Ödem attıran çay tarifleri

Ödem vücudumuzun belli bölgelerinde, özellikle yumuşak dokuların olduğu bölgelerde su toplanması olarak bilinir. Çeşitli sağlık problemlerinden kaynaklanabileceği gibi hareketsiz yaşam ve kilo alımıyla da bağlantılı olabilir. Gelin ödemin sebeplerini ve ödem atmaya yardımcı birkaç çay tarifini öğrenelim...

Son Güncelleme:
A A
ÖDEM NEDEN OLUR?

ÖDEM NEDEN OLUR?

Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Öztürker ödemin nedenlerini ve tıbbi olarak yapılması gerekenleri sıraladı:


TUZ VE SUYU FAZLA TÜKETİYORSANIZ ÖDEM SORUNU KAÇINILMAZ OLABİLİR


İnsan vücudunun yüzde 65-70’inin sudan oluştuğu bilinmektedir. Ödem vücutta özellikle yumuşak dokuların olduğu bölgelerde, damar içi sıvının damar dışına sızması ile oluşur. Ödem aşırı tuz tüketimi, fazla sıvı alımı, aşırı hareketsizlik gibi durumlarda oluşabileceği gibi çeşitli hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

 

Böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, ileri beslenme bozukluğu, tiroid bezi hastalıkları gibi bazı hastalıklar tüm vücutta ödem oluşturabilir. Damar tıkanıklığı ve hareketsizliğe bağlı oluşan ödemler ise genelde kol ve bacak ya da tek bir vücut bölgesinde görülebilir. Alerjik ödemler de göz çevresi ve dudak gibi tek bölgede olabilir.

EL, KOL VE AYAKLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

EL, KOL VE AYAKLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

Ödemin belirtileri vücutta kaynak aldığı bölgeye göre değişebilmektedir. Örneğin kalp ve böbrek yetersizliği, sürekli oturmaya bağlı ödemler yer çekimi etkisi ile ayak bileği ve bacaklarda oluşur. Damar tıkanıklığına ya da toplardamara bası yapan nedenlere bağlı ödemler tek kol ya da tek bacakta şişme ile ortaya çıkabilir. İç organlarda sıvı birikmelerine bağlı ödemler ise, o organla ilgili bulgular verebilir, örneğin; akciğer ödeminde nefes darlığı gözlenebilmektedir.


Özellikle yetişkinlerde ödemin klinik olarak bulgu verebilmesi için neredeyse 3 litreden fazla sıvının birikmesi gerekir. Buna bağlı olarak kiloda artış, hareket yeteneğinde azalma, ciltte incelme ve sıvı sızması, bunların sonucu da ödem yaraları gelişebilir.

 

TUZ TÜKETİMİNİZİ AZALTIN

TUZ TÜKETİMİNİZİ AZALTIN

Günlük gereksinimden fazla alınan tuz, ödem oluşumunu hızlandırır. Bu sebeple yemeklere az tuz konulmalıdır. Hazır ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Tuzlu zeytin ve peynirler suda bırakılıp, tuzları alındıktan sonra tüketilmelidir. Bol taze meyve ve sebze tüketimi özellikle önerilir.


Bu tip besinler ödem yapmayacağı gibi bu besinlerin sindirim sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır. Hatta bazı besinlerin (ananas, kivi, nar, armut, kavun, karpuz gibi meyveler ile maydanoz, salatalık ve kabak gibi sebzeler) idrar söktürücü etkileri vardır ve metabolizmamız için oldukça yararlı olduğu bilinmektedir.

Fazla tuz alınmadan içilen suyun ödem arttırıcı bir etkisi yoktur ancak kalp ve böbrek hastaları bu konuda dikkatli olmalıdır. Kırmızı et, beyaz ete göre yani tavuk ve balık etine göre daha çok tuz içerdiğinden tüketimi sınırlandırılmalıdır.

ÖDEM ATTIRAN ÇAY TARİFLERİ

ÖDEM ATTIRAN ÇAY TARİFLERİ

Bu bitki çayları ödem atmaya, idrar söktürmeye ve sizi rahatlatmaya yardımcı olur. ancak öncelikle mutlaka doktorunuza danışmalı ve ödemle ilgili bilgi almalı, altta yatan sağlık sorunlarını tedavi ettirmelisiniz.

ELMA-LİMON-TARÇIN ÇAYI

ELMA-LİMON-TARÇIN ÇAYI

Malzemeler:


•   1 limon

•   1 tarçın çubuğu

•   1 adet elma

•   1 tatlı kaşığı karabiber

•   1 litre su


Hazırlanışı:


Elma ve limonu 4 parçaya bölün ve bir kabın içerisine koyun. Sonrasında içerisine tarçını ve karabiberi ekleyerek 1 litre suyun içerisinde kaynatın

ZENCEFİL ÇAYI

ZENCEFİL ÇAYI

Malzemeler:


1 parça taze zencefil

1,5 bardak su

Biraz bal


Hazırlanışı:


Zencefil parçasını soyun ve 15 dakika boyunca 1,5 bardak suda ince dilimler halinde kaynatın. Kapağı kapalı bir şekilde kaynamasına özen gösterin. İçerisine bal ekleyin ve süzün. 

KARAHİNDİBA ÇAYI

KARAHİNDİBA ÇAYI

Malzemeler:


1 bardak su

2 çay kaşığı Karahindiba


Hazırlanışı:


Birkaç dakika kaynatılmış suya 1 çay kaşığı karahindiba ekleyin, sonra kapağı kapatın ve 5 dakika demleyin. Bu karışıma şeker veya çay eklemek önerilmez, çünkü bu tatlandırıcılar çayın etkisini azaltacaktır.

MISIR PÜSKÜLÜ ÇAYI

MISIR PÜSKÜLÜ ÇAYI

Malzemeler


2 bardak su

1 tutam mısır püskülü

1 tutam kiraz sapı

Maydanoz sapı

1 çay bardağı yeşil çay


Hazırlanışı:


İki bardak suyu bir cezvenin içerisinde kaynatın. İçerisine malzemeleri ekleyip 4 dk boyunca bekletin.

NANE-LİMON-MAYDANOZ ÇAYI

NANE-LİMON-MAYDANOZ ÇAYI

Malzemeler:


Yarım demet maydanoz

Yarım demet taze nane

1 limon

Biraz taze ıhlamur

1litre su


Hazırlanışı:


Maydanoz, taze nane, limon ve ıhlamur suya koyun ve kaynatın. Karışımı süzerek bir kabın içerisine alın. Sabah aç karnına 1 bardak tüketebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
SIRADAKİ HABER Her hastalığın mevsimi farklı