Gündem Mete Yarar: Fransa'da kıyamet kopacak

Mete Yarar: Fransa'da kıyamet kopacak

Paylaş
Mete Yarar: Fransa'da kıyamet kopacak

Yayınladığı Hz. Muhammed karikatürleriyle de İslam dünyasında büyük tepki toplayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 2'si polis 12 kişi öldü, 5'i ağır 20 kişi de yaralandı

POSTA.COM.TR ÖZEL / YAŞAR CAN

Haberin Devamı

Terör ve Güvenlik Uzmanı Mete Yarar İstanbul'daki canlı bomba saldırısı ve Fransa'nın başkentinde 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı saldırıları analiz etti. Posta'ya konuşan Mete Yarar, 'Fransa'da kıyamet kopacak' dedi. İşte Mete Yarar'ın çarpıcı analizleri:

PEŞ PEŞE GELEN SALDIRILAR NE ANLAMA GELİYOR?

Özellikle dünyadaki gerilimli bölgeler birbirini tetikliyor. Avrupa'da daha önce yaşanan terör dalgası birbiriyle bağlantılıydı. Doğu Bloku'nun olduğu dönemde yaşanan olaylar dahil olmak üzere... Dünyadaki konjektürel dengeler bozulduğunda sıkıntılı bölgelerin sayısı arttığında dünyadaki terör eylemlerinin sayısı da artıyor. Birebir bir ilişki var. Çünkü global dünya sadece ekonomik anlamda globelleşmedi, bir çok anlamda globalleşti. Saldırılar da artık global saldırılar oldu. Dünyanın herhangi bir yerindeki saldırı dünyanın başka bir yerinde de etki gösterebiliyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL SALDIRISI VE FRANSA'DAKİ SALDIRI ARASINDA BAĞ KURULABİLİR Mİ?

İstanbul'daki saldırı ve Fransa'daki saldırı arasında bir bağ kurmak mümkün değil. Saldırı şekilleri farklı. Birisinde bir yayınevini basıyorsunuz diğerinde farklı bir noktaya saldırı düzenliyorsunuz. İlliyet bağı şöyle; dünyadaki gerilimli bölgelerin sayısı arttıkça bu tarz saldırıların sayısı da artıyor. Hatırlayın Çeçenistan dönemi, hatırlayın, Irak saldırısı dönemi. Şu anda baktığımızda karışık olmayan bir çoğrafya var mı etrafımızda; Ukrayna, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Suriye dahil olmak üzere, Yemen'i Afrika'sı dahil olmak üzere birbiriyle alakası olmayan ama birbirini tetikleyen terör saldırıları var. Konjektürel bir gerilimden ötürü terör saldırısı artar.

SON DÖNEMDE AVRUPA'DA HAZIRLANAN GÜVENLİK RAPORLARINA DİKKAT

Son dönemde yayınlanan çok önemli güvenlikle ilgili hazırlanan raporlara baktığınızda hepsinin dikkat çektiği nokta şu; tüm dünyada güvenlik tehditleri artacak. Sıkıntılı bir döneme girildiği, bu dönemin sonuçlarının çok daha vahim olabileceğiyle ilgili. Radikal grupların saldırısı arttı, iki, çok daha kolay bir şekilde silah ve mühimmata ulaştılar.

Haberin Devamı

IŞİD Mİ YAPTI? - 'FRANSA'DA KIYAMET KOPACAK'

IŞİD'in bir tane eylem tarzı yok. Onlarca eylem grubu var ve onlarca eylem şekli var. Irak'ta baş keserken başka yerde farklı saldırılar yapabiliyor. Muhtemelen Fransa'da kıyamet kopacaktır. Bu tür saldırılarda bu kadar ağır zayiatlar son dönemde hatırlamıyorum.

SALDIRI SONRASI AVRUPA NE YAPACAK?

Bu tarz saldırıların sayısının son dönemde artması bir kaç şeyi değiştirecektir. Özellikle Fransa gibi ülkeler zaten göçmen konusunda sert önlemler alır. Daha da sert önlemler alacaktır. Vize işlemleri dahil olmak üzere bir çok konuda kısıtlamalar getirecektir.

IŞİD'E KATILANLAR AVRUPA'YA DÖNDÜĞÜNDE..

Normal insanların Fransa'ya girişleri çok daha zorlaşacaktır. Bu Avrupa'nın tamamında geçerli. Avrupa'da yaşanan bu saldırılar öncesinde raporlar yayınlandı. Bu raporlar hükümetleri ayağa kaldırdı. Hükümetler ayağa kalkınca toplumlar ayağa kalktı. Çünkü son dönemde yayınlanan raporların hepsi şunun üzerine kurulu: IŞDİ'e katılmak için giden gruplar Avrupa'ya döndüğünde

Haberin Devamı

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KORKUSU

IŞİD'in bölgede yaptığı terör saldırılarının benzerleri ya da daha kötüsü Avrupa'da da yapılabilir. Bugüne kadar Avrupa'da terör saldırısı yapabilecek adamların sayısı yüzleri geçmezken bugün bunlar binlerle ölçülmeye başlandı. Avrupalı istihbarat birimleri zaten teyakkuzdaydı. Onların en büyük korkusuysa IŞİD'e katılanların Avrupa'ya döndükten sonra ne yapacaklarıydı. Eğer saldırganlar yakalanır ve IŞİD'e katıldıkları orataya çıkarsa ondan sonra işin rengi değişir.