Beden Sağlığı Nakil sevincini sigara söndürdü

Nakil sevincini sigara söndürdü

Paylaş
Nakil sevincini sigara söndürdü

İzmir'de 2 kez böbrek nakli olarak sağlığına kavuşan Nuri Bengisu, sigara içmeye devam edince mesane kanseri oldu

İzmir’de 2 kez böbrek nakli olan Nuri Bengisu (59), 25 sene içtiği sigara nedeniyle mesane kanseri olunca nakille takılan böbreğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Tedavisi halen Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde devam eden Nuri Bengisu, 8 sene diyalize bağlı yaşadıktan sonra 2001’de kadavradan böbrek nakli olduğunu, nakil sonrası bazı problemler nedeniyle 15 gün sonra takılan böbreğin işlevsiz hale geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

Diyalize devam ettiği sırada tekrar organ beklemeye başladığını dile getiren Bengisu, 2002 yılında bir kez daha şansın yüzüne güldüğünü ve böbrek naklinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Diyaliz dönemlerinin çok zor geçtiğini anlatan Bengisu, şöyle konuştu:

"11 yıldır böbrek sorunu yaşamıyorum. Şimdi ise nakillerle ve böbreklerle hiç ilgisi olmayan bir hastalığım çıktı. Daha önceleri çok sigara içiyordum. Aşağı yukarı 20-25 sene kadar sigara içtim. Bunun sonucunda da mesanede kitle çıktı. Doktorlar bunun sigaradan kaynaklanan bir hastalık olduğunu söylediler. Bununla beraber bazı rahatsızlıklar daha görülmüş. Böbreğimi kaybetme ihtimalim söz konusuymuş. Sigarayı artık bıraktım ve bir daha içmeyeceğim."

Haberin Devamı

'SİGARANIN VÜCUDA ZARARI BÜYÜK'

EÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ise 2001 ve 2002 yılında iki kez kadavradan böbrek nakli yaptıkları Nuri Bengisu’nun sigara nedeniyle idrar torbasında kanser oluştuğunu belirtti. Sigaranın sadece akciğer ve dudak kanseri yapmadığını, bütün vücuda zararının olduğunu ifade eden Hoşcoşkun, şunları söyledi:

"Böbrek yetmezliği olan hastamıza biz 2001 ve 2002 yıllarında iki kez böbrek nakli yaptık. Hastamız 25 sene sigara içmiş. Sigara vücudun bütün sistemlerine zarar veren bir alışkanlık. Bu zararlardan bir tanesi de idrar torbasında, idrar yollarında kanser oluşturmasıdır. Sigara içmesi nedeniyle hastamızın idrar torbasında yani mesanesinde bir kanser oluştu. Bu sigarayla bağlantılı. Hem idrar torbasında hem de kadavradan takmış olduğumuz böbreğin idrar kanalına bu kanser yayılmış vaziyettedir. Yeni bir ameliyatla bu kanseri temizleyeceğiz. Vatandaşlarımız şunu bilsinler. Organ nakli yapalım, organlarımızı bağışlayalım ama bunun yanında sigaradan da uzak duralım. Sigaranın o zararlı maddeleri hava yoluyla, gaz yoluyla akciğerlerden kana geçiyor. Bu sistemik olarak bütün vücudun her tarafında zararlı etkileri oluyor. Bunlardan bir tanesi de nakil yaptığımız bu hastamızdaki idrar yolları kanseridir."

Haberin Devamı

Hoşcoşkun, müdahalenin gecikmesi durumunda ise nakilli böbreğe doğru yayılma ihtimali olan kanserin, böbreğin kaybına yol açabileceğini, ancak idrar yollarındaki kanserli bölgeyi zamanında tespit ettiklerini de sözlerine ekledi.

AA