Türkiye (Son Dakika) Marmara Denizi nasıl kurtulacak? İşte kritik 9 madde

Marmara Denizi nasıl kurtulacak? İşte kritik 9 madde

Paylaş
Marmara Denizi nasıl kurtulacak? İşte kritik 9 madde

Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj (deniz salyası) ile mücadele için yarın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde bir çalıştay düzenlenecek. Bilim adamlarının katılacağı çalıştay öncesinde eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 9 maddelik bir çözüm önerisinde bulundu.

Marmara Denizi'nin kıyılarını istila eden müsilaj, biyolojik hayatı bitirme noktasına getirdi. Uzmanlar, kaybedecek bir gün bile olmadığını söylüyor. Tek çareyse etkin bir biyolojik arıtma ve sıkı denetim.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denizdeki kirliliği ele almak üzere tüm paydaşların katılacağı bir çalıştay yapacak. O çalıştay sonucunda Marmara Denizi Koruma Eylem Planı hazırlanacak ve 6 Haziran'da kamuoyuna sunulacak.

Çalıştay öncesinde Milliyet Gazetesi'ne konuşan eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve TBMM İklim Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu, müsilajdan kurtulmak için 9 maddelik bir çözüm önerisi sundu.

MARMARA NASIL KURTULUR?

1- İleri biyolojik arıtma tesisleri kurulmalı

2- Sanayiler kontrol edilmeli

3- Sıkı bir denetim sistemi kurulmalı

Müsilajdan kurtulmanın en önemli adımı, Marmara'ya doğrudan atık suları bırakan şehirlerde ileri biyolojik arıtma tesisleri kurmak. Sanayi tesislerinin atık sularını ileri derece azot ve fosfor giderici arıtmadan geçirmesi sağlanmalı. Sanayi atıkları konusunda çok iyi bir denetim sistemi kurulmalı. Atık sularını istenilen seviyeye getiren firmalara hibe desteği verilmeli.

Haberin Devamı

4- Karadeniz'e kıyı ülkelerde denetim yapılmalı

5- Marmara'ya akan nehirler kontrol edilmeli

6- Deniz akıntısını kesen yapılar gözden geçirilmeli

Marmara Denizi, sadece Türkiye'den kirletilmiyor. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler de bu konuda etkin denetime dahil edilmeli. Denize akan nehirlerin de izlenmesi, kirletici unsurların ortadan kaldırılması ve sularının arıtılması gerekiyor. Denizdeki akıntıyı kesen kıyı yapıları, durgun su oluşumunun engellenmesi için gözden geçirilmeli

7- Sürece tüm paydaşlar dahil edilmeli

8- Katı atıkların marmara'ya dökülmesi engellenmeli

9- Hayvan atığı ve zirai ilaçların dökülmesi engellenmeli

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununu çözmek için tüm paydaşlar sürece dahil edilmeli. Sadece sıvı atıklar değil, denize katı atıkların da atılmasının önüne geçilmeli. Hayvan atıkları, gübreler ve gereksiz zirai ilaç kullanımı engellenmeli.