Dünya Milletvekilleri Kraliçe'ye kızdı

Milletvekilleri Kraliçe'ye kızdı

Paylaş
Milletvekilleri Kraliçe'ye kızdı

Kraliçe 2. Elizabeth hükümetin bir yıllık programını açıklamış; ülkenin AB üyeliğinin referanduma götürülmesiyle ilgili konuşmamıştı. 132 milletvekili konunun açılmamasından rahatsız oldu

İngiltere’de 132 milletvekili, Kraliçe 2. Elizabeth’in geçen hafta hükümetin bir yıllık programını açıkladığı konuşmasında ülkenin AB üyeliğini referanduma götürülmesiyle ilgili bir yasa taslağından bahsetmemesinden rahatsız olduğunu bildirdi. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin AB’ye şüpheyle bakan milletvekillerinin hazırladığı ve ülkenin AB üyeliğinin bir an önce halk oylamasına sunulması gerektiğine ilişkin değişiklik önerisi, 277’ye karşı 132 oyla kabul edilmedi.

Haberin Devamı

PARTİSİNDEKİLERE ENGEL OLAMADI


Ancak 132 oyun yaklaşık 115’inin Muhafazakar Parti’den olduğu dikkate alındığında, Cameron’ın partisi tarafından baskı altında olduğu yorumları yapılıyor. David Cameron, ocak ayında yaptığı tarihi AB konuşmasında, iki yıl sonra yapılacak genel seçimi kazanması halinde ülkesinin AB ile ilişkilerini yeniden düzenlemeye çalışacağını ve bu düzenleme istenilen gibi olmazsa 2017 yılında AB üyeliğinin referanduma sunulacağını söylemişti. İngiltere Başbakanı dün ise bu konudaki kararlılığını ortaya koyan bir yasa taslağı yayınlamıştı. Cameron, bu yasa taslağına karşın, bugün partisi içindeki çatlak seslere engel olamadı.

CAMERON ELEŞTİRİLİYOR

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in geçen hafta hükümetin bir yıllık programını açıkladığı yasama yılının açılış konuşmasında, AB üyeliği referandumuna ilişkin bir yasa taslağından bahsetmemesi ise özellikle Muhafazakar Parti içinde rahatsızlığa neden olmuştu. Muhafazakar Partili Savunma ve Eğitim Bakanları, "bugün referandum yapılsa ülkenin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğinden ayrılma yönünde oy kullanacaklarını" söylemişlerdi. Cameron, partisinin bazı üyeleri tarafından AB’ye karşı yeteri kadar sert tutum takınamamakla ve AB yanlısı olan koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti’ye AB konusunda fazla taviz vermekle eleştiriliyor. Muhafazakar Parti’nin tabanından özellikle son dönemde, AB karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’ne (UKIP) kaymalar olduğu biliniyor. Yapılan kamuoyu yoklamalarında UKIP’in, muhalefetteki İşçi Partisi ve koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti’den sonra üçüncü sırada gelmesi dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

AA