirleri atmakta kullandığı madde) tıkalı gözeneklerden çıkamaz.

Bu da cildinizde sivilcelerin oluşmasına sebep olur, cildinizi çabuk yaşlandırır. Temizlenen cilde nemlendirici sürülmeli.

2) Fazla şeker tüketmek

Cildin daha parlak ve sağlıklı bir yapıda olması için kandaki şeker miktarının sürekli kontrol altında tutulmasına özen gösterilmeli. Şeker bağışıklık sistemini zayıflatırken bakterilere karşı savaşan antikorların üretimini baskılayabilir.

Haberin Devamı

Zayıflayan bağışıklık sistemi ciltte lekeler, sivilce ve aknelere yol açabilir. Yine şekerli içecekler cildin kurumasına neden olabilir. Bu nedenle cildin sıvı ihtiyacını suyla karşılayın.

Şeker tüketimi, cilt üzerinde elastin ve kolejen liflere zarar vererek kırışıklara neden olabiliyor.

3) Sigara içmek

Sigara içen kişilerde hayatı boyunca sigara kullanmamış kişilere göre 2 kat daha fazla kırışıklık oluştuğu saptanmış. Sürekli sigara kullanımı, cildin esnekliğini ve kalitesini sağlayan elastin lifler üzerinde olumsuz etkiler yapar.

Sigara etkisi altında kalmış olan cilt zamanla esnekliğini kaybetmiş bir lastik gibi olur. Bunun sonucunda da kırışıklıkların oluşması kolaylaşır. Sigara içmek, güneş ışınlarına göre daha fazla deri yaşlanmasına yol açıyor.

4) Tekrarlanan yüz hareketleri

Sık gülümseyen, kaşını çatan, şaşıran kimselerde kırışıklıklar daha erken oluşur.

Bu mimikler gençken yapıldığında sorun olmaz. Fakat yaşlandığımızda kalıcı kırışıklıklar ortaya çıkar.

5) Güneş kremi kullanmamak

Güneşin yaydığı UVA ışınları (kırışıklığa sebep olanlar) tüm yıl boyunca aynı derecede güçlü yansırlar. Siz gözünüzle görmüyor olabilirsiniz ama UVB ve UVA ışınlarına maruz kalan cilt, yaşlılık lekeleri, kırışıklıklar ya da en kötü durumda cilt kanseri gibi ciddi problemlerle karşılaşabilir.

O yüzden kışın bile yüzünüze, ellerinize cilt tipinize uygun güneş koruyucu krem sürmelisiniz.

Haberin Devamı

6) Uyku pozisyonu

Pek çok kişi dikkat etmez ama yüz üstü uyumak kırışıklıkların sebeplerinden biridir. Yüzüstü uykuya dalmamaya özen gösterin.

7) Yaşlanma

25-30 yaş arasında başlar Bu yaşlardan itibaren cilt tipinize uygun bir nemlendirici seçmenizde yarar var. Çok ince olan boyun derisi çabuk kırışır. Bu nedenle yüze uygulanan nemlendirici krem nazik dokunuşlarla boyuna uygulanmalı.

Göz çevresi için de nemlendiricinizi parmak uçlarınızla hafifçe yedirerek sürmelisiniz.

8) Kötü beslenme

Sağlıksız ve kötü beslenme tüm vücudu olumsuz etkilediği gibi cildin de hızlı yaşlanmasına neden olur. Sofranızda lifli gıdaların ağırlıklı olmasına özen gösterin.

Şekeri ve tuzu mutlaka azaltın. Sık sık sebze ve meyve tüketin. A, E ve C vitaminlerini sıklıkla tercih edin. Vitamin A hücresel aktiviteyi düzenler, cildin aşırı kalınlaşmasını ve pigmentasyonu önler.

Ayrıca bu vitaminler cilt yaşlanması ile savaşırlar. Mutlaka günde en az 8 bardak su için.

Haberin Devamı

9) Buhar banyosu

Cilt bakımı ve temizliği denildiğinde akla ilk yüzü yıkamak ve yüze buhar banyosu uygulamak gelir. Ancak buhar banyosu yüzü aşırı ısıtır, bu nedenle de cildin asit ve su dengesi bozulur.

Bu durum da cilt egzamasına zemin hazırlar. Bunun dışında buhar verdikçe cilt gözenekleri daha çok açılır.

Cildinizin özelliğini bilmeden (kuru mu, hassas mı, çok yağlı mı, alerjik mi) rastgele nemlendirici kullanmak da doğru değil.