Pazar Postası Türkiye'nin ilk palyaço okulu
Paylaş
Türkiye'nin ilk palyaço okulu

Türkiye'nin ilk palyaço okulu geçtiğimiz günlerde Elmadağ-Dancentrum bünyesinde eğitimlerine başladı

MERVE ÖZAYTEKİN

Haberin Devamı

mozaytekin@posta.com.tr

‘Clown ve Komedi Sanatı Okulu’nda dersleri 25 sene Avusturya’da hasta çocuklara palyaçoluk yaparak hayata döndüren Hakan Yavaş veriyor. 15 yaşın üstündeki herkes derslere katılabiliyor.

Palyaço okuluna özellikle kurumsal şirketlerin ilgisi büyük. Nedeni ise palyaçoluğun eğlendirmenin yanı sıra kişisel gelişime de katkısı olması...

Turkcell, Sanovel İlaç, Pernod Ricard Allied Domecq İstanbul gibi birçok firma çalışanı ve üst düzey yöneticileri palyaçoluğu keşfe çıkıyor...

Hakan Yavaş Türkiye’nin en ünlü palyaçosu. O, trafik ışıklarında broşür dağıtanlardan değil. 15 yıl Avusturya-Viyana’da Rote Nasen adlı bir kuruluşa bağlı olarak hastane palyaçoluğu yapmış. Bakıma muhtaç yaşlıları, çocukları, kırmızı burnu, süslü beyaz gömleğiyle ziyaret etmiş. Hakan Yavaş geçtiğimiz yıl Türkiye’ye döndü. Ayağının tozuyla isteyenlere Elmadağ’daki Dancentrum’da palyaçoluk eğitimi vermeye başladı. Palyaçoluğun çok farklı algılandığı ülkemizde, büyük kurumlara, oyunculara ve meraklılarına palyaçoluğu öğretmeye başladı.

Haberin Devamı

Palyaçoluğun eğlencenin yanı sıra, kişisel gelişime büyük katkı sağladığını gösterdi. Hakan Yavaş’ın palyaçoluk derslerine ilgi o kadar çoktu ki, sonunda palyaçoluk derslerini bir okul çatısı altında topladı. Şimdi Selen Özkan’ın sahibi olduğu Dencentrum bünyesinde kurduğu ‘Clown ve Komedi Sanatı Okulu’ndaki derslerine değişik mesleklerdeki kişiler, şirketler, tiyatro grupları katılıyor.

Önce felsefesini anlamak gerekiyor

Hakan Yavaş kendini palyaço değil de, ‘clown’ olarak tanımlıyor. Çünkü toplumda palyaçoluğu ‘soytarı’ olarak değerlendirenler olduğunu söylüyor. Halbuki clown olmanın arkasında bir felsefe yatıyor. Hakan Yavaş önce clown olmanın kaidelerini bilmek gerektiğini savunuyor. Clown, yasağı içinde barındırmayan, kendiyle barışık kişiye deniyor. Dünyasında engel, statü, hiyerarşi yok. En ciddi giyinilen ortamlarda bile clown kıyafetiyle dolaşabiliyor. Gerçekte çok zeki olan clownlar sakarlık yapıyor, kendi zayıf yönleriyle alay ediyor, aptalı oynuyorlar.

Haberin Devamı

Clown olan kişilerde cinselliğe yer yok. Ancak güzel kadın görünce onunla aşk yaşayabiliyor, cebinden çiçeğini çıkartabiliyor. Clown olmayı pek çok kişi oyunculukla karıştırıldığını söylüyor Hakan Yavaş. Ancak clown olmak oyunculuktan çok farklı. Oyuncu tiyatroda seyirciyle göz teması kurmazken clown her hareketinde seyircinin gözünün içine bakıyor. Clown oyuncu gibi birçok kişiliğe girmiyor. Her clown kendi kişiliğini yaratıyor, ismi oluyor ve bu değişmiyor. Örneğin Hakan Yavaş’ın soyadına rağmen tez, hızlı bir kişiliği var. Hakan Yavaş’ın clown’un adı bu nedenle ‘Dr. Turboacil’.

Atölye programları da var

Hakan Yavaş’ın okulda verdiği derslere katılım için 15 yaş veya üstünde olmak gerekiyor. Clown ve Komedi Sanatı Okulu’ndaki eğitim 3 ay, toplam 96 saat sürüyor. Dersler haftada sekiz saat olmak üzere, komik tip bulma derslerinden müzik ve ritme, genel akrobasiye kadar birçok alanda veriliyor. Aylık ücreti 300 TL. olan okulda palyaçoluk en ince detayına kadar öğreniliyor.

Dancentrum’da okulun yanısıra iki de clown atölyesi bulunuyor. Şirket çalışanlarına yönelik olan 4 saatlik ‘Mizahla iletişim’ atölyesinde katılımcılar paylaçoluğu öğrenirken özel ve iş yaşamlarındaki olumsuzlukları mizahla yeniyorlar. İş verimini artıran çalışmalar, şirket içi iletişimi de kuvvetlendiriyor. Dancentrum’daki bir diğer atölye de ‘İçimdeki clown’ atölyesi. Minimum 10 katılımcıyla gerçekleşen atölye, toplam 4 gün 14 saat sürüyor. Bu atölyenin amacı katılımcıların öz benliğinde şimdiye kadar zayıf biçimde algılamış olduğu özellikleri pozitif iletişim aracına dönüştürmek.

Haberin Devamı

Derslere üst düzey yöneticiler katılıyor

Hakan Yavaş herkesin clown olabileceğini söylüyor. “Yeter ki istesin!” diyor. Clown atölyelerine ve okuluna oyuncuların yanı sıra şirket üst düzey yöneticileri de katılıyor. Hakan Yavaş, clown olmanın sadece insanları eğlendirmek olmadığını her defasında vurguluyor. Clown eğitimi alan kişilerin zayıf noktalarını öğrendiklerini ve kendileriyle barıştıklarını söylüyor. Hakan Yavaş öğrencilerine çeşitli oyunlar oynatıyor, katılımcılar da böylece kendilerindeki komik yönleri keşfediyor.

Haberin Devamı

Derslere ilgi gösterenler kendi palyaçosunun karakterini arıyor. Duruşunu, hareket kabiliyetini, sesini fark ediyor. Bunları ararken de kendi içinde keşfe çıkıyor. Örneğin şişman bir öğrenci palyaço olarak göbeğiyle sakarlık yapabiliyor. Palyaço deneyimi sayesinde şişmanlığıyla barışıyor. Palyaço herkesi yaptığı sakarlıklarıyla mutlu edebiliyor. Aslında hayatta dezavantaj olarak görünen özellikler clown olunca avantaja çevriliyor. En önemlisi kişi kendini fark eden, tanıyan, çok daha mutlu bir insan oluyor. Dancentrum tel: (0212) 230 02 94.

(26.06.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)