Dünya Ötanaziyi yasallaştıran ülkelere Avustralya da katıldı

Ötanaziyi yasallaştıran ülkelere Avustralya da katıldı

Paylaş
Ötanaziyi yasallaştıran ülkelere Avustralya da katıldı

Ölümcül hasta olanların yasal yollardan tıbbi destekle hayatlarına son vermesi anlamına gelen ötanaziyi yasallaştıran ülkelere Avustralya da katıldı. Avustralya´nın Victoria eyaleti ülkede ötenaziyi yasallaştıran ilk eyalet oldu

Geçtiğimiz yıl babasını kaybettikten sonra ötenaziyi desteklemeye başlayan Victoria eyaleti Başbakanı Daniel Andrews yasanın hem Avam Kamarası´nda hem de Senato´da kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bugün bir reform günü, şefkat günü, ölümcül hasta olanlara kendi hayatlarını kontrol etme şansı verdiğimiz gün” dedi.

“ZAFER, ŞEFKATLİ BİR EYALETİZ”


Tartışmalı yasa Senato´dan 18 hayır oyuna karşı 22 evet oyuyla geçerken, Avam Kamarasında 47 meclis üyesi ötenaziyi destekledi, 37 üye ise hayır oyu verdi. Victoria eyaleti Sağlık Bakanı Jill Hennessy de Twitter´dan yaptığı paylaşımda “Zafer! Şefkatli bir eyaletiz!” yazdı.


YASAL OLDUĞU ÜLKELER


Dünyada ötenazinin yasal olduğu ülkeler Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada. Hollanda, dünyada ötanaziyi yasal hale getiren ilk ülke. Hollanda ve Belçika’da 12 yaşından büyük çocuklar için bile uygulanıyor. Ayrıca ABD´nin Washington, Oregon, Montana ve Vermond eyaletlerinde de aktif ötenazi uygulanabiliyor.

TÜRKİYE’DE YASAK


Ülkemizde 1998 yılında yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği´nin “Ötenazi Yasağı” başlıklı 13. maddesine göre, ötenazi yasaklanmış durumda. Söz konusu maddede şöyle deniliyor: “Tıbbi gereklerden bahisle veya her ne suretle olursa olsun, hayat hakkından vazgeçilemez. Kendisinin veya bir başkasının talebi olsa dahi, kimsenin hayatına son verilemez.”

DHA

Haberin Devamı