Beden Sağlığı Mide ağrısını önemseyin

Mide ağrısını önemseyin

Paylaş
Mide ağrısını önemseyin

Mide kanserinin belirtileri ülser, gastrit gibi hastalıklarla aynı. Mide ağrısı, bulantı, erken doyma, şişkinlik gibi belirtilerden yakınıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurun ve endoskopi yaptırın

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan anlattı:

Mide kanserinin sebepleri nelerdir?

Vakaların önemli bir kısmı 35 yaşın üzerindedir. Yani orta ve ileri yaş hastalığı. Riski artıran etkenleri şöyle sıralayabiliriz:

-Helikobakter pilori mikrobunun midede uzun süre var olması ve tedavi edilmemesi.

- C ve A vitamininden yoksun beslenme alışkanlıkları.

- Tuz içeriği yüksek olan besinler.

- Tütsülenmiş etler, rafine edilmiş besinler ve yanmış yağların tüketimi.

- Yüksek katkı maddesi (nitrat) içeren gıdalar.

- Sağlıksız içme suyu kullanımı.

- Gıda saklamak için soğutma sistemlerinin kullanılmaması.

-Sigara kullanımı.

- Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ile birlikte midenin koruyucu bariyerini bozan her türlü ilaç, midede zarara neden olabilir. Bu hasar uzun süre devam ederse kansere yol açabilir.

Mide ülseri öyküsü mide kanseri için risk faktörleri arasındadır. Belirtileri neler?

Büyük bölümü erken dönemde belirti vermez. Bazen mide ülserinde olduğu gibi yanma, ekşime, mide ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bazen de tümör, kanayarak mide ve bağırsak kanaması şeklinde kendini gösterebilir. Bu şikayetlerin görüldüğü hastalar tümörün erken dönemde tespit edilmesine olanak tanıdığı için şanslıdır. Çünkü mide kanserleri genellikle metastaz dönemine kadar hiçbir belirti vermez. Midede gıda akışının engellenmesi ya da hastalığın ilerlemesi durumunda bazı belirtiler ortaya çıkar. Yemeklerden sonra şişkinlik, hazımsızlık ve doygunluk hissi ortaya çıkabilir. Mide kanserli hastalarda ileri evrede; mide bulantısı, kusma, mide ya da bağırsakta kanamalar, sırta vuran ağrılar olabilir. Hastalarda iştahsızlığa bağlı olarak kilo verme görülebilir. Halsizlik ve yorgunluk oluşabilir.

Başka hastalıklarla karıştırılıyor mu?

Gastrit’te (mide iltihabı) görülen mide ağrısı, midede şişkinlik hissi gibi belirtiler mide kanserini taklit edebilir. Midede şişkinliğin ve ağrının gastrite bağlanarak önemsenmemesi, sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu belirtiler mide kanseri belirtileri ile benzerlik gösterdiği için mutlaka endoskopi ile takibi gereklidir. Bazı durumlarda midenin iltihabı hastalıkları mide kanserini baskılayabilir.

Korunmak için neler yapılmalı?

-Erken dönemde belirti vermediği için mide sorunu yaşıyorsanız düzenli endoskopi yaptırın. Şikayet yoksa 50 yaşından sonra her 5 yılda bir endoskopi yaptırın.

- İlaç alımı konusunda dikkatli olun. Sağlıklı beslenir ve kaliteli bir yaşam sürerseniz, mide salgısı sürekli kendini yeniler. Böylece mideniniz hasar görmez.

-Mide kanserinin en çok görüldüğü ülkeler, çiğ et tüketiminin yaygın olduğu Uzakdoğu ülkeleridir. Bu nedenle pişmemiş etler, suşi, tütsülenmiş etler ve pişmemiş sıcak gıdaların tüketiminden uzak durun.

- Konserve gıdalar yerine dondurulmuş ya da taze gıdaları tercih edin.

- Süt ürünlerinde güvenilir markaları tercih edin. Cam şişe içindeki içecekleri tercih edin. Özellikle sıcakta kalan plastik şişelerden uzak durun.

- Kırmızı etten daha çok beyaz et ve balık tercih edin. Ancak beslenmenizden kırmızı eti tamamen çıkarmayın.

- Stres ve gerginlik, mide ve bağırsak hastalıklarını tetikler. Stres, bağışıklık sistemini de baskılar. Stresle birlikte gelen sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar da mide kanserine zemin hazırlar. Bu nedenle stres kontrolü çok önemli.

Hazır gıdalar kolon kanserini tetikliyor

Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci anlattı:

Kolon kanserinin sebepleri nelerdir?

Beslenme alışkanlıkları: Fast food tüketiminin sık olduğu ülkelerde kolon kanseri sık görülüyor. Posasız gıdalar nedeniyle kabızlık şikayetlerinin oluşmasıyla ve dışkının uzun süre bağırsak içinde kalması o bölgede kanserleşmeye neden oluyor. Şarküteri ürünleri, salamuralar, tütsülenmiş etler, mangal türü yiyecekler, kızartmalar bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına yol açarak kabızlık yapan en önemli yiyecek gruplarıdır.

İleri yaş: 60 yaşın üzerindeki hastaların kolon ve rektum kanserlerine yakalanma oranı, 40 yaş altındaki kişilere göre 10 kat daha fazladır.

Ailesel öykü: Bağırsak kanserlerinin yüzde 15-16’sı ailesinde olanlarda ortaya çıkıyor.

Polip varlığı: Kanserlerin yüzde 85’i poliplerden gelişiyor.

Belirtileri nelerdir?

Dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler. Örneğin kabızlık ya da ishal.

Anüsten ve büyük abdestten kan gelmesi.

Büyük abdestte yumurta akı gibi salgı.

Karında şişlik ve ağrı (ileri evrede).

Korunmak için neler yapılmalı?

- Ailenizde 50 yaşından önce kalınbağırsak kanseri vakası varsa 40 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırın. Ailede kalınbağırsak kanseri yoksa 50 yaşından itibaren düzenli olarak 5 yılda bir kolonoskopi yaptırın.

- Düzenli tuvalet alışkanlığı kazanmaya çalışın. Böylece kabızlık riski ortadan kalkar.

- Posalı gıdaları tercih edin. Fast food türü yiyeceklerden uzak durun.

-Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum içerikli besinler kalınbağırsak kanserinden koruyucudur.

- Çok kilo almak kalınbağırsak kanseri için risktir. Fazla kilolarınızdan kurtulun.

- Sigarayı bırakın.

-Kırmızı eti azaltın. Sebze ve beyaz et ağırlıklı beslenin.

- Kızartma, tütsülemiş ve mangalda pişirilmiş yiyeceklerden uzak durun.

YARIN: PROSTAT VE AKCİĞER KANSERiNDEN KORUNMA

>> 1. BÖLÜM: KANSER SAVAN YİYECEKLER

>> 2. BÖLÜM: MEME AĞRISI KANSER İŞARETİ Mİ?

2

Haberin Devamı