Beden Sağlığı Op. Dr. Çiğdem Karas anlattı: Kadınların korkulu rüyası endometriozis

Op. Dr. Çiğdem Karas anlattı: Kadınların korkulu rüyası endometriozis

Paylaş
Op. Dr. Çiğdem Karas anlattı: Kadınların korkulu rüyası endometriozis

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, bir çok kadının korkulu rüyası olan ‘Endometriozis’ hastalığının, adet dönemlerinin çok ağrılı geçmesine neden olduğunu söyledi.

“Endometriozis, üreme çağındaki kadınların yüzde 5-10’unu etkileyen ağrılı kronik bir hastalıktır” diyen Karas, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Kadınlarda rahim iç dokusu (endometrium), adet döngüsü sırasında her ay kalınlaşıp gebeliğe hazırlık yapar. Gebelik olmadığında kanayarak, hücreleri vajina yoluyla dışarıya atar. Bu hücreler, vücutta sadece rahimde bulunur. Vücudun doğal dengesinin bozulmasıyla bu hücrelerin rahim dışında yer alması halinde, endometriozis hastalığı oluşur. Çocuk sahibi olmakta zorlanan kadınlarda, yüzde 40 oranında karşımıza çıkar. Belirti göstermeyebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas

En sık, yumurtalıklarda görülür. Adet dönemlerinde şiddetli ağrı yaratır. Ağrının şiddetiyle, hastalığın derecesi arasında ilişki yoktur. Adet sancısı dışında, endometrioziste kronik kasık ve bel ağrıları da olabilir. Bu ağrılar, bacaklara doğru yayılabilir. Genellikle adet düzensizliği sık görülmez ancak endometrioziste en sık görülen tipik kanama düzensizliği, adet öncesi gelen kahverengi akıntılardır.

Haberin Devamı

İlandır