Pazar Postası Rio ve Athena affetmiyor
Paylaş
Rio ve Athena affetmiyor

Organize suç örgütü liderleri ve üyelerine kötü haber. Teknoloji köpekleri, delil niteliği taşıyan teknolojik cihazları ve dijital arşivleri nereye saklanırsa saklansın kolayca buluyorlar.

NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE BAŞKANLIĞI’NA BAĞLI KÖPEK EĞİTİM MERKEZİ (KEM) KAPILARINI POSTA’YA AÇTI

Haberin Devamı

İstanbul Sarıyer’de uyuşturucu ticaretiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen bir operasyonda tanıdık onları. Operasyonda ilk kez kullanılan iki teknoloji arama köpeği, tuvalet duvarının arkasına gizlenmiş iki kripto cep telefonu buldu. ‘Rio’ ve ‘Athena’, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Akademisi tarafından yetiştirilen ‘Teknoloji Köpekleri’.

HASSAS DELİL AVCILARI

Suçluların yakalanmasında ve suç delillerinin bulunmasında aktif rol alan Teknoloji Köpekleri’ni daha yakından tanımak ve tanıtmak için Ankara Gölbaşı’ndaki Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Merkezi (KEM) Şube Müdürlüğü’nü ziyaret ettim. Organize suç örgütlerine yönelik yapılan operasyonel faaliyetlerde kullanılmak üzere suç örgütü liderlerine ve üyelerine ait tespiti zor ve delil niteliği taşıyan teknolojik cihazların bulunması ile dijital arşivlerine ulaşmak için yetiştiriliyorlar.

Haberin Devamı

240 MİLYON KOKU RESEPTÖRÜ

İnsanlarda yaklaşık 5 milyon koku reseptörü bulunurken köpeklerde 240 milyonun üzerinde koku reseptörü bulunduğuna dikkat çeken uzman yetiştiriciler, “Köpekler bu hassas özelllikleri sayesinde her türlü materyali kolaylıkla bulabiliyorlar. Aramış olduğu materyalin kokusunun hassasiyeti ve farklı ortamlarda arama yapabilmeleriyle diğer branşlardan ayrılıyorlar. Belçika Malinois ırkı tüm dünya polislerinin kullandığı bir ırktır. Bu köpekler; arama hırsı sosyalitesi çevikliği idarecisi ile uyumu göz önüne alındığında tercih ettiğimiz bir ırk. Labrador gibi diğer ırklar da kullanılabiliyor” dedi.


 

SPERM BANKASI KURULUYOR

Diğer branşlara göre zor bir eğitim sürecinden geçen teknoloji köpekleri ABD, Hollanda, Birleşik Krallık ve Avustralya gibi ülkelerde kullanılıyor. 27 yıldır hizmet veren uzman eğiticiler, “1997’de kurulan KEM Şube, ulusal ve uluslararası köpek eğitim konusunda çağın gereksinimleri açısından kendini yenilemiştir. Yeni yapılan yerleşkemizde de eğitim faaliyetlerimiz devam edecek, ülkemizin faydası için araştırma geliştirme faaliyetlerimiz sürecek. İlk kez sperm bankası kurarak spermleri dondurup uzun yıllar saklı tutmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı