Gündem Organ naklinde lider oldular

Organ naklinde lider oldular

Paylaş
Organ naklinde lider oldular

Organ bağışında peş peşe üç yıldır Bursa bölgesi Türkiye şampiyonluğunu, diğer 8 bölgeye bırakmıyor. Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik, Düzce illerinin de dahil olduğu bölge, organ bağışıyla Avrupa ortalamasını da geçerek Türkiye’de şimdiye kadarki en yüksek orana ulaştı. Bu başarının arkasındaysa büyük bir takım çalışması var

Türkiye’nin en fazla organ bağışı alan hastanesi de, en fazla kadavradan nakil yapan hastanesi de Bursa bölgesinde. Şampiyon organ koordinatörleri de bu bölgeden çıkıyor. En yakın rakibi İzmir bölgesinden iki kat daha fazla kadavra donör (organ bağışçısı) çıkaran Bursa bölgesinin bu başarısının sırlarını Hürriyet'ten Mesude Erşan araştırdı. 2009 yılında 1 milyon kişide 1.8 kadavra donörün çıkarıldığı bölgede atılan hangi adımlar bu oranı 7 yılda, 1 milyon kişide 22’ye çıkarmıştı?

Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Özcan Akan’ın verdiği bilgiye göre önce hem sağlık teşkilatı hem de vatandaşı bilinçlendirme yoluna gidildi. Dini yönden tereddütü olanlar için 2012’de Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan fetva istendi, din görevlileri eğitime alındı. Camilerde, hutbelerde organ naklinin dinen hiçbir sakıncasının bulunmadığı anlatıldı. Sendikalar, hemşehrilik dernekleri, siyasi partilerin gençlik ve kadın kollarına varıncaya kadar tüm sivil toplum kuruluşları ziyaret edildi ve destek istendi. Afişler, broşürler, filmlerle organ nakli anlatıldı.