Gündem Musul'daki başkonsolosluk binası bu halde

Musul'daki başkonsolosluk binası bu halde

Paylaş
Musul'daki başkonsolosluk binası bu halde

Musul’da Irak’ın DEAŞ’a karşı harekâtı sürerken, örgütten alınan Tayaran mahallesindeki Türkiye’nin Musul Başkonsolosluk binasının görüntüleri yayınlandı

RAK’ın Musul kentinin DEAŞ’tan temizlenmesi için başlatılan operasyon devam ederken, 5 gün önce bu örgütten alınan Tayaran Mahallesi’ndeki Türkiye’nin Musul Başkonsolosluk yerleşkesinin görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde, yerleşkenin yerle bir olduğu görüldü. Erbil merkezli uydudan yayın yapan K24 Televizyonu, 5 gün önce Irak ordusunun Musul’un DEAŞ’ten temizlenmesi için başlattığı operasyonda DEAŞ’tan geri aldığı Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun bulunduğu yerleşkesinin görüntüsünü yayınladı.

BOMBALANMIŞTI


Görüntülerde, Konsolosluk binasından geriye ayakta kalan bir yapı kalmadığı göze çarparken daha önce koalisyon güçleri tarafından düzenlenen hava saldırısında yerleşkenin koruma duvarlarının da yerle bir edildiği görüldü. Terör örgütü DEAŞ, 11 Haziran 2014 tarihinde Tayaran Mahallesindeki Konsolosluğa saldırmış ve Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ın da aralarında olduğu 49 kişiyi rehin almış ve Türk bayrağını indirmişti. Musul Başkonsolosluğu yerleşkesi 4 Nisan 2016 tarihinde, DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu üyesi ülkelere ait savaş uçakları tarafından hedef alınmıştı. Türk Dışişleri, söz konusu operasyonun tüm aşamalarında Türkiye’nin görüş ve onayının alındığını açıklamıştı.


‘MUSUL’UN BATISININ ÜÇTE BİRİ ELİMİZDE’


Musul’un Dicle Nehri’nin ayırdığı batı yakasını DEAŞ’tan temizlemek için başlatılan operasyon kapsamında bu bölgenin üçte birinin kontrol altına alındığı bildirildi. Iraklı Tümgeneral Maan El Saadi, “Musul’un batısının yaklaşık üçte biri, birliklerimizin kontrolü altında” dedi. Irak güçleri, Musul’un batısını geri almak için 19 Şubat’ta operasyon başlatmıştı. Kentin doğu yakası Irak’ın elinde. Öte yandan Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki Baduş Cezaevi’nde yaklaşık 500 kişinin cesedinin yer aldığı bir toplu mezar bulunduğu açıklandı. Irak’ta Şii ağırlıklı Haşdi Şabi Enformasyon Merkezi, cesetleri bulunanların DEAŞ militanlarının katlettiği “sivil mahkumlar” olduklarını duyurdu. Ancak bu iddia henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.