Pazar Postası 'Telefonda espri yapabiliyorsan o dili biliyorsundur'
Paylaş
'Telefonda espri yapabiliyorsan o dili biliyorsundur'

Fenerbahçe'nin efsanevi başkanı. İsmi slogan olmuş nadir başkan ve işadamlarından Ali Şen... İşlerini oğlu Adnan ve Metin Şen'e devretmiş, arada sırada uğruyor İstanbul'a. Bodrum'da yaşıyor. “Adrenalin nerede ben oradayım” diyen Ali Şen'in, soğuk sularda yüzmesini, 60- 70 metreye dalıp, köpekbalıklarını elleriyle beslemesini anlatmaya gerek bile yok..

70’i birkaç yıl önce devirmiş Ali Şen’in dinamizmine ayak uydurmak zor olsa gerek. Ne sorsanız yanıt alıyorsunuz, sanki ayaklı bir kütüphane, bir tarih uzmanı... Olağanüstü bir sinema arşivine ve kültürüne sahip. 8 yabancı dili çok iyi konuşuyor ve yazıyor. “Şu dili bilirim diyen herkese inanma. Ver eline telefonu, karşıdakine espri yapıp onu güldürebiliyorsa o dili biliyordur, o zaman inan” dedi. Bir de bugünkü edebiyatçıların ve yazarların işinin çok zor olduğunu düşünüyor...

Haberin Devamı

Uyanınca gülümserim

Sabah aynaya baktığım zaman güzel bir gün derim ve gülümserim. Uyandığım zaman sinirli olmam, mutlaka gülümserim. Küçük olaylardan mutlu olmayı bilirim. Gülümsetecek bir şey mutlaka bulurum, sevinilecek bir şey yoksa ben bulurum. Bu etrafıma da tesir ediyor.

8 yabancı lisana hakimim

8 yabancı lisan konuşuyorum. İngilizce, Almanca, Fransızca, Yugoslavca, Sırpça, Boşnakça, Rusça, Danimarkaca. Bu saydığım dilleri öylesine değil, tam olarak yazıp konuşuyorum. Bir insanın lisan bilgisini imtihan etmek istiyorsanız, telefonu verin eline, o dili konuşan karşıdakine, espri yapıp güldürebiliyorsa, o lisanı iyi biliyor demektir.

Kim Türk kim Arnavut?

Kosova’nın, Prizren şehrinde doğdum. Orası tamamen Türk şehridir, hep de öyle olmuştur. Oralarda kimin Türk, kimin Boşnak, kimin Arnavut vs. olduğunu öğrenmek çok kolay, tarih kitaplarına bakmaya gerek yok. Rumeli’de birinin evine gidin. Kapıyı çalın, evdeki kadın, Türkçe’den başka bir lisanı konuşuyorsa bilinki o aile Türk değildir. Bugün de bu kural geçerlidir.

Haberin Devamı

Hayvansever iyi insandır

Hayvanları çok seviyorum. Bodrum’daki evimde 60 kedimiz var, 9 da köpeğimiz var, Kangal, Alman kurt, İsviçre çoban, Belçika saldırma köpeği gibi... Papağan dahil her türlü kuş var, inekler, keçiler... Hayvan seviyorsanız hayvanlar bunu hisseder. Çocukluğum; kediler, köpekler, inekler, atlarla geçti. Çocuklarımın da öyle. İnsanlara not verirken hayvansever olup olmadığına bakarım.

PRİZREN’İN EN ZEKİ ÖĞRENCİSİYDİM

1951’de komünizm döneminde Tito, “Yugoslavya’da yaşayan tüm halklar Yugoslav vatandaşıdır, fakat herkese kendi dilinde eğitim hakkı vereceğiz” demişti. O yıl Türkçe eğitime başlayan ilk 12 kişiden biriyim. Çünkü biz Türküm demeye korkmayanların çocuklarıydık. İlkokulu ilk 6 yıl Arnavutça okudum. Sonra Türkçe, son sınıfta da Sırpça... Prizren’in en iyi talebesiydim. Prizren’de en yüksek zekaya sahip öğrenciler seçilirdi. Her yıl 3 kişiden biri olurdum.

YENİ YAZARLAR İZ BIRAKMIYOR

Kitap yazmak artık daha zor. Çünkü bugünkü edebiyatçıların malzemesi kıt. Teknoloji ve bilgiye erişimin kolaylığı yüzünden günümüzün yazarları zorlanıyor. Fukaralıkla zengin arasındaki farkları yazan Rus aristokrasisini eleştiren, başka hayatları yazan yazarlar öne çıktı. Fransız ve İngiliz aristokrasisinin devam ettiği yıllardaki yazarlar dünyada iz bırakmıştır. İnsanların ulaşamadıkları, bilemedikleri hayatları yazmak önemliydi. Bugün başka hayatları yazsanız zaten diğer insanlar bunları biliyor. Bu nedenle yeni edebiyatçılar insanların hayatında iz bırakmıyor.

Haberin Devamı

SİNEMADA çok iddialıyım

Sanırım Türkiye’de sinema koleksiyonu en geniş kişiyimdir. Sinema tarihinde çok iddialıyım. Rejisör, oyuncu hepsini bilirim. Oscar ödüllerini kim almış yıl yıl sayarım. Bodrum’da evde sinema salonum var. 8 binden fazla filme sahibim. 8 milimetrelik filmlerden tutun da son teknolojiye kadar her türlü sistemim ve filmim mevcut.

Madam Bovar ve Flaubert

Madam Bovary ve onu yazan Gustave Flaubert dünya edebiyatındaki en özel yazarlardandır. 1851’den 1857’ye kadar 7 yılda yazmış o kitabı. Ender bir kişilik. Bir ara İstanbul’da yaşamış büyük bir edebiyatçı. Dünya siyasi tarihiyle ilgili kitaplar okuyorum. Şu anda ‘ABD neden güçlü’ diye bir kitap okuyorum. Bu arada ben ABD’nin ileride parçalanacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘Rüzgar Gibi Geçti’ favorim

Rüzgar Gibi Geçti’ sinema tarihinin en özel filmidir. 4 saat 21 dakikalık muhteşem bir filmdir. Hollywood klasikleri benim için çok önemlidir. Teknoloji yokken sinema yapmak daha zordu. Bu yıl Oscar alan Daniel Day Lewis 3’üncü kez aldı. Fakat Laurence Olivier ve Orson Welles unutulmaz iki aktördür.

HER GÜN YÜZERİM

Yürümeyi çok severim, her gün 10-12 kilometre yürüyorum. Hemen hemen her gün yüzerim. Kar mevsiminde Moskova’da buzları iterek yüzer, sonra saunaya girerim. Bodrum’da da her gün denizde yüzerim. Deniz suyunun ısısına göre yüzme sürem değişir. Kışın 10 dakikadan fazla kalmam. Adrenalin olan sporları çok seviyorum. Adrenalin nerede Ali Şen orada!

Ellerimle köpek balığı besledim

Dünya futbolu, Olimpiyat gibi konularda geniş bilgiye sahibim. Spor, sinema kadar ilgi alanıma girer. En büyük hobilerimden biri de dalmaktır. 30 yıldır dalıyorum. 60-70 metreye dalıyorum. Dünyanın her tarafında dalıyorum. Bahama Adaları’nda köpek balıklarıyla daldım. Uluslararası dalgıçlara verilen PADI lisansına sahip, ‘köpek balıklarını eliyle besleyen’ Türkiye’deki tek dalgıç benim.

Haberin Devamı

(Posta Karnaval - 05.05.2013)