Hayvanlar - Çevre NASA Güneş Sistemi'ne en uzak cismi görüntüledi
Paylaş
NASA Güneş Sistemi'ne en uzak cismi görüntüledi

NASA New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay sondası Güneş Sistemi'nin dışında, bilinen sınırların ötesinde yeni bir uzay cismini görüntüledi. Eski Yunanlılar ve Romalılar, bilinen dünyanın sınırlarının hemen ötesinde gizlenmiş en uzak yere Ultima Thule adını vermişlerdi. Bilim insanları da bu kaya parçacığına 'Ultima Thule' ismini verdi

30 yıl önce keşfedilen ve Kuiper Kuşağı olarak bilinen Dünya’ya ve Güneş Sistemi'ne en uzak bölgeden bu sabah sinyal alan NASA çalışanları, insanlık tarafından keşfedilen en uzak kaya parçasını görüntülemeyi başardı.

Haberin Devamı

Başlangıçta, Ultima Thule'nin birbirlerinin etrafındaki yörüngeye kilitlenmiş iki küçük gezegen olduğuna inanılıyordu. Yeni Ufuklar tarafından çekilen fotoğrafların analizi bunun böyle olmadığını gösteriyor.

NASA “Kuiper Kuşağı nesnesi bir bowling labutuna benzeyen kendi etrafında dönen, yaklaşık 20’ye 10 mil boyutlarında bir şekle sahip olabilir” açıklamasını yaptı.

Dünya'dan yaklaşık 6.5 milyar kilometre uzaklığında olan ve 32 kilometre uzunluğa sahip dev bir fıstığa da benzetilen kaya parçası, Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğu ile ilgili bilgi verebilir.

'New Horizons' Ocak 2006'da ABD'den fırlatılmıştı. Aracın asıl misyonu, cüce gezegen Plüton ve 5 uydusunu incelemekti. Plüton, bilim insanlarınca Güneş Sistemi’nin bir gezegeni olmaktan çıkarılarak Kuiper Kuşağı'nın gezegeni olarak tasniflenmişti.

Haberin Devamı

Güneş Sistemi'nin sınırı olarak nitelendirilen Kuiper Kuşağı, buz tutmuş cüce gezegenler ve asteroidlerden oluşuyor. Eliptik bir şekli olan kuşağın çapının 4 ila 5 milyar kilometre olduğu tahmin ediliyor.