Magazin "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" ve "Tatlı Betüş" kitaplarının yazarı kimdir?

"Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" ve "Tatlı Betüş" kitaplarının yazarı kimdir?

Paylaş
"Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" ve "Tatlı Betüş" kitaplarının yazarı kimdir?

Hadi 15 Kasım öğlen ipucu sorusu belli oldu. Yarışmaya 12.30'da başlıyor ve soru şu şekilde: "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" ve "Tatlı Betüş" kitaplarının yazarı kimdir?

Dünkü "Zor Hadi"yi bir kişi bildi ve 20 bin TLnin sahibi oldu. Bugün yine yarışmacılara öğlen 12 soru sorulacak. İpucu ise edebiyat dünyasından geldi. Yarışma kullanıcılara "Hepimiz mizahı severiz değil mi? O halde bugünkü ipucumuz "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" ve "Tatlı Betüş" kitaplarının yazarından geliyor. Bu ünlü mizah yazarımızı tanıyan var mı?" diye soruyu yöneltti.

Haberin Devamı

CEVAP: AZİZ NESİN

AZİZ NESİN KİMDİR?

Asıl adı Mehmet Nusret Nesin’dir 20 Aralık 1915’te Heybeliada’da doğmuş, 6 Temmuz 1995, Alaçatı’da hayatını kaybetmiştir. Bilinen adıyla Aziz Nesin, kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok yapıtı bulunan Türk mizah yazarıdır.

UNESCO’nun yayınladığı Index Translationum adlı dünya çeviri bibliyografyasına göre Aziz Nesin, Türkçe eser veren yazarlar arasında Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet’in ardından eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumundadır.

ÇOCUKLUĞU

Aziz Nesin, 20 Aralık 1915’te İstanbul Heybeliada’da doğdu. Babası Abdülaziz Bey Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı Ocaktaşı köyünden gelerek İstanbul’a yerleşti ve bahçıvanlık yaparak geçimini sağladı.

Haberin Devamı

ÖĞRENİM HAYATI

Aziz Nesin, 1924’te İstanbul Süleymaniye’deki adı daha sonra İstanbul 7. İlkokulu olarak değiştirilecek olan “Kanuni Sultan Süleyman İptidai Mektebi’nin 3. sınıfına girdi. İki yıl Darüşşafaka Lisesi’nde okuduktan sonra, 1935’te Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1937’de Ankara’da Harp Okulu’nu bitirip teğmen oldu. Son olarak 1939’da Askeri Fen Okulu’nu bitirdi. Bu dönemde bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü’ne devam etti. Bir röportajında ona bu eğitim hayatının “Fikri takip” dedikleri şeyi getirdiğini belirtmiştir.

ÇALIŞMA HAYATI

Aziz Nesin, Ankara Harp Okulu’nu bitirmesinin ardından asteğmen rütbesiyle orduya katıldı. 1941’den başlayarak II. Dünya Savaşı yıllarında 2 yıl Trakya’da çadırlı ordugâhta görev yaptı. 1942’de Erzurum Müstahkem Mevkii İstihkam Taburu Bölük Komutanlığı’na atandı ve bir bomba kazasında yaralandı. Erzincan’da depremde yıkılmış bir cephaneliğin boşaltılmasıyla görevlendirildi. 1944’te Ankara’da Harp Okulu’nda açılan ilk tank kursuna katıldı. Aynı yıl Zonguldak’ta uçaksavar top mevzileri yaptırmakla da görevlendirildikten sonra üsteğmen rütbesindeyken “görev ve yetkisini kötüye kullandığı” suçlamasıyla askerlikten uzaklaştırıldı.

ÖZEL HAYATI

Aziz Nesin, iki kere evlenmiş, Vedia Nesin ile yaptığı ilk evliliğinden Oya (d. 1940) ve Ateş (d. 1942), Meral Çelen ile yaptığı ikinci evliliğinden ise Hüseyin Ali (d. 1956) ve Ahmet Aziz (d. 1957) adlarında toplam 4 çocuk sahibi olmuştur.

Haberin Devamı