Eğitim - Kariyer Özel öğretimde yeni dönem: Kurs sahipleri endişeli

Özel öğretimde yeni dönem: Kurs sahipleri endişeli

Paylaş
Özel öğretimde yeni dönem: Kurs sahipleri endişeli

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılmasına karar verilen özel öğretim kursları tartışması sürüyor. Kurs sahipleri, bu kararın ‘merdiven altı’ yapılaşmayı artıracağını savunuyor

SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR

Haberin Devamı

sevim.demir@posta.com.tr

Türkiye genelinde 2 bin 888 özel öğretim kursu, 890 da temel lise var. Temel liselerde 160 bin 650 öğrenci eğitim alıyor. Bu yıl haziran sonunda da temel liseler ve özel öğretim kursları kapanacak. Temel liselerin 2019 yılında kapatılacağı 4 önce yıl önce ilan edilmişti. Kapatılması sürpriz bir durum değil. 2017 yılında dershanelerin kapatılması sonucu açılan özel öğretim kurslarının kapatılması ise eğitim dünyasında şaşkınlık yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kapatılacak özel eğitim kurslarında ‘merdiven altı’ yapılaşmaların önüne geçmek için cezaların ağırlaştırılacağı ve denetimlerin sıkılaştırılacağı yeni birsistemi hayata geçireceğini açıkladı.

'ANNE-BABALAR DİKKATLİ OLSUN'

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Dr. Muammer Yıldız ile temel liselerin ve kursların kapatılması konusunu görüştük. Özel öğretim kurslarının yeniden öğrenci alma hazırlığı içinde olduğunu söyleyen Muammer Yıldız, öğrenci ve velilerin bu konuda mağdur olmaması için kanunun çıkmadan kamuoyuna kapatma kararı ile ilgili açıklama yaptıklarını belirtti.

Önümüzdeki dönem bu kurumların olmayacağına dikkat çeken Yıldız, “Ön kayıt kampanyaları var, veliler çocuklarını kayıt ettirmesin. Geriye dönük bir şey yapma şansımız olmayacak, o yüzden velilerin uyarılarımızı dikkate almalarını istiyoruz” dedi.

'KANUN İHLAL EDİLDİ'

Dershane kapatma sürecine ilişkin temel liselerin kapatılmasının yeterli olmayacağını vurgulayan Yıldız, “Hiçbir kurs tek bilim grubunda ders yapmıyor. Kanun ihlal edildi. Dolayısıyla bunun sürdürülebilir bir tarafı yok. Dershanelerin kapatılmasında süreç ne ise o devam ediyor. Kurslar ile ilgili alınan karar, temel liselerden bağımsız düşünülmemeli” dedi.

Akademik eğitimin okulda yapılması gerektiğini söyleyen Yıldız, bunun için ciddi tedbir aldıklarını belirtti. Şu an devam eden destekleme ve yetiştirme kurslarının mevcut haliyle değil, yeni bir anlayışla daha da geliştirileceğini anlatan Yıldız, Şubat sonunda yeni model açıklanacak” dedi.

Haberin Devamı

MAĞDURİYET YAŞANMAYACAK

Temel liselerden 77 binden fazla öğrencinin bu yıl mezun olacağını vurgulayan Yıldız, “Geriye kalan 9, 10 ve 11’inci sınıftaki öğrenciler ise, temel liselerin birçoğu liseye dönüşeceği için burada devam edebilirler. Başka bir okul türüne dönüşmüşse (anaokulu, ilkokul gibi) öğrenciler aynı kuruma ait başka liselere devam edebilir ya da herhangi bir özel eğitim kurumunu tercih edebilir. Bunları tercih etmemesi durumunda nakil yönetmeliği devreye giriyor. Hiçbir mağduriyet olmayacak” dedi.

Yıldız, destekleme ve yetiştirme kurslarına yeni dönemde dışarıdan öğretmen alınacağını da söyledi.

Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel:

'KURSLAR OKUL KAPSAMINA ALINSIN'

MEB izniyle kurulan 2800 civarında özel öğretim kursu var. Ancak yaptığımız tespitlere göre bunun üç katı kaçak kurs açıldı. Kimin nasıl çalıştığı belli değil. Bu konudaki düzenlemeye öncelikle merdiven altı oluşumlardan başlanması gerekir. Elbette ki yasal olanlar için de bazı düzenleme yapılmalı. Kurs bir ihtiyaçsa ihtiyaç ortadan kaldırılmadan kursların tümüyle kapatılması bu ihtiyacı yasal olmayan alana kaydırır. Merdiven altı daha da artar. Ekonomik durumu iyi olan aileler bu ihtiyacı özel ders aldırarak da çözer. Bu durumda dar gelirli ailelerin çocukları daha da zarar görür. Çözüm daha uzun vadede kurslara olan ihtiyacın asgariye indirilmesi. Bu konunun 2023 vizyonundaki planlamalarla bir süreç içinde çözülmesini öneriyoruz. Kursların mutlaka kapatılması öngörülüyorsa bir diğer önerimiz kursların okul kapsamında yapılması, okullar belirli kontenjanlar dahilinde ve MEB kontrolünde kurs verebilir. Resmi okullar bu kursları ücretsiz verir. Özel okullar kendi öğrencilerine ücretsiz, dışarıdan aldıkları öğrencilere makul bir ücretle kurs verebilir.

Haberin Devamı

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Kurucusu Nazmi Arıkan:

'CEMAAT ÖĞRETMENLERİNE İŞ FIRSATI ÇIKTI'

Temel liseler ve özel öğretim kursları konusunu birlikte değerlendirmek doğru değil. Temel liseler yasa gereği kapanıyor. Dolayısıyla temel lise sahibi olarak ‘Neden kapanıyor?’ deme hakkımız yok. Temel liseleri kapatan yasada, ‘Devlet temel lisesi olanlara arsa ve bina tahsis eder, okullaşmalarını özendirir’ diye bir madde var, ama o madde hayata geçmedi. Son bir yılda doğuda birkaç yerdeki kuruma bu hak verildi. Onun için dönüşüm tam olarak yapılamadı. Özel öğretim kurslarının kapanacağına dair bir tanım yok. Bunlar 2 yıldır faaliyette, bu süreçte önce ‘3 ders yapabilir’ denildi. Sonra MEB bunu değiştirdi, ‘Bir özel öğretim kursu 5 ders yapabilir’ oldu. En son da özel öğretim kurumları tek dersten ders yapabilir hale geldi. Fizik dersi yapılan bir sınıfta edebiyat dersi anlatmanın ne gibi bir sakıncası olur? Kapatma kararını doğru bulmuyorum. Şu anda bina olarak 2 bin 800 öğretim kursu var. 10 bine yakın da kaçak kurs bulunuyor. Bu kapatma kararı, hazırda bekleyen cemaat öğretmenlerine merdiven altı iş yapma fırsatı verecek. Çocuklarımızın kiminle olduğunu bilemeyeceğiz, kontrol edemeyeceğiz. Kötü bir süreç başlayacak. Devlet bu işi ücretsiz yapacaksa yapsın, itirazımız yok. Özel öğretim kursları da işini yapsın.

Haberin Devamı