Sigorta Oto satışları tam gaz
Paylaş
Oto satışları tam gaz

Kamu bankaları öncülüğündeki ucuz kredi imkanları otomobil ve hafif ticari araç satışlarına da yansıdı. Gerileyen faiz oranlarının etkisiyle haziranda araç satışları 70 bin 288 adede ulaştı. // Gülten Uğurlu-POSTA

Temmuzda da otomobil ve hafif ticari araç satışı, 87 bin 401 adetle tüm zamanların en yüksek temmuz ayı satışı olarak kayıtlara geçti. Eylülde otomobil ve hafif ticari araç satışı, 90 bin 619 adetle tarihin en yüksek eylül verisi oldu. Böylece bu yılın ilk 9 ayında ulaşılan satış rakamıyla, 2019’un toplam 490 bin adetlik araç satışı geride bırakıldı.

Haberin Devamı

Pazar yüzde 76 arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2020 Ocak-Eylül dönemine ait verilerini paylaştı. Buna göre, ilk 9 ayda otomotiv pazarındaki toplam satışlar, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 76 artarak 508 bin 239 adet oldu. Aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 70 artış gösterdi ve 388 bin 690 adet seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 9 ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalarak 854 bin 227 adet, ihracat da yüzde 33 azalarak 616 bin 120 adet olarak gerçekleşti. Eylülde ise toplam üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artarak, 142 bin 129 adet oldu.

Son 3 ayda hızlı üretim

Pandemi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında fabrikaların da kapandığını hatırlatan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, bu nedenle üretim başlarda yeterli olmasa da fabrikaların ağustos ayının sonundan itibaren yüksek tempolu bir çalışmaya geçtiğini söyledi. Yenigün, “Gerçekten enteresan bir yıl yaşadık. Son 3 ayda ciddi bir kapasite kullanım artışına neden olacak. Satışların nasıl gideceğini tam öngöremiyoruz ama olumlu olacağına inanıyorum. İhracattan da iyi rakamlar gelecek ve dolayısıyla son çeyrekle ilgili rakamlar olumlu olacak. Yıllık bazda ise ilk yarının olumsuz etkisini göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

VW'nin gelişi yeniden gündem olabilir

En büyük amaçlarından birinin Türkiye’ye yatırım çekilmesi olduğunu belirten Haydar Yenigün, “Hepiniz biliyorsunuz VW’nin bir geliş hikayesi vardı, fakat maalesef oldukça iyi bir olgunluğa erişmiş olmasına rağmen artık pandemi ile bağlantılı sıkıntıya tahammül edemedi ve VW karar değiştirdi. Ben önümüzdeki pandemi sonrası yıllarda bu konunun tekrar oluşması gerektiğine ve oluşacağına da inanıyorum” diye konuştu. Volkswagen (VW), Manisa’da fabrika kurma kararından bu yıl son anda vazgeçmişti.