Zihin Sağlığı Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı ne? Dispozofobi (Kompülsif biriktirme hastalığı) belirtileri ve tedavi yöntemleri

Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı ne? Dispozofobi (Kompülsif biriktirme hastalığı) belirtileri ve tedavi yöntemleri

Paylaş
Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı ne? Dispozofobi (Kompülsif biriktirme hastalığı) belirtileri ve tedavi yöntemleri

TRT 1 ekranlarında yayınlanan dizi Masumlar Apartmanı'ndaki Han karakterinin hastalığı dizinin sıkı takipçilerinin merak konusu oldu. Bir şirketin CEO'su olsa da geceleri çıkıp çöp toplayan Han karakterinin bu hastalığına dispozofobi deniyor. Yani kompülsif biriktirme hastalığı. Peki dispozofobinin belirtileri neler? Dispozofobi neden olur? Dispozo hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Bu haberimizde Han'ın çöp toplama hastalığına dair merak edilenleri irdeleyeceğiz.

TRT 1'in sevilen dizisi Masumlar Apartmanı'nın baş karakteri Han, bir şirketin CEO'su olsa da geceleri dışarı çıkıp çöp topluyor. Han çöp toplama ve biriktirme alışkanlığını kimseye haber vermeden yapıyor. Dizide Han'ın bu davranışının sebebinin, küçükken annesinin en sevdiği oyuncağı çöpe atması sonucu oluştuğu açıklanıyor. Peki Han'ın çöp toplama hastalığının adı ne? Dizinin fanlarını oldukça meraklandıran bu hastalığa dispozofobi deniyor. Yani çöp toplama ve biriktirme hastalığı olan "kompülsif biriktirme hastalığı".

Haberin Devamı

Dispozofobi nedir?

Dispozofobi, kişi için önemli olan hiçbir şeyi atamama ve biriktirme hastalığıdır. "İstifçilik" olarak da adlandırılan bu hastalık, değersiz, sağlıksız, kullanılmayan tüm eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumuna deniliyor. Dizpozofobiye sahip olan kişiler bazı eşyalarını ileride lazım olabilir düşüncesiyle saklıyor. Dispozofobi hastaları eski dergiler, plastik kaplar, giysiler, önemsiz e-postalar, faturalar, not tutulmuş ya da liste yapılmış kâğıtlar gibi gereksiz birçok şeyi biriktirir.

Kompulsif biriktirme hastalarının evlerinde genellikle adım atacak yer kalmaz

Dispozofobi belirtileri nelerdir?

  • Her şeyi biriktirme eğilimi
  • Topladıkları eşyaları birisi atmaya kalktığı zaman aşırı tepki gösterme ve kriz geçirme
  • Sosyal hayatta gözlenen davranış bozuklukları
  • Bütün evlerinin eşyalarla dolu olması

Kompülsif biriktirme hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Eşya biriktirme durumu, hem kişiyi hem de çevresindeki insanları olumsuz etkiliyorsa, uzmandan yardım alınması gerekiyor. Biriktirme hastalığı olan kişiler genellikle kendi başlarına tedaviye başvurmazlar. Yaptıkları şeyin bir hastalık olduğunun farkında değillerdir. Bu nedenle konuşma yoluyla ikna ederek psikolojik destek alınmasını sağlamak gerekiyor. Henüz bu hastalık için bir ilaç bulunmasa da psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapilerle tedavi mümkün.

Haberin Devamı