Pazar Postası Yeni yıla doğru
Paylaş
Yeni yıla doğru

Yeni yıl yaklaşıyor. Her yerde ışıl ışıl süslenmiş çam ağaçları var. Yeni yıl gelirken çam ağaçlarını süslemek Pagan geleneğinden gelme bir ritüel. Yaprak dökmeyen ağaçları ölümsüzlüğün simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlılar, Çinliler ve Yahudilerin ortak geleneğiydi. Avrupalı paganlar, Hristiyanlığı benimsedikten sonra da bu geleneği sürdürdü. Günümüzdeki Noel ağacının Almanya’nın batısında uygulanan gelenekten geldiği sanılıyor. Çıkışı 16. yüzyıl. İngiltere’ye 19. yüzyıl başlarında ulaşan Noel ağacı, Kraliçe Victoria’nın eşi Alman Prens Albert’in desteği ile bu yüzyılın ortalarında yaygınlaşıp moda oldu. Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, çam ağacı süslemenin eski bir Türk adeti olduğunu söylüyor. Halime Çelikel / halime.celikel@posta.com.tr

DOĞURGANLIK VE BOLLUK

Haberin Devamı

Yeniden doğuş, iyimserlik, barış, iyi şans ve aydınlanma gibi çeşitli anlamları olan zambaklar da yılbaşı buketleri için uygundur. En popüler yeni yıl bitkilerinden biri de doğurganlığı ve bolluğu simgeleyen orkidelerdir. Aylarca dayanan zarif çiçekleri ile ev ve işyerlerinde bir köşeyi aydınlatabilirler. Sarı gerberalar, neşe ve kutlamayı simgeler.

KENDİNİZ YETİŞTİRİN

Nergis çiçeği, yeni başlangıçları ve yeniden doğuşu temsil eder. Mükemmel bir yeni yıl çiçeği olması bundandır. Bu zamanda açmış nergis bulamıyorsanız nergis soğanı hediye edebilirsiniz sevdiklerinize. Çünkü soğanları ocak sonuna kadar dikilebilir. Sıcaklığa bağlı olarak şubat-mart aylarında çiçeklenir.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ

Adı üstünde tam da yeni yıl zamanı açan yılbaşı çiçeği çok dayanıklı, bakımı, çoğaltması kolay bir tür. Üşüdükçe daha çok çiçek açan bu türü eskiler balkonlarından eksik etmezdi. Bir de yeni yılın vazgeçilmezi kokinalar var. Mutluluk, huzur ve şans getireceğine inanılan kokinaların yılbaşı öncesinde mekanları süslemesi umudun simgesi.

Haberin Devamı

SOĞUK GÜNLERİN GÜLÜ

Bazı çiçekler yeni yıl için daha anlamlı ve özel. Örneğin gül, zambak, orkide ve gerbera... Bu çiçeklerden oluşan buketler yeni yıla taze bir başlangıç yapmasını istediğiniz sevdikleriniz için harika hediyeler olacaktır. Dünyada 26 bin farklı gül olduğu düşünülüyor. Bunlardan biri de yılbaşı gülü.

Avrupa’da yılbaşı gülü popüler bir yılbaşı hediyesi. Çünkü bu çiçekler kışın ortasında yüksek dağlarda açıyor. Bazı türlerinde yaprakları merkezde beyaz, uçlarına doğru pembedir. Yılbaşı gülünü Madelon adlı fakir bir çobanın dağda bulup çocuğuna yeni yıl hediyesi olarak verdiğine inanılır.

ÇİÇEK GİBİ DAYANIŞMA

Filiz Altıntaş, Ankara’da yaşayan bir tasarımcı. Rengarenk tığ işi hırka, bluz, etek, yelek gibi kıyafetler tasarlıyor. Ünlü Meksikalı ressam Frida Kahlo’dan esinlenen tasarımlarını görmek ve sipariş vermek isterseniz ‘@sheva.crochet’ adlı Instagram adresini ziyaret edebilirsiniz.