Pazar Postası Tatlı isteğini yok eden ÇAY...
Paylaş
Tatlı isteğini yok eden ÇAY...

Doğayı sağlığa dönüştüren adam: Ayhan Ercan

Haber: Merve Özaytekin
mozaytekin@posta.com.tr

Ayhan Ercan’ı televizyon programlarından görmeye alışığız. Himalaya tuzunun, altın çileğin, yaban mersininin faydalarını anlatan ilk isimlerden o. ‘Doğadaki Sağlık’ adlı kitabındaki doğal reçeteleriyle egzamadan alerjiye, yaşlanmayı geciktirici tariflerden bağışıklık sistemini yükselten reçetelere kadar pek çok bilgiye yer verdi. Son olarak zayıflamaya yardımcı ‘9 Canlı Çay’ı ile Ayhan Ercan’ın ismini daha çok duyar olduk. Ayhan Ercan sık sık Bağdat Caddesi’ndeki organik mağazasında. Bitkiler hakkında sorusu olan ona danışmadan edemiyor. Baba mesleği aktarlığı bugünlere kadar taşımış. Profesyonel kadrosuyla kozmetiğe de el atmış. Yurtdışında ne var ne yok takip ediyor. Gençleşmek isteyen de, doğal yolla problemlerini gidermek isteyen de soluğu onun dükkanında alıyor. Biz de onun kapısını çaldık, merak ettiklerimizi sorduk.

Aktarlık baba mesleği mi?
Evet, 40 kusür yıldır. Babamın Eminönü’nde bir dükkanı vardı. Uslu durayım diye annem beni babamın yanına yollardı. Bitkilerin içinde büyüdüm.

Siz neden aktar olmak istediniz?
18’li yaşlarda yurt dışından herkes ayakkabı, pantolon siparişi verirdi. Bense Türkiye’de bulunmayan bitkileri isterdim. Karışımlar hazırlardım. Babam vefat edince iş bana kaldı.

Haberin Devamı

Kendiniz bitki toplamaya çıkar mısınız?
Evet ama şöyle. Bir fayansçı ustası bana mail atmış. İşini sevmediğini, dağ bayır gezmeyi bitkilerle uğraşmaktan hoşlandığını söylemiş. Kütahya-Simav’a giderek nasıl toplaması gerektiğini öğrettim. İlk sene 5-6 bin, ikinci sene 14 bin lira kazandı. 3. senede de 30 bin liralık bitki topladı. Artık her şeyden önemlisi işini severek yapıyordu. Fakir bölgelerdekilere yardımcı olacağım.

‘Doğadaki Sağlık’ adlı kitabınızda birçok tarif var. Bunlar zararlı da olabilir. Neden size güvenelim?
98’den beri televizyona çıkıyorum. Milyonlarca kişi tariflerimi kullandı. Şikayeti olan yok. İnsanların bulabilecekleri bitkileri kullanıyorum. Doğal altın çilek ve Afrika mangosu diye haplar çıktı. Ölüm vakaları oldu. Bitkisel diye satılan bu haplar bitkisel değildi. Kaçak olarak Türkiye’ye getirildi. Hep bunları savundum.

Haberin Devamı

Sahte kuru meyve bile satan çok...
Artık denetimleri sıkı yapılsa da arada kaçanlar oluyor. Biz etiketlerin üzerine bitkilerin İngilizce, Latince isimlerini yazıyoruz. Bazıları 6 yıl boyunca yaban mersini (blueberry) diye cranberry adlı başka bir meyveyi anlattı. Bunu anlatan da bir profesördü. Aslında cranberry kızılcıkgillerden gelen bir meyve, karşılığı turna yemişi.

Turna yemişi yiyince ne oluyor?
Blueberry yani yaban mersini aslında şekere iyi gelen bir meyve. Rengi morumtrak. Ama yaban mersini yiyince şekerimiz çıktı diye mailler aldım. Meğer yaban mersini diye kırmızı renkte olan turna yemişini yemişler, çünkü o satılmış piyasada. Üstelik bu meyve çok ekşi olduğu için, işlenirken içine glükoz katılmış! Şekerim düşsün diye yiyenlerin şekeri çıkmış. Hala piyasada var ama Allah’tan şeker hastalığına tavsiye edilmiyor. Tamamen ithalatçıların kötü niyeti! Yaban mersini göz sağlığı, şeker hastalığı için müthiş.

Himalaya tuzunu da ilk tanıtan sizsiniz. Nedir bu tuzun mucizesi?
Kaya tuzunu yıkadılar, kuruladılar, parlatıp Himalaya tuzu diye sattılar. Hangi dille google’da ararsanız arayın Himalaya deyince pembe renk tuz gelir. Nedeni ise; Himalaya tuzunda, kaya tuzundan farklı mineraller vardır. Mineraller tuzu pembe gösterir. O kadar zengindir ki mineral bakımından demir ihtiyacı bile bu tuzla karşılanabilir. Himalaya tuzundan turşu bile yapılır, tansiyonu da çıkarmaz.

Beyazı yok mu Himalaya tuzunun?
Var ama mineral zenginliğe sahip değil. Vücudumuzdaki minerallere en yakın olan tuz bu. Kaya tuzunun kilosu 3 lira, Himalaya diye 30 liraya sattılar. Sofra tuzu kullanılmamalı. Eğer maddi durumunuz varsa Himalaya kullanın, çok iyi değilse durumunuz deniz tuzu kullanın, hiçbirini alamıyorum diyorsanız da kaya tuzu kullanın.

Nasıl kullanmalıyız? Serpebilirsiniz. Yemeğin altı haldır haldır yanarken Himalaya tuzu konulmamalı. Aslında 100 ml’nin içine 30 gr. tuz koyup yemeği öyle yapmak gerek. Ama bizim pişirme stilimize pek uymuyor bu. En iyisi yemeğin altını kıstığımızda demlenme aşamasında tuzu eklemek.

Altın çilek niye bu kadar popüler?
O da yanlış anlaşıldı. Kilosu 80 liraya satılıyor. Zaten maksimum 10 tane yiyebilirsiniz. Blueberry ve cranberry arasında karmaşa olunca, altın çileğin göze iyi gelebileceğini söyledim. Sindirime de çok yararı var. Tok tutar.

Saklama koşulları nasıl olmalı?
Marketten paketli ürün almamak gerekiyor. Onlara iki yıl raf ömrü veriliyor, öyle gerektiği için. Ancak kekik, ıhlamur, nane gibi çiçekli ve ince, narin yapraklılar iki yıl dayanmaz. Onlar süs bitkisi gibi pakette dururlar. Taze kalamazlar. İşini iyi yapan aktarlar elindeki ince yapraklıları her sene çöpe atar. Zencefil, tarçın gibi kökler ise üç yıl rafta kalabiliyor. Bir de paketli bitkilere koruyucu madde konuyor ya da kurusun diye radyasyondan geçiriliyor. Organik mağazalarda ışınlanmış ürün asla satılmaz.

‘9 Canlı Çay’ınızın mucizesi nedir?
Aktarlarda bu tarz pek çok karışım satılır. Ama içinde sinameki ağırlıklı bitkiler, kiraz sapı vardır. Sinameki bağırsakları temizlese de sonrasında tembellik yapar. İçinde mate çayı var. İştah kapatıcı. Yeşil çay ciddi antioksidan. Barut ağacı kabuğu var. Bu bitki bağırsağı yumuşatıyor. Diğerleri gibi karın ağrısı, mide bulantısı yapmıyor, rahatsızlık vermiyor. Rahat tuvalete çıkmanızı sağlıyor.

“Cimnema mucizesi bu seneye damga vuracak”

Mucizevi, adını bu sene daha çok duyacağımız hangi bitki var içinde?
Cimnema var. Vücutta şeker alımını azaltıyor. Çayı içiliyor. Spreyi de var. Ağzınıza, dilinize 6 kere sıkıyorsunuz, ağızdaki reseptörleri tada karşı kilitliyor. İki saat boyunca şekerden tat alamıyorsunuz. Eğer kafanıza tatlı yememeyi koyduysanız, ama iradenize hükmedemiyorsanız, bu spreyi sıkacaksınız. Baklava söyleyeceksiniz, su böreği yemiş gibi olacaksınız. Çayın içinde de var. Ayrıca, metabolizma hızlandıran demir dikeni, funda çayı da var. Biberiye de metabolizmayı hızlı tutuyor. Kekik de eğer zayıflamaya niyetiniz varsa, bel çevresindeki yağların eritilmesinde çok etkili. Osman Bohça adlı arkadaşımız 5-6 ay boyunca çayı kullandı 116’dan 80 kiloya düştü. Hamileler, emzirenler ve tansiyon hastaları kullanamaz. Yemeklerden önce bir hafta bir kupa içilebilir. Sonra da her yemekten yarım saat önce günde 5-6 bardağa çıkabilir.

Sonbahara giriyoruz, kışa nasıl hazırlanmalı?
Bitkiler destek olarak kullanılmalı. Propolis bağışıklık sistemini yükseltir, kanserden korur. Arıların ürettiği bir çeşit zamktır bu. İnceltilmiş olarak satılır. Ekim sonunda başlamalı. 20-25 günlük kür yapmalı.

(02.09.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır)

Haberin Devamı