Mucize faydaları saymakla bitmeyen dağ çayı hakkında merak edilen her şey

İlk bakışta adaçayına benzeyen, belki de bu yüzden daha önce görmüş olsanız bile adaçayı sanıp öylece yanından geçmiş olabileceğiniz dağ çayını tanıyınca çok şaşıracak, onu tanımadan geçen her gününüz için üzüleceksiniz, eminiz.

13 Temmuz 2018, Cuma 11:19
A A
Dağ çayı ya da yayla çayı nedir?

Dağ çayı ya da yayla çayı nedir?

Dağ çayı, ana vatanı Avrupa ve Asya olarak bilinen, dolayısıyla iki kıtada da toprakları olan ülkemizde sıkça bulunan çok yıllık bir bitki. Öyle ki kendisine Batı Karadeniz, Akdeniz, Ege, Marmara ve Güney Doğu Anadolu’nun orman içlerinde, çalılıklarında, yaylalarında ve dağ eteklerinde rastlamak pek mümkün desek yanlış olmaz.

Halk arasında yayla çayı olarak da anılan bu dağ çayı bitkisi, adaçayı bitkisiyle karıştırılsa da aslında daha sert bir yapıya sahip olmasıyla ondan kolayca ayırt edilebiliyor. Boyu 1 metreye kadar çıkabilen bu bitkinin yaprakları yaklaşık 2-3 santimetre kalınlığa dek ulaşabiliyor, açık yeşil-gri tonlarındaki rengiyle hemen fark edilebiliyor.

İçinde vücudumuz için faydalı birçok uçucu yağ barındırdığından sağlığımıza katkı sağlayan dağ çayı bitkisinin ilaç yapımında dahi kullanıldığı biliniyor. Ülkemizde 10'dan fazla türde dağ çayı bulunurken tüketime uygun olan türlerini kolayca temin edilebilecek yerler arasında tabii ki aktarlar ve doğal ürünler satan online alışveriş siteleri geliyor.

Dağ çayı bitkisinin faydaları

Dağ çayı bitkisinin faydaları

  • Güçlü antioksidan özellikleri bulunan dağ çayı, vücudu serbest radikallerden koruyor, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıkları önlüyor, var olan hastalıkların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor.
  • Balgam söktürücü bir etki oluşturuyor.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor.
  • Kan sulandırıcı bir etkisi olduğu da biliniyor.
  • Vücudun farklı yerlerinde oluşan iltihaplanma sorununun hızla iyileşmesine destek oluyor, bu sorunun tekrarlanmasını da önemli ölçüde önlüyor.
  • Hazmı kolaylaştırarak hazımsızlık nedeniyle oluşan mide ağrılarının ve şişkinliklerinin önüne geçiyor.

  • Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olarak gaz, kabızlık gibi sorunların hızla geçmesini sağlıyor.
  • Tüm bu özellikleri nedeniyle iştah açıcı bir etki oluşturuyor.
  • Sinirleri gevşettiği söylenen dağ çayı, bu özelliğiyle stres ve stres kaynaklı uykusuzluk sorunlarıyla baş etmemize de yardımcı oluyor.
  • Regl dönemindeki kadınların bu dönemi çok daha huzurlu bir şekilde geçirmelerini sağlıyor.
  • İdrar yolu enfeksiyonu yaşayanların da yardımına koşan dağ çayı, bu sorunun da daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasında etkili oluyor.
  • Son olarak dağ çayı, içindeki uçucu yağların etkisiyle doğru kullanıldığında saç köklerini besleyerek saç tellerinin daha güçlü olmasına yardımcı oluyor.

Dağ çayı nasıl tüketilir?

Dağ çayı nasıl tüketilir?

Dağ çayı bitkisi en çok çayı demlenerek tüketilen bir bitki. Aktarlardan ya da online alışveriş sitelerinden aldığınız kurutulmuş haldeki dağ çayını hazırlamak da pek kolay üstelik. Diğer birçok bitkiyi demlerken yaptığınız yöntemleri uygulamanız yeterli olsa da ayrıntılı bir tarif isteyenler için hemen anlatmış olalım.

"Dağ çayı" çayı tarifi için gerekli malzemeler:

"Dağ çayı" çayı tarifi için gerekli malzemeler:

1 su bardağı kaynar su

1 avuç kurutulmuş dağ çayı (Çiçekleri ve yaprakları bir arada olmalı)

Bal, limon (Arzuya göre)


Dağ çayı nasıl yapılır?


Dağ çayı çayını demlemek için iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. İlk olarak, kaynatıp bir kenara aldığınız sıcak suyun içine dağ çayı ilave edin ve 5-10 dakika arası (damak zevkinize göre) demlenmesini bekleyin. Ardından çayı süzüp içinden tanelerini ayırın ve dilerseniz biraz ılımasını bekleyip içine bal ve limon ilave ederek afiyetle için.

İkinci yöntemse şimdilerde çok tavsiye edilmeyen ancak dağ çayı bitkisi gibi sert yapılı bitkiler için kullanılan doğrudan kaynatma yöntemi. Bir su bardağı oda sıcaklığında suyu ve bir avuç dağ bitkisini küçük bir demliğe ya da tencereye aktarın ve birlikte 5 dakika kadar kaynatın. Ardından ilk yöntemde olduğu gibi süzüp tanelerini içinden ayırın ve ılımasını bekleyip dilerseniz sade olarak dilerseniz bal-limon ilavesiyle tüketin. İşte bu kadar!

Yağı da kullanılıyor

Yağı da kullanılıyor

Dağ çayı bitkisi çay olarak tüketiminin dışında hazır olarak bulabileceğiniz yağ şeklinde de kullanılabiliyor. Satın alacağınız dağ çayı yağını aynı oranda badem yağı ya da zeytinyağı gibi faydalı yağlarla karıştırarak saç diplerinizden uçlarınıza sürebilir. Yaklaşık 2-3 saat bu şekilde beklettikten sonra yıkayıp durulayabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı, gür ve uzun saçlara sahip olabilir, saç köklerinizi de saç tellerinizi de güçlendirebilirsiniz, bizden söylemesi.


Dağ çayı yan etkileri

Dağ çayı yan etkileri

Aşırı tüketilmesi durumunda mide bulantısına neden olduğunu unutmamalı, günde 2 fincandan fazla tüketmemeli ve 1 hafta boyunca her gün içerseniz bir sonraki hafta mutlaka ara vermelisiniz. Hamilelik ve emzir dönemlerindeki kadınların da tüketmesi tavsiye edilmiyor, aklınızda bulunsun.

Aynı şekilde ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da alerjik bir yapıya sahipseniz mutlaka alanında uzman doktorlarınıza danışmalı ve onların önermediği hiçbir bitkiyi tüketmemelisiniz, aman diyelim.


Kaynak: yemek.com

Sıradaki haber yükleniyor...

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.