Türkiye (Son Dakika) Nişanlısını öldüren adama 26 yıl

Nişanlısını öldüren adama 26 yıl

Paylaş
Nişanlısını öldüren adama 26 yıl

Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde ayrılmak isteyen nişanlısı 21 yaşındaki Bediha Oral'ı tabancayla vurarak öldürmekten tutuklu yargılanan 25 yaşındaki Akif Yıldırım, 'kasten adam öldürmek' suçundan 25 yıl, ruhsatsız silah taşımaktan ise 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı

Öldürülen kızın ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, "Bugünkü kararı da Yargıtay nezdinde temyiz edeceğiz" dedi.

Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’nde geçen 29 Nisan günü, ayrılmak isteyen nişanlısı Bediha Oral’ı ailesinin gözleri önünde tabancayla tek kurşunla vurarak öldüren Akif Yıldırım’ın yargılanmasına Elazığ 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dördüncü duruşma ile devam edildi.

Duruşmaya, ömür boyu hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan sanık Akif Yıldırım, öldürülen Bedia Oral’ın anesi Sabiha Oral, babası Şahhaydar Oral, ablası Ayten Oral, kızkardeşleri Nurhayat ve Esra Oral ile ailenin gönüllü avukatlığını üstlenen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in eşi Reyhan Yalçındağ Baydemir ile tarafların avukatları katıldı.

’YA BENİMSİN YA TOPRAĞIN’ MANTIĞI

Duruşmada avukat Baydemir, ’töre saikiyle tasarlamak suretiyle adam öldürmek’ ve haksız tahrik indirimi yapılamaması talebiyle dilekçesini mahkeme heyetine sundu. Baydemir, kasten öldürme suçunun insanlığa karşı işlenmiş suçlar olduğunu belirterek, "Sanık kasten planlayarak cinayet işlediği için hak ettiği cezaya çaptırılması gerekiyor.

Mahkeme heyetinin vereceği karar, son zamanlarda sistematik hale gelen kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi açısından son derece önemlidir. Burada haksız fiilden bahsediliyor. Baskı ve tehditlerden kurtulmak için nişan bozmak haksız fiil midir? Sanık, nişanı bozması gerekirken bozmamış öldürmeyi tercih etmiştir. Çünkü ailesi tarafından ’ya nikah ya ölüm’ seçeneği kafasına yerleştirilmiştir. Yargıtay 1’inci Dairesi’nin kararına göre, kişiler evli olsa dahi tahrik indirimi uygulanması söz konusu değildir. Sanık, olay günü, ’ya benimsin ya toprağın’ mantığı güderek cinayeti planlamıştır. Adaletli bir karar istiyoruz" dedi.

’ADALETE GÜVENİYORUM’ SÖZÜNE, HAKİMDEN ’GÜVEN’ YANITI

Bediha Oral’ın babası Şahhaydar Oral da, "İbrahim Tatlıses’e kurşun sıkan 55 yıl ceza almıştı. Bu da kızımı kasten öldürmüştür. Adaletinize güveniyorum" deyince, Mahkeme Başkanı İsmail Sezgin "Güven" dedi. Savcının son mütalaasını vermesinin ardından mahkeme heyeti kısa bir ara verdi. Bu sırada sanık Akif Yıldırım su isteme bahanesiyle odadan çıkarılırken, Bediha Oral’ın kız kardeşi Esra Oral, "Allah belanı versin" diyerek tepki gösterdi.

’ÇOK PİŞMANIM’

Aranın ardından Mahkmeme Başkanı İsmail Sezgin’in son sözünü sorduğu sanık Yıldırım, "Çok pişmanım. Ben böyle olmasını istemedim. Bediha’yı öldürme gibi bir niyetim yoktu" dedi. Sanık Yıldırım, ’kasten adam öldürmekten’ 25 yıl, ruhsatsız silah taşımaktan ise 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

AVUKAT BAYDEMİR: TEMYİZ EDECEĞİZ

Duruşmanın ardından adliye önüne çıkan Oral’ın yakınları gözyaşlarına boğuldu. Sinir krize geçiren anne Sabiha Oral’i avukat Baydemir sakinleştirmeye çalıştı. Adiye önünde açıklama yapan Baydemir, kadın cinayetlerinin politik cinayetler olduğunu savunarak verilen kararın da kendilerini haklı çıkardığını söyledi. Baydemir, şöyle dedi:

"Erkek aklı böyle bir şey. Sınırsız derecede kadın öldürme, kadına her türlü şiddeti uygulama ve bunun karşılığında çıkmayan adalet olarak özetleyebileceğimiz akıl devlet aklıdır. Yargı bürokrasisi içinde böyledir, hükümet içerisinde böyledir, bütün devlet kurumları içerisinde böyledir. Gencecik bir kadını bilerek öldürdüğü için bir insan 25 yıl ceza alıyor. yani bugünkü Bediha Oral dosyasında failin aldığı ceza bu. Bir hukukçu kimliğimle, bir anne kimliğimle, bir insan hakları savunucusu kimliğimle bu kararı kabul etmediğimi ifade etmek istiyorum. Bu dosyanın da, dün Batman’da cenazesini aldığımız 15 yaşındaki Hatice’nin de, işte Güldünya’ların da ve hepsinin davalarının takipçisi olduğumuzu bir kere daha ifade etmek istiyorum. Bugünkü kararı da Yargıtay nezdinde temyiz edeceğiz."

’HAK ETTİĞİ CEZAYI ALMADI’

Cinayete kurban giden Bediha Oral’ın ablası Ayten Oral, kardeşinin doğum tarihini mezar taşına yazmadıklarını belirterek, "Biz buraya bugünün tarihini yazacağımızı sandık ama yazmayacağız. Çünkü kardeşimin hak ettiği bu değildi. O katil hak ettiği cezayı almadı. Hakimlere küfür etmedi diye, taşkınlık yapmadı diye indirim aldı. Ne zaman ki ömür boyu hapis cezası alır o zaman buraya o tarih yazılacak" dedi.

Gülbin YILDIZ/ ELAZIĞ, (DHA)

Haberin Devamı