Beden Sağlığı Meğer yanlış biliyormuşuz! Yüzmek skolyozu düzeltir mi?

Meğer yanlış biliyormuşuz! Yüzmek skolyozu düzeltir mi?

Paylaş
Meğer yanlış biliyormuşuz! Yüzmek skolyozu düzeltir mi?

Yıllardan beri skolyoz problemi yaşayan pek çok kişiye tedavi amaçlı olarak yüzme egzersizleri tavsiye veriliyor. Peki yüzmek gerçekten skolyoz tedavisinde faydalı mı?

Sportomed Skolyoz ve Omurga Kliniği Uzman Fizyoterapistlerinden Kadriye Şahin Yorgun, yüzme sporunun skolyoz yani omurga eğriliği üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyan güncel araştırmaları anlattı.

Fizyoterapist Kadriye Şahin Yorgun "Skolyozlu kişilere yüzme en çok tavsiye edilen egzersizler arasında. Eskiden yüzmenin skolyozun ilerlemesini yavaşlattığına hatta skolyoz açısını düşürdüğüne inanılıyordu. Ancak günümüz araştırmaları yüzmenin omurga problemlerini düzeltmede yardımcı olmadığını aksine durumun daha da kötüye gitmesine neden olabileceğini gösteriyor" dedi.

ISITILMIŞ YÜZME HAVUZU BİLE VÜCUT SİMETRİSİNİ ETKİLİYOR

"Erken dönem (doğumdan ilk 1 yaşına kadar geçen sürede) ısıtılmış kapalı yüzme havuzuyla tanışmış çocuklarda, tanışmamış olanlara oranla göğüs asimetrisinin ve skolyozun gelişme riskinin çok yüksek olduğu gözlenmiş" diyen Fizyoterapist Kadriye Şahin Yorgun sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzme adolesan çağı olarak isimlendirilen ergenlik dönemlerinde skolyozu ve artmış kifoz-lordoz açısının düzeltmesi için çok sık tavsiye edilen sporlardan biri olmuştur. Ancak çalışmalar yine gösteriyor ki rekabet içeren yüzme sporu göğüs asimetrisini artırıyor. Bu durumun skolyoz açısını düşürmenin aksine cobb açısını artırdığı ve skolyozu ilerlettiği düşünülüyor. Yüzmenin kifoz ve lordoz açısı artmış kişilerde de beklenenin aksine torakal kifoz ve lumbal lordozu artırdığı gözlenmiş. Aynı zamanda yüzmenin kadınlarda bel ağrı problemlerini artırdığına dikkat çekilmiş."

UZMAN GÖRÜŞÜ ALARAK SPORA BAŞLAYIN

Fizyoterapist Kadriye Şahin Yorgun "Skolyoz tedavisinde yüzmenin etkisini araştıran çalışmalara devam ediliyor. Ancak son araştırmalar yüzmenin skolyoz tedavisinde kesin bir çözüm olmadığını ve olumsuz etkileri de olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle tercih edilecek spor, dans veya sosyal aktivitelere karar verirken muhakkak bir uzman görüşünün alınması gerekiyor" uyarısında bulundu.

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) NEDİR?

İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (omurga eğriliği) omurganın sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına geliyor.

Skolyoz aslında bir hastalık değil, bir bulgu. Nasıl ki farklı hastalıklara bağlı olarak ateş ya da ağrı gibi bulgular ortaya çıkabiliyorsa çeşitli hastalıklar da skolyoza neden olabilir. Bu nedenle skolyoz, sağlıklı bir omurga yapısında oluşan biçimsel bir deformite olarak tanımlanabilir.

Skolyoz, birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi farklı yaşlarda ve omurga yapısının çeşitli bölgelerinde görülebilir. İki farklı kişide aynı sebeple ortaya çıkan skolyoz, aynı şekilde seyir göstermez. Skolyozun kişilere göre değişen kendine özgü tedavi yöntemi yöntemleri vardır.

Haberin Devamı