Türkiye (Son Dakika) Mert'in okuldaki sır ölümü! Kantinde şırınga çikolata yedi, dudakları simsiyah oldu

Mert'in okuldaki sır ölümü! Kantinde şırınga çikolata yedi, dudakları simsiyah oldu

Paylaş
Mert'in okuldaki sır ölümü! Kantinde şırınga çikolata yedi, dudakları simsiyah oldu

Ankara'da, 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal'ın kantinde şırınga çikolata yerken fenalaşarak hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Küçük Mert, gözyaşları arasında toprağa verilirken ailesi de insan canının her şeyden önemli olduğunu dile getirerek açıklamalarda bulundu.

Ankara'da kantinden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yerken fenalaşarak hayatını kaybeden ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal (7) gözyaşları arasında toprağa verildi. Anne Şükran Köksal, "Ah yavrum Mert, sen ne yaptın Mert?" diyerek ağladı. Mert Yağız Köksal'a ilk müdahaleyi yapan Sıddık adlı okul görevlisi, "Çocuk yanıma geldi, ceketimi çekiştirerek eliyle boğazını işaret etti. Ben de 'nefessiz kaldı' diye kucağıma aldım, sırtını ovaladım biraz ama olmadı. Çocuğu sağlık ocağına bıraktık ama tabii o sırada dudakları simsiyah olmuştu. Çocuk kucağımda kayboldu" dedi.

Haberin Devamı

Okulda çikolata yerken fenalaştı

Keçiören ilçesinde yaşayan Şükran - Faruk Köksal çiftinin 2 çocuğundan büyüğü, Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu 1'inci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal, dün sabah okul kantininden aldığı sıvı çikolatayı yerken fenalaştı. Köksal, kantinin yakınında bulunan okul görevlisinin yanına giderek boğazını işaret etti. Görevlinin müdahale ettiği çocuk, daha sonra okulun karşı tarafında bulunan sağlık merkezine götürüldü. Ancak Mert Yağız Köksal, buradan ambulansla Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. Mert'in cenazesi daha sonra Adli Tıp Kurumu'na kaldırılırken, olayla ilgili hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Şırınga çikolata

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mert Yağız Köksal'ın ölümüne kantinden aldığı şırınga şeklindeki sıvı çikolatanın neden olduğunu açıkladı.

Açıklamada, "Keçiören Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu 1'inci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal'ın ilk bilgilere göre sabah 8.30'da okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yediği sırada nefes alamayarak fenalaşması üzerine yapılan tüm müdahalelere rağmen saat 9.10'da vefat ettiği, ölü muayene işleminin yapıldığı ve kesin ölüm sebebinin tespiti amacıyla Adli Tıp Kurumuna sevk edildiği, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.


Gözyaşları arasında toprağa verildi

Mert Yağız Köksal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edilerek Ahmet Efendi Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Baba Faruk Köksal, oğlunun tabutuna sarılarak uzun süre gözyaşı döktü. Anne Şükran Köksal da gözyaşlarına boğuldu.

Törene, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'un yanı sıra ailenin yakınları, okul görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından Mert Yağız Köksal'ın cenazesi, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. Anne Şükran Köksal, defin sırasında "Ah yavrum Mert, sen ne yaptın Mert?" diyerek ağladı.

"Dudakları simsiyah olmuştu"

Mert Yağız Köksal'a fenalaştığı sırada ilk müdahaleyi yapan okul görevlisi, DHA'ya konuştu. Sıddık adlı görevli, "Çocuk yanıma geldi, ceketimi çekiştirerek eliyle boğazını işaret etti. Ben de 'nefessiz kaldı' diye kucağıma aldım. Çocuğun sırtını ovaladım biraz ama olmadı. Ensesini ovaladım biraz, sallayarak oynatmaya çalıştım, baktım yine olmadı. O sırada müdür bey çıkarak, 'Ne oluyor' dedi. Ben de durumu anlattım. Hemen sağlık ocağına koştuk. Çocuğu sağlık ocağına bıraktık ama tabii o sırada dudakları simsiyah olmuştu. Ben bıraktım çıktım, baktım ben de kötü oldum. Çocuk kucağımda kayboldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Okul yönetimi açığa alındı

Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Keçiören'de birinci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal'ın okuldaki ölümüyle ilgili olarak okul yöneticilerinin açığa alındığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca okul kantiniyle yapılan sözleşmenin de feshedildiğini belirtti.

Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından görevlendirilen maarif müfettişlerince olayın tüm yönleriyle kapsamlı bir şekilde soruşturulduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

"Bakanlık Maarif Müfettişleri tarafından yapılan ilk incelemede, söz konusu kantin işletmesinin, ilgili mevzuat gereği okulda oluşturulan komisyon tarafından 15 Kasım 2019 tarihinde, Keçiören İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ise son olarak 29 Kasım 2019 tarihinde denetlendiği görülmüştür. Soruşturmanın salahiyeti açısından, sorumluluğu olabileceği düşünülen ilgili okul yöneticileri görevden uzaklaştırılmış olup, iddialara konu olan okul kantini işletmesinin sözleşmesi feshedilmiştir. Öğrencimizin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan ve eğitim camiamızı derinden üzen bu elim hadisede sorumluluğu bulunan kişiler hakkındaki soruşturma süreci hassasiyetle yürütülmektedir. Ayrıca, söz konusu olayla ilgili adli makamlarca başlatılan soruşturma devam etmektedir."


Mert'in ailesi açıklamada bulundu

Önceki gün son yolculuğuna uğurlanan küçük Mert’in annesi Şükran Köksal ve babası Faruk Köksal gazetecilere açıklamada bulundu. Mert Yağız Köksal’ın babası Faruk Köksal, "Ciğerimiz yanıyor sadece. Ölüyoruz, bir gün değil her gün ölüyoruz. Satılmaması gereken şeyleri satıyorlar. Para için değmez, insan canı her şeyden daha önemlidir" dedi.

Haberin Devamı

Aile, çikolatayı üreten firma başta olmak üzere olayda tüm sorumluluğu ve ihmali bulunanlar hakkında hukuki süreci başlatacaklarını söyledi. Anne Şükran Köksal, "Söylenecek bir şey yok. Çocuklar masum, gidiyorlar alıyorlar. Hiç aklımıza gelmezdi. Daha önce çantasında görmüştüm ve oyun hamuru, şekil çıkarıyorlar sandım. Ben sordum ’Nereden aldın’ diye, ‘Kantinden aldım.’ Hatta bende kızdım böyle pis pis şeyler alma diye ve gitmiş almış yine de. Ne gerekiyorsa yetkililer yapsın, diğer annelerin canı yanmasın. Ciğerimiz söküldü, çocuğum nefessiz kaldı, diyecek bir şey yok. Bundan sonra hukuki süreç öncelikle bu çikolatayı üreten firmayı şikayet etmeyi düşünüyoruz. Polisin izlediğine göre Mert o katta direkt hademeye gitmiş, o hademe o kattaymış, onun ceketini çekmiş, boğazını vurmuş, karnına bir şeyler yapmış. O ara müdürü çıkmış sağlık ocağına götürmüşler ve zaten o anda dudakları mosmor olmuş. Ben onu okula bıraktım, yoldaydım, işe gidememiştim" dedi.

Anne öğretmeninin aradığını ifade ederek, ‘Mert Yağız düştü bir gelebilir misiniz?’ diye aradı. Ben de gelmem uzun sürer diye annemi aradım, ’Anne gidip bakar mısın?’ diye söyledim. İş yerine gittim, annem aradı, ’Mert’i ambulansla götürüyorlar’ dedi. Gittik müdahale ediyorlardı ve kalp masajı yapıyorlardı" diye konuştu.

Arkadaşları söylemişler

Hastaneye gittiklerinde kendilerine boğazında bir şey olmadığını söylediklerini belirten anne Köksal, "Arkadaşları göstermişler bu çikolatadan yiyordu diye. Yanında bir arkadaşı varmış, o demiş çikolatanın kapağını yuttu diye. Mert çok güzel bir çocuktu, melek gibiydi. Öğretmeniyle konuştum, geçen hafta durumunu sordum, öğretmeni dedi ki ‘Çok çalışkan, çok başarılı ve ışık gördüğüm bir öğrenci’ dedi. Zaten okula gitmeden okumayı yazmayı sökmüştü. Okulda diğer çocukları okutuyor öğretmenlik yapıyormuş. Öğretmeni ‘Çok güzel bir çocuk yetiştirmişsiniz, böyle bir çocuk olmaz’ diye söyledi. Öyle kibar, çalışkan, zeki ve olgun bir çocuktu yaşına göre" dedi.

Baba Köksal: Ciğerimiz yanıyor

Baba Faruk Köksal ise, "Ciğerimiz yanıyor sadece. Ölüyoruz, bir gün değil her gün ölüyoruz. Satılmaması gereken şeyleri satıyorlar. Para için değmez, insan canı her şeyden daha önemlidir. Müdahalede eksiklik var. Hastanede bile görememişler, otopside çıkmış. Hastanede boğazında bir şey yok dediler. Zaten film çekildiğinde gözükmüyormuş. Ama otopside boğazından parçayı çıkarttılar. Her şeyden önde okullarda ilk yardım çok önemli, bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Okullarda bir doktorun durması gerekiyor. Başka anneler yanmasın, başka çocuklar gitmesin" dedi.

Aile, çikolatayı üreten firma başta olmak üzere olayda tüm sorumluluğu ve ihmali bulunanlar hakkında hukuki süreci başlatacaklarını da açıkladı.


Şırınga çikolatanın kapağı otopside çıktı

Mert Yağız Köksal'ın annesi Şükran Köksal, üretici firmadan şikayetçi olacaklarını söyledi. Köksal, "Ben daha önce çantasında bu şırıngadan görmüştüm, şekil vermek için kullanılan oyun hamuru aparatlarından sanmıştım. 'Çikolata anne, kantinden aldım' dedi. Ben de 'Bir daha böyle pis şeyler alma' diye kızdım; ama gitmiş almış yine" dedi. Öte yandan, Mert'in ölümüne neden olan şırınga kapağı Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopside çıkarıldı.